[rank_math_breadcrumb]

Benauwdheid stress

Benauwdheid stress. Als Buteyko adem therapeut zie ik  mensen die veel last van benauwdheid hebben. Dat waren klachten waar ik zelf ook last van had. Ik had als het ware continue het gevoel dat er een olifant op m’n borst zat. Een druk op de borst, waarbij je niet ontspannen kunt ademen. Waarbij je je afvraagt of je hart ermee zal ophouden. Toen ik mijn klachten via de Buteyko therapie heb verholpen ben ik Buteyko therapeut geworden. Sindsdien help ik anderen met dezelfde soort klachten.

Benauwdheid stress en chronische stress

Bij chronische stress lukt het niet om ontspannen te ademen. Bij chronische stress wordt er benauwdheid, kortademigheid en een druk op het borstbeen ervaren. Op deze pagina leer je hoe deze klachten via chronische hyperventilatie veroorzaakt worden. Chronische hyperventilatie is namelijk een vorm van chronische stress.

Aansluiten op wat je over de ademhaling weet
Benauwdheid stress

Tijdens de Buteyko therapie probeer ik niet zomaar iets over iemands denken of doen aan te nemen. Dat past bij hoe ik ben en bij ademtraining. Toch kan ik met zekerheid aannemen dat je het volgende weet over jouw ademhaling.

Je ademhaling gaat vanzelf

Sinds je geboorte komt je ademhaling en gaat je ademhaling. Je hoeft daar niets voor te doen. Dat is je automatische ademhaling. Ofwel je ademhaling wanneer je daar onbewust van bent. Hier gaat het mis wanneer je last hebt van stressklachten.

Je kunt jouw ademhaling sturen

Hoewel je ademhaling vanzelf gaat heb je ook invloed op je ademhaling. Dat ken je waarschijnlijk van het zwemmen.  Wanneer je een stukje onder water zwemt besluit je om je ademhaling in te houden. Je kunt er ook voor kiezen om diep te ademen wanneer je een ballon of een luchtbed opblaast. Het lijkt zo simpel en dat is het ook. Je ademhaling gaat vanzelf en je hebt invloed op je ademhaling. Nou de invloed die je via je ademhaling op je gezondheid hebt reikt dus  veel verder dan je altijd gedacht hebt.

Chronische hyperventilatie,
Benauwdheid stress

Acute stress = acute hyperventilatie
Onze natuurlijke reactie bij stress is dat we zwaarder gaan ademen. Deze reactie maakt je klaar om te vechten of vluchten. Bijvoorbeeld wanneer een krokodil een hap uit je bil wil nemen. Dat is een vorm van acute stress. Nadat zo’n gevaar geweken is kunnen we weer helemaal tot rust komen. (Dat kan anders zijn bij een traumatische ervaring)

Chronische stress = chronische hyperventilatie
Je ademhaling maakt geen onderscheid tussen een krokodil of een andere vorm van stress. In onze huidige moderne leefstijl worden we continu blootgesteld aan verschillende vormen van chronische stress. Onze dan wordt onze natuurlijke stressreactie geactiveerd. We zullen dan weliswaar niet zo zwaar gaan ademen als tijdens een acute stress reactie, maar de ademhaling verzwaart wel. Bij chronische stress wordt er continu te veel geademd. Hyper betekent veel. Ventilatie betekent ademen. Chronische hyperventilatie is een vorm van chronische stress. Die chronische hyperventilatie is een probleem dat veel mensen niet van zichzelf, of aan anderen herkennen.

Kenmerken chronische hyperventilatie
Chronische hyperventilatie kun je herkennen aan mondademhaling, borstademhaling, een gespannen middenrif, een hoorbare ademhaling, veel gapen, puffen en zuchten. De ademhaling wordt uitgedrukt, op de inademing wordt controle uitgeoefend (zonder het te laten gebeuren, de ademhaling is niet ritmische en vaak zijn de schouders en nek gespannen.

Je belangrijkste ademhalingsspier buitenspel, benauwdheid stress

Een gezonde ademhaling in rust betekent een slappe en ontspannen buikademhaling. Bij CHV wordt er overgeschakeld naar borstademhaling als gewoonte. Je hebt dan je belangrijkste ademhalingsspier buiten spel gezet. Nu ben je bezig met het overbelasten van je hulp ademhalingsspieren. 

Overbelasting hulp ademhalingsspieren,
Benauwdheid stress ⎜ Benauwd gevoel

Om je benauwdheid en druk het borstbeen te verklaren bespreek ik alleen de hulp ademhalingsspieren die relevant zijn voor deze klacht. Via het middenrif werd de inspanning van het ademen mooi over het lichaam verdeeld. Nu het middenrif niet goed meer functioneert zullen de hulp ademingsspieren boven het middenrif zwaarder belast worden. Dan ga je hoog in je ademhaling zitten. Je intercostale spieren en borstspier zijn continu overgeactiveerd. Dat veroorzaakt het gevoel van benauwdheid en beklemming op de borst. Er is dan sprake van chronische hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie vaststellen, 
Benauwdheid stress

Via chronische hyperventilatie symptomen test worden drie varianten beschreven om chronische hyperventilatie vast te stellen. Eén daarvan is de controle pauze test die je hieronder ziet.

YouTube video

Chronische stress / hyperventilatie verhelpen
Benauwdheid stress

Door chronische hyperventilatie te verhelpen ontstaat er een medisch gezien gezonde ademhaling. Dat betekent dat je rustiger gaat ademen als gewoonte. Je ademhalingsspieren hoeven dan geen overuren meer te draaien. Het middenrif is ontspannen, de ademhaling is gelijkmatig en zacht. Wat de ademhaling betreft; zacht is kracht. Daarmee bedoel ik dat je met een ontspannen ademhaling stressbestendiger wordt. Het is namelijk moeilijker om met externe stress om te gaan als er al sprake is van interne stress en chronische hyperventilatie is een vorm van interne stress.

Oplossingen: benauwdheid stress

Op deze pagina kun je jezelf opgeven voor de gratis online training. Het doel daarvan is om bewust te worden van de ademhaling. Meer dan 2000 hebben daaraan deelgenomen. Na die online training ben je ongetwijfeld bewuster van je ademhaling. Als je echt stappen wilt maken in het verbeteren van je gezondheid kun je de onderstaande opties overwegen.

Individuele Buteyko cursus

De Buteyko ademtherapie is effectief in het verhelpen van chronische hyperventilatie. Via een Buteyko cursus leer je  de Buteyko methode in drie afspraken van 1,5 uur. Een groepscursus behoort ook tot de mogelijkheden.

Online Buteyko training

Buteyko online leren is voor wie weinig tijd heeft om te reizen, of als je de Buteyko training op jouw tempo vanuit huis wilt volgen. Deze training wordt ook gevolgd door mensen die te weinig energie hebben om de deur uit te gaan. Deze training biedt twee uur persoonlijke begeleiding.

Benauwdheid stress

Benauwdheid stress

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Bij het plaatsen van dit blogartikel in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding is Designed by Freepik

Verwante blogartikelen

Te weinig lucht
Snel buiten adem bij inspanning

Wil je beter leren ademen?

Contact

Online Buteyko cursus

€ 247,-
Meer info

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j Schimmelstraat 63
3532 TB  Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537