[rank_math_breadcrumb]

Anatomie trachea, ook wel luchtpijp genoemd.

Wat is de trachea?

Het lichaam bestaat uit een wonderlijke verzameling van verschillende onderdelen, die samen een volledig functionerend geheel vormen. Eén van de belangrijkste onderdelen die zich in het lichaam bevinden, is de trachea. De trachea wordt ook wel de luchtpijp genoemd. Maar wat is de trachea nu eigenlijk? En wat is de functie ervan?

Functie trachea ⎢functie luchtpijp

De trachea is beter bekend als de luchtpijp. We hebben het dan over het bovenste gedeelte van je luchtwegen. In de vorm van een buis is het de verbinding tussen de vertakkingen van de trachea richting de longen aan de ene kant en het strottenhoofd aan de andere.

Trachea

Trachea

De trachea is bij volwassen mensen zo’n 10 á 11 cm lang. Het is daarmee een relatief kort, maar extreem belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam. De trachea zelf bestaat bovendien uit kraakbeenringen.

Waarom kraakbeenringen? ⎜Trachea

De vorm van kraakbeenringen in de trachea is een zeer unieke. Mensen hebben dan ook jaren in het duister getast over de reden dat de kraakbeenringen de vorm hebben die ze hebben. Echter is men er ondertussen achter gekomen dat ze ervoor zorgen dat de luchtpijp open blijft. Dit zodat er altijd lucht in en uit kan blijven stromen. De kraakbeenringen zorgen ervoor dat de luchtpijp niet dichtklapt wanneer je stevig inademt.

Functie luchtpijp ⎢ Trachea

De functie van de luchtpijp is een van de belangrijkste functies binnen het menselijk lichaam. Als centraal onderdeel van je luchtwegen is het verantwoordelijk voor het vervoeren van zuurstof door het lichaam. Daarmee bestaat de functie van de luchtpijp uit 3 belangrijke punten:

  1. Transport zuurstof ⎢trachea

    Het transport van zuurstof (en de afgifte van koolzuurgas) is uiteraard de belangrijkste functie van de luchtwegen. Het lichaam kan niet functioneren zonder zuurstof. En dus is het belangrijk dat er te allen tijden een constante toevoer van zuurstof richting de longen is. De trachea is hier verantwoordelijk voor. Het ontvangt zuurstof via de keelholte en transporteert deze naar de longen toe.

    De trachea is daarmee een onmisbare spil in de zuurstofhuishouding van het lichaam. Wanneer de functie van de luchtpijp stil zou komen te liggen, dringt er geen zuurstof meer door tot de longen. Het bereikt dan dus ook niet het bloed, wat al snel voor schade in het lichaam gaat zorgen.

    Een vlekkeloze ademhaling, gevolgd door een goede opname van zuurstof in het bloed mag nooit stil komen te liggen. Vandaar dus ook de kraakbeenringen in de trachea; dankzij deze eigenschap blijft er altijd lucht in en uit de luchtpijp gaan.

  1. Verschonen lucht ⎢trachea

    Dan is er ook nog een tweede belangrijke functie van de trachea. Aan de binnenkant van de trachea bevindt zich namelijk allerlei slijmvlies. Hierin zit trilhaarepitheel. Trilhaarepitheel bestaat uit een klein laagje met cellen, waarin trilhaartjes aanwezig zijn. Deze trilhaartjes zorgen ervoor dat de lucht die door de luchtpijp loopt, altijd schoon is.

    De trilhaartjes vangen bijvoorbeeld stof en andere ongewenste zaken op en werken deze zo spoedig mogelijk weer naar buiten. Hier is een hele goede reden voor; stof en andere ongewenste deeltjes zijn schadelijk voor de longen. Ze kunnen deze aantasten. Dankzij het slijmvlies met de trilhaartjes heeft het lichaam een functionerend mechanisme dat zulke problemen voorkomt.

    Het resultaat is dat er schonere lucht vanuit je neus richting je longen wordt vervoerd. Ongewenste deeltjes die je daarbij inademt worden eruit gefilterd, zodat je longen alleen bruikbaar zuurstof ontvangen. Het is wel belangrijk om via je neus te ademen anders wordt de filterfunctie van de trachea overbelast.

  1. Terugsturen ongewenst eten of drinken ⎢trachea

    En dan is er nog een laatste functie van de trachea. Het vormt namelijk ook een bepaalde buffer voor verslikking. Iedereen heeft namelijk weleens te maken met een verslikking. Je bent bijvoorbeeld iets aan het eten of aan het drinken en er schiet ineens iets je luchtpijp in. De automatische respons van het lichaam is om dan te gaan hoesten. En we mogen blij zijn dat dit zo geregeld is.

    Mocht er namelijk niet zoiets zijn als een luchtpijp, dan leverde dat een hoop problemen op. Met een rechtstreekse verbinding tussen de mond en de longen zou eten en drinken rechtstreeks de longen in schieten. Met allerlei desastreuze effecten tot gevolg. In plaats daarvan is dit dankzij deze derde functie van de luchtpijp dus allemaal goed geregeld. Dankzij de automatische hoestrespons wordt ongewenst eten of drinken teruggestuurd naar de mondholte. Het kan dan gewoon weer de juiste weg afleggen via de slokdarm.

    Droge luchtpijp

    Een droge hoest wordt overigens in verband gebracht met Covid-19. Het is natuurlijk goed om alert te zijn op Covid-19. Toch kun je ook veronderstellen dat een droge hoest te maken heeft met mondademhaling. Via mondademhaling wordt de lucht namelijk niet goed bevochtigd zoals dat bij neusademhaling wel het geval is. De luchtwegen, waaronder de luchtpijp, kan dan uitdrogen.

Wat als er iets mis is met de functie van de luchtpijp? ⎜Trachea

Net als bij een hoop andere organen in het lichaam zijn er natuurlijk een hoop dingen die er in potentie mis kunnen gaan. De functie van de luchtpijp blijft namelijk niet altijd 100% intact, ongeacht de omstandigheden. Er zijn bepaalde aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat je moeilijkheden ervaart met ademhalen door de trachea. De belangrijke problemen op dit gebied zijn:

Tracheïtis ⎢geïrriteerde luchtpijp

Bij tracheïtis is er sprake van een ontsteking in de luchtpijp. Zo’n ontsteking kan komen door een bacterie of een virus. Wat je vaak ziet, is dat dit samengaat met een ontsteking in een ander gebied binnen de luchtwegen. Dit gebeurt simpelweg doordat de lucht, met de bacteriën of het virus, zich snel en makkelijk verspreidt.

Op het moment dat je te maken hebt met een ontsteking van de trachea, ervaar je hoesten, keelpijn en koorts. Dit gaat soms gepaard met pijn in de luchtwegen en een vorm van kortademigheid. Allemaal vervelende symptomen, die iedereen liever kwijt dan rijk is.

Tracheïtis kinderen ⎜trachea

Vooral voor kinderen is dit een gevaarlijke aandoening. Onbehandeld heeft het mogelijk een verstopping van de luchtwegen tot gevolg. Uiteraard stokt de zuurstoftoevoer dan en kun je er zelfs van stikken. Bij volwassenen verloopt het ziektebeeld gemiddeld genomen een stuk minder ernstig.

Vernauwing trachea ⎜vernauwing luchtpijp

Een andere bekende aandoening in de trachea is een vernauwing van de luchtpijp. De oorzaak hiervan is een afname van de stevigheid van de kraakbeenringen. Wanneer dit het geval is, staat de luchtpijp niet altijd meer open. Bij het ademen valt de trachea dan bijvoorbeeld dicht.

Het gevolg is flinke problematiek. De ademhaling wordt er flink door bemoeilijkt. Het transport van zuurstof door de luchtpijp naar de longen verloopt minder efficiënt.

Waarom de trachea zo belangrijk is

Aan de hand van de bovenstaande informatie wordt waarschijnlijk al goed voor je duidelijk waarom de trachea zo belangrijk is. En dan ook met name de staat van de trachea zelf.

Uiteraard is het een onmisbare schakel tussen de verschillende locaties in het lichaam. Een goede werking van de luchtpijp is simpelweg essentieel om de juiste hoeveelheid zuurstof op de juiste plekken in het lichaam te krijgen. En dus is het van levensbelang dat je ademhaling altijd op orde is.

Bij de minste problemen met de ademhaling is het dan ook belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak. Waarom stokt de ademhaling zo nu en dan? Is de trachea nog volledig gezond? Of heb je met een bepaalde aandoening te maken?

Een goede ademhaling als basis voor een goed leven ⎜Trachea

Een belangrijke vervolgvraag om jezelf dan te stellen, is; wat kan ik doen om het functioneren van mijn trachea te verbeteren? Met andere woorden; hoe kan ik mijn ademhaling optimaliseren?

Uiteindelijk is een goed werkende ademhaling de basis van het menselijk leven. Dankzij de juiste aanvoer van zuurstof gaan we probleemloos door het leven. Het geeft ons energie en de juiste brandstof om dag in dag uit bepaalde handelingen uit te voeren.

Het begint allemaal bij het begrijpen van de werking van de ademhaling. Leren hoe de trachea werkt, waarom deze zich in het lichaam bevindt en wat er mee mis kan gaan. Aan de hand van de juiste informatie kun je er dan alles aan doen om je gezondheid te waarborgen.

Buteyko ademhaling⎟ Buteyko therapie

Buteyko ademhaling is vernoemd naar Professor Konstantin Pavlovich Buteyko. Deze arts heeft de Buteyko therapie ontwikkeld. Daarmee kun je jouw luchtwegen, waaronder je trachea, gezond houden. Om een voorbeeld te geven: wanneer je via de neus ademt wordt de lucht gefilterd van stofjes, virussen, bacillen en allergenen. Veel mensen ademen via de mond en belasten daarmee onnodig hun trachea. Dit gaat ook op voor de hoeveelheid lucht dat je ademt. Als je een grotere hoeveelheid lucht ademt dan iemand met een medisch gezien normale ademhaling, zul je de trachea ook meer belasten. Als je continu meer ademt dan normaal is er sprake van chronische hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie = stress

Chronische hyperventilatie is niet iets om lichtjes te nemen. Er wordt vaak te makkelijk ademhaling gedacht. Het gaat toch vanzelf? Bij chronische hyperventilatie zijn alle ademhalingsspieren 24 uur per dag overbelast. Het leidt tot een tekort aan zuurstof in alle cellen. Het leidt tot een verergering van chronische aandoeningen en verschillende symptomen. Chronische hyperventilatie is dan ook een een vorm van stress. Stress kun je onderverdelen in externe stress en interne stress. Chronische hyperventilatie is een vorm van interne stress. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over chronische hyperventilatie.

Buteyko therapie en chronische aandoeningen

De Buteyko Methode helpt ook bij chronische aandoeningen zoals astma, chronische bronchitis, longemfyseem, slaapapneu, een hoge bloeddruk, hartklachten, hooikoorts en allergiën. De ontdekking van professor Buteyko was dat chronische hyperventilatie de onderliggende aandoening van chronische ziekten is. Chronische hyperventilatie kun je verhelpen via Buteyko ademhaling. Onderaan deze pagina vind je blogartikelen over chronische hyperventilatie.

Buteyko therapie volgen⎟ Buteyko Methode

Mijn naam is René van den Heuvel. Ik ben fulltime Buteyko therapeut. Terwijl ik dit blogartikel schrijf ben ik op weg naar een vrouw met longemfyseem. Chronische aandoeningen verergeren als er sprake is van chronische hyperventilatie. Ik kan je helpen om dat te voorkomen. Dat is mogelijk via de individuele cursus. Ik heb een hoge commitment om daarvoor te reizen. Ik bied namelijk ook een online Buteyko cursus aan. Dat maakt het voor mij mogelijk om flexibel te werken. Dat maakt het voor jou mogelijk om op je eigen tempo en tijden de Buteyko Methode te leren. De online Buteyko cursus bevat overigens ook twee uur persoonlijke begeleiding.

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Waar zit je middenrif
Chronisch hoesten
Brok in keel wegkrijgen
Slijm in longen verhelpen
Benauwdheid mondkapje
Ademhalingsfrequentie
Snel buiten adem
Astma door stress
Hartoverslagen door stress
Hoge luchtvochtigheid astma
Extreme vermoeidheid en spierpijn
Overspannen zijn
Pijn in nek en schouder stress
Strottenhoofd

 

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 300,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 500,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537