[rank_math_breadcrumb]

Eczeem

Allergisch eczeem gaat vaak samen met astma en hooikoorts. Bij meer dan de helft van de kinderen met eczeem ontstaat astma, of hooikoorts. Deze pagina gaat over een natuurlijke behandeling tegen deze aandoeningen. Dat is de Buteyko methode. Prince Charles heeft deze methode destijds van dr. Buteyko geleerd en heeft daarmee zijn eczeem klachten verholpen. Mede door zijn ervaring is de Methode onderwezen in de bekende Hale clinic in Londen.

Een droge huid bij eczeem, allergisch eczeem

Atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem) is een niet besmettelijke ontstekingsziekte van de huid. Bij eczeem is er sprake van een extreem droge huid. De ernst van de droge huid hangt samen met hoe je ademt. Een droge huid is namelijk een hyperventilatie symptoom, net als veel zweten. Door deze hyperventilatie symptomen ontstaat er een verergering van de droge huid. 

Het heeft dus te maken met ademhaling

Om je eczeem klachten tegen te gaan kun je proberen de buitenwereld te veranderen. Je kunt proberen alle allergene prikkels van buiten weg te halen, of te vermijden. Als dat helpt is dat natuurlijk goed. Maar hoe zit dat met de allergene prikkel die je zelf creëert? Hierna zal ik vertellen hoe je zelf bijdraagt aan je eczeem. Dat betekent dus ook dat je er wat aan kunt doen.

Te veel ademen verhoogt de histamine productie

Teveel (hyper) ademen (ventilatie) veroorzaakt een te hoge histamine aanmaak in het lichaam. Het immuunsysteem reageert dan op ongevaarlijke stoffen zoals huisstofmijt, deeltjes van bloemen, pollen, grassen, of bomen. Dat is ook het geval bij voedselallergenen zoals pinda’s, vis en schaaldieren. Deze reactie uit zich in een ontstekingsreactie van de huid. Er ontstaan dan o.a. rode plekken, schilfers en vochtblaasjes.

Immuunsysteem versterken en histamine productie normaliseren

Door hyperventilatie te verhelpen kom je in balans. Het immuunsysteem versterkt en het lichaam zal normale hoeveelheden histamine gaan produceren. De ontstekingsreacties in de huid zullen verminderen waardoor eczeem kan afnemen.

Klimaat

Bij chronisch hoesten, astma, maar ook bij eczeem kunnen klachten verergeren in de winter. Vocht verdampt vocht eerder uit de huid bij koude lucht buiten, of door droge lucht binnenshuis. In de winter kan een warme douche fijn zijn. Kijk daar wel mee uit, want door vaak en lang te douchen kan het vetlaagje op je huid oplossen. Dat vetlaagje biedt bescherming en houdt vocht vast.

In de zomer zweten we allemaal, maar bij chronische hyperventilatie wordt er meer gezweet dan normaal. Door veel zweten verlies je meer mocht dan iemand zonder hyperventilatie. Door te ademen raken we ook vocht kwijt. Iemand die chronisch hyperventileert kan meer dan twee keer zoveel vocht kwijtraken door te ademen. Zo droogt de huid uit. Tijdens een hittegolf kan het al een uitdaging zijn om voldoende te drinken. Iemand die chronisch hyperventileert moet meer drinken om het verlies aan vocht tegen te gaan. 

Buteyko methode

Via de Buteyko ademhaling kun je chronische hyperventilatie verhelpen. Dat gaat samen met het wegtrekken van eczeem. Rustiger ademen als gewoonte maakt het leven makkelijker. Je hoeft niet meer zoveel op allerlei allergenen van buitenaf, of het klimaat te letten. Dat is misschien nog wel nodig, maar er zal minder stress achter zitten. Klik op Buteyko ademhaling als je meer informatie wilt over deze therapie. 

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Wil je beter leren ademen?

Contact

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537