[rank_math_breadcrumb]

Onderzoek Australie

Onderzoek Australie

De Buteyko methode is voor lange tijd alleen bekend geweest in het voormalige Sovjet Unie. Australië was het eerste land buiten de Sovjet Unie waar de Buteyko Methode bekend werd. Begin 1995 heeft het Australisch Astmafonds de Buteyko methode laten onderzoeken. Dr. Simon Bowler en Professor Dr. Charles Mitchell hebben dit onderzoek uitgevoerd. Zij waren beiden werkzaam op de longafdeling van een ziekenhuis en erkend astmaspecialist.

Het Mater Ziekenhuis in Brisbane heeft dit onderzoek uitgevoerd. Een groep astmapatienten in de leeftijd van 12 tot 70 jaar deed mee aan het onderzoek. De patiënten gebruikten medicatie (onstekingsremmers en luchtwegverwijders) en zij hadden stabiele astma. De ademhaling werd als eerste onderzocht. De norm voor een gezonde ademhaling is ongeveer 6 liter lucht per minuut (d.w.z. in totaal wordt er zes liter lucht in- en uitgeademd). Het gemiddelde bij deze groep astmapatiënten lag op ongeveer 14 lt/min. De conclusie was dat men duidelijk teveel ademde. Er werden 2 groepen gevormd:

  1. De Buteyko groep. Deze patiënten kregen ademhalingsoefeningen volgens de ButeykoMethode.
  2. De controlegroep. Deze patiënten Zij kregen in dezelfde tijd fysiotherapeutische ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

Na drie maanden oefenen bleek:

  • Dat het gebruik van luchtwegverwijders met gemiddeld 96% verminderd was bij de Buteyko groep.
  • Een gemiddelde daling van 49% in het gebruik van ontstekingsremmers
  • Bij de controlegroep was het medicijngebruik niet significant veranderd.

Opnieuw werd bij beide groepen gemeten hoeveel men per minuut ademde. Het bleek daarbij dat de ademhaling bij de Buteyko groep sterk verminderd was. Van gemiddeld 14,0 lt/min naar 9,6 lt/min. Een duidelijke aanwijzing dat het behaalde resultaat (minder astma-aanvallen en dus minder medicijngebruik) het gevolg is van een rustigere ademhaling.

Resultaten na drie maanden

  Buteyko-groep  Controlegroep
Aantal  astmapatiënten 19 20
Ademhaling bij begin (liter/min) 14,0 14.2
Gebruik luchtwegverwijder (na 3 maanden) 96% reductie 7% minder
Gebruik ontstekingsremmer (na 3 maanden) 49% reductie Gelijk gebleven
9.6 13,3

Het  onderzoek is gepubliceerd in het Medical Journal of Australia. Hieronder vindt u een directe link naar het complete artikel. Artikel in Medical Journal of Australia

Het bovenstaande onderzoek is al indrukwekkend. Daarbij moet gezegd worden dat de patiënten alleen de ademoefeningen gedaan hebben. Als de patiënten ook de leefstijlaanpassingen hadden gevolgd, dan zou het resultaat meer in overeenstemming zijn met de ervaring. In de praktijk wordt meer dan 90% van de astmapatienten volledig symptoomvrij via de Buteyko adem methode. Er is dan helemaal geen medicatie meer nodig.

 

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537