[rank_math_breadcrumb]

Longinfarct

Longinfarct, wat is een longinfarct? Bij een infarct sterft een gedeelte van het lichaamsweefsel (vaak een orgaan) af door een tekort aan zuurstof. Dat zuurstoftekort komt door een verstopping of blokkade in de bloedvoorziening.  Bij een infarct aan de longen is een slagader in de longen afgesloten. Het stukje van de long dat zuurstof krijgt van deze slagader, sterft af als de afsluiting te lang duurt. 

longinfarct

Oorzaken longinfarct

De oorzaak is meestal een longembolie. Als je een longembolie hebt gehad, heb je ongeveer 10% kans om daarna een longinfarct te krijgen. Een longembolie is een kortdurende afsluiting van het bloedvat, waarbij het lichaam de stolsels vaak zelf opruimt. Als de afsluiting te lang duurt, sterft een gedeelte van de long af. Dan heb je een longinfarct. Een andere mogelijke oorzaak is een ontsteking aan de bloedvaten (vasculitis). Die ontsteking kan het bloedvat vernauwen of helemaal afsluiten. 

Symptomen

De symptomen verschillen per persoon. De ernst van de klachten hangt af van de grootte en de plek van het infarct. Dit zijn de symptomen: 

 • Kortademigheid.
 • Acute pijn op de borst, die uit kan stralen naar de schouder.
 • Koorts.
 • Pijn in de zij.
 • Pijn bij ademhalen of hoesten.
 • Bij een groot longinfarct kan het zijn dat je bloed ophoest.
 • Bij het hoesten kan er slijm omhoog komen die nogal schuimt (met veel luchtbelletjes).

Longinfarct herstel

In de herstelfase krijg je (tijdelijk) extra zuurstof via een slangetje of via een zuurstofmasker. Bij een ernstig infarct moet de ademhaling soms extra ondersteund worden door beademingsapparatuur. Als het longinfarct door een bloedprop in je longslagader komt, krijg je bloedverdunners om de bloedprop op te laten lossen. 

Het longweefsel dat is afgestorven, is echter niet meer te herstellen. Je lichaam vervangt dit weefsel door littekenweefsel. Dat littekenweefsel heeft geen longblaasjes. Na een longinfarct ben je dus permanent een gedeelte van je longfunctie kwijt. Na een groot infarct aan de longen heb je veel minder long over dat zuurstof kan opnemen in je bloed. Daardoor kun je de rest van je leven last houden van benauwdheid of een verminderde conditie. 

Conditie verbeteren via ademtraining

Benauwdheid en een verminderde conditie als gevolg van een longinfarct is al vervelend genoeg. Door het longinfarct en de nasleep ervan kan er chronische hyperventilatie ontstaan. Dit is te herkennen door o.a. een hoge, hoorbare borstademhaling i.c.m. mondademhaling. Het is niet met zekerheid te zeggen in hoeverre chronische hyperventilatie is te verhelpen bij deze aandoening. Dat is o.a. afhankelijk van de ernst en de locatie van het longinfarct.

Buteyko adem therapie

Bij deze aandoening is het in ieder geval de moeite waard om de Buteyko ademtherapie te volgen. Deze therapie is ontwikkeld door de elite arts en professor Konstantin Pavlovich Buteyko. Via deze therapie is de kortademigheid in de hand te houden, of te verminderen.

De Buteyko therapie helpt ook om de bloedvaten vrij te houden en de bloeddruk te normaliseren. Daarmee kan een longinfarct, of longembolie voorkomen worden. 
De Buteyko cursus is te volgen via de offline cursus, of via de online cursus. Rechtsboven vind je informatie over de offline cursus en hieronder vind je informatie over de online cursus.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Ademconditie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Longemfyseem

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537