[rank_math_breadcrumb]

Centraal apneu verhelpen 💫⎜Ademcentrum in balans brengen

Centraal apneu: Het centraal slaapapneu-syndroom (CSAS)

Als je ‘s nachts slaapt, komt het voor dat je even niet ademt. Als dat veel voorkomt kan er sprake zijn van slaapapneu. Daar zijn twee vormen van. Het obstructieve slaapapneu-syndroom (afgekort OSAS) en het centrale slaapapneu-syndroom (afgekort CSAS). CSAS komt weinig voor.

Bij deze centrale ademhalingsstoornis adem je over het algemeen ‘s nachts minder of eventjes niet. In het geval van CSAS is er iets mis in de centrale aansturing van de ademhaling vanuit je hersenen

centraal apneu

Oorzaken van centraal apneu

Centraal slaapapneu komt meestal voor bij mensen met neurologische problematiek of mensen met hartproblemen. Daarbij is het controlecentrum van de ademhaling in de hersenen verstoord. Denk daarbij aan:

 • Beroerte, of herseninfarct.
 • Letsels van het ruggenmerg zoals een dwarslaesie.
 • Schade aan de hersenstam. 
 • Ziekte van Parkinson.
 • Multiple Sclerose.
 • Traumatisch hersenletsel, bijvoorbeeld na een heftig ongeluk. 
 • Hartproblemen of hartfalen.

Symptomen van centraal slaapapneu

Bij CSAS wordt de slaap verstoord, waardoor je minder goed uitrust. Daardoor kun je:

 • Vaak wakker worden in je slaap.
 • Moeite hebben met inslapen.
 • Overdag slaperig zijn.
 • Pauzes hebben in je ademhaling ‘s nachts.
 • Buiten adem wakker worden. 
 • De ademhaling kan vertragen tot 2-3 keer per minuut. Normaal is dit 12 x per minuut. Soms stopt de ademhaling helemaal. 

Diagnose van centraal slaapapneu

Meestal wordt de diagnose van CSAS in het ziekenhuis vastgesteld. De huisarts verwijst meestal naar de longarts, die je dan doorstuurt naar een Centrum voor Thuisbeademing. Je krijgt een nachtelijke thuismeting of een slaaponderzoek in het ziekenhuis. 

Behandeling van CSAS

De meest gebruikte behandeling bij CSAS is de Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) therapie. Hierbij krijg je een mond-neusmasker op, die aan een machine vastzit. Het apparaat pompt daarbij lucht in de neus- en keelholte. Je hebt daardoor veel minder last van adem stilstanden. CPAP ondersteunt dus je ademhaling.

In het begin is het even wennen, omdat het niet altijd even comfortabel is om met een mond-neusmasker te slapen. Verdere specifieke behandeling van CSAS hangt af van de oorzaak. Soms is zuurstoftherapie nodig, om ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof in de longen komt.

Richtlijn centraal slaapapneu

In de richtlijn CSAS worden de verschillende oorzaken en behandelmogelijkheden uitgelegd. Hierin staat ook duidelijk aangegeven dat veel patiënten met CSAS geen symptomen hebben of geen klachten krijgen van hun centraal slaapapneu. Deze richtlijn centraal slaapapneu is wel geschreven voor medici, dus misschien heb je wat hulp nodig om de inhoud uit te pluizen.

Leven met CSAS

Het leven met CSAS is niet voor iedereen even eenvoudig. De diagnose eindigt misschien de zoektocht naar de oorzaak van je slapeloosheid, maar de behandeling begint pas. Als je behoefte hebt aan informatie of contact met lotgenoten, kun je terecht bij de Apneuvereniging

Prognose centraal apneu

De ondersteuning van de nachtelijke ademhaling geeft vaak goede resultaten. De verdere prognose centraal apneu hangt helemaal af van de onderliggende oorzaak.  Bij hartfalen in combinatie met centraal slaapapneu is er sprake van een groter overlijdensrisico. Als het hartfalen wordt behandeld dan heeft dit wel een positief effect op CSAS.

Chronische hyperventilatie verhelpen

Hoe je overdag ademt bepaalt hoe je s’nachts ademt. Als er overdag volgens  medische normen wordt geademd dan zal dit s’nachts ook het geval zijn. Bovendien zijn er methoden om de nachtelijke ademhaling verder te verbeteren. Via ademhalingsoefeningen, stressreductie, leefstijl adviezen en bewustwording van disfunctionele ademhalingsgewoonten kun je chronische hyperventilatie verhelpen.

Je lichaam zal weer normale hoeveelheden koolzuurgas vasthouden. Daarmee komt het ademcentrum in balans. Zo verhelp je chronische hyperventilatie. Door dat te doen kun je centraal slaapapneu verminderen, of verhelpen. Weet wel dat ik geen expert ben op het gebied van CSA. Mijn taak is om je te helpen bij chronische hyperventilatie. Als je twijfelt over het volgen van de Buteyko cursus neem dan even contact op met je longarts en met mij.

Buteyko methode ⎜ Buteyko therapie ⎜Buteyko cursus

Longarts en professor Konstantin Pavlovich Buteyko heeft de Buteyko therapie ontwikkeld. Via deze therapie kun je chronische hyperventilatie verhelpen. Mijn naam is René van den Heuvel en als één van de weinige Buteyko therapeuten beoefen ik dit vak fulltime. Je kunt bij mij de individuele cursus of de online cursus doen. 

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Gratis online hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Obstructief slaapapneu
Hartoverslagen door stress
Hoge bloeddruk, hyperventilatie

Wil je wat opmerken, vragen, of delen?
Hieronder kun je een berichtje achterlaten 🌱

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

3 Comments

martin van deursen

2 oktober 2020 at 4:55 pm

hoi renee ik ben martin heb een obstructief en centraal apneu aandoening ik heb al ooit ees een butheyko cursus gevolgd bij helga willems in belgie maar heb daar weinig mee gedaan kan ik door mijn cp te verhogen mijn slaapapneu verhelpen cursusnog eensvolgen heeft weinig zin denk ik hoe kan ik het probleem beste aanpakken dank je voor het antwoord groetjes martin

  admin

  3 oktober 2020 at 11:14 am

  Beste Martin,

  Wanneer je CP stijgt vermindert chronische hyperventilatie. Door chronische hyperventilatie tegen te gaan is centraal slaapapneu te verminderen, of te verhelpen. Mijn advies is om Buteyko alsnog op te pakken. Of een cursus zin heeft kun jij het beste bepalen. Dat is o.a afhankelijk van hoe lang geleden je de cursus gedaan hebt en wat je daar nog van weet. Een cursus bij mij is mogelijk, maar ik wil alleen cursisten die gecommitteerd zijn om er wat mee te doen. Bij mij kom je er niet zomaar mee weg als je er weinig mee doet 🙂

martin van deursen

2 oktober 2020 at 4:55 pm

hoi renee ik ben martin heb een obstructief en centraal apneu aandoening ik heb al ooit ees een butheyko cursus gevolgd bij helga willems in belgie maar heb daar weinig mee gedaan kan ik door mijn cp te verhogen mijn slaapapneu verhelpen cursusnog eensvolgen heeft weinig zin denk ik hoe kan ik het probleem beste aanpakken dank je voor het antwoord groetjes martin

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537