Oorsuisen door stress⎜chronische hyperventilatie

Tinnitus ⎢oorsuis door stress

Oorsuis door stress. Een ander benaming voor oorsuizen is tinnitus. Tegenwoordig lijken er steeds meer mensen last te hebben van deze klacht. Het gaat hierbij om een continu aanwezig geluid, zonder dat er duidelijk een bron van dit geluid aan te wijzen is. Er is dus sprake van een geluid dat door het lichaam zelf wordt gemaakt. Het vervelende hiervan is dat het altijd aanwezig is. Het leidt af van andere zaken in het dagelijkse leven. Het is dan ook niet ongewoon dat mensen er op een gegeven moment helemaal gek van worden.

Op het moment dat je ook met een dergelijk continu aanwezig geluid te maken hebt, dan is er een goede kans dat dit om tinnitus gaat. In dat geval is het zeker de moeite waard om even de tijd te nemen en dit artikel door te lezen. Je komt er dan onder andere achter waar dit geluid vandaan komt, wat de oorzaken ervan zijn en wat je er aan kunt doen.

Oorzaken tinnitus ⎢oorsuis door stress

Om een probleem op te kunnen lossen, is het vaak zeer waardevol om erachter te komen waar het überhaupt vandaan komt. Zo ook met tinnitus. Deze vorm van oorsuizen heeft namelijk een groot aantal verschillende oorzaken. Te denken valt dan aan de meest belangrijke oorzaken, zoals:

 • Gehoorschade door langdurig geluidsoverlast: Langdurig geluidsoverlast is

  één van de belangrijkste oorzaken van oorsuizen, oftewel tinnitus. In de tijd waarin we nu leven, zie je dan ook dat mensen op steeds jongere leeftijd al met tinnitus te maken krijgen. Door bijvoorbeeld veel concerten bij te wonen, neemt de gehoorschade keer op keer een beetje verder toe.

 • Stress: Een andere zeer belangrijk oorzaak van tinnitus is stress. Stress is tegenwoordig namelijk steeds vaker een onderdeel van iemands leven. De mensheid als geheel lijkt soms wel te accepteren dat op bepaalde gedeeltes van de dag stress voelen eigenlijk heel normaal is. Maar dit is zeker niet waar. Stress is op vele verschillende manieren schadelijk voor het menselijke lichaam. Zeker wanneer het vaak voorkomt. Tinnitus is dan in potentie een direct gevolg.
 • Fysiek trauma: Daarnaast is het ook goed mogelijk dat je doormiddel van fysiek trauma tinnitus oploopt. Bijvoorbeeld na een ongeluk waarbij er schade aan het hoofd of de nek is opgetreden. Van dit fysieke trauma blijf je dan last van houden, ook wanneer het ongeluk alweer een paar weken achter de rug is.
 • Verkoudheid: Verder kan het ook voorkomen dat je last hebt van tinnitus bij een verkoudheid. Bij een verkoudheid neemt in sommige vallen de druk in het oor af, waardoor er oorsuizen ontstaan.
 • Bijwerkingen medicijnen: Een laatste mogelijkheid als een van de meest belangrijke oorzaken van tinnitus is dat je het ervaart als bijwerking van medicijnen die je slikt. Sterkere medicijnen hebben over het algemeen sowieso al vaker bijwerkingen. Mocht je om de een of andere reden dus bijvoorbeeld pillen slikken, dan is er mogelijk een verband met de tinnitus die je ervaart.

Om je een compleet beeld te geven van de verschillende oorzaken, gaan we er per oorzaak nog even wat dieper op in.

Oorsuizen geluid ⎢oorsuis door stress

Zoals gezegd komt oorsuizen door geluid dus steeds vaker voor. Vooral onder jongeren is er veel onwetendheid over de mogelijke gevolgen van te harde geluiden. Na een avondje stappen geven veel jongeren bijvoorbeeld al aan dat ze een ‘piep’ in hun oor ervaren. Deze gaat in de meeste gevallen dan na een paar dagen weer over.

Maar dit is niet altijd het geval.

En hoe vaker je jezelf confronteert met te harde geluiden, hoe groter de kans op gehoorschade wordt. Een koptelefoon te hard zetten is in potentie bijvoorbeeld alweer een nieuwe kans op gehoorschade. En wanneer je deze elke dag opzet, zijn de gevolgen soms niet te overzien.

Oorsuis door stress

Het is misschien geen oorzaak die je per se heel snel zou verwachten, maar desondanks is oorsuis door stress wel één van de meest voorkomende. Op het moment dat je veel stress ervaart, neemt de overdruk in het binnenoor geleidelijk steeds verder toe. Wanneer dit te vaak en te lang duurt, ontstaan er beschadigingen in dit binnenoor. Dit leidt op den duur tot tinnitus. Er zijn vele verschillende bronnen van stress. Wat je vaak hoort, is dat de stress veroorzaakt wordt door:

Werk: Werkdruk wordt vaak genoemd als veroorzaker. Bijvoorbeeld omdat je veel te maken hebt met deadlines of veeleisende bazen. Wanneer je je dan op dagelijkse basis niet echt op je gemak voelt, neemt de kans toe dat je stress ervaart. Vaak gaat dit op een zeer geleidelijke manier. De stress neemt week na week een beetje toe. Een zeer slechte ontwikkeling, aangezien het lichaam niet langdurig tegen stress kan. Dit resulteert bijvoorbeeld in zoiets als tinnitus.
Relationele spanning: Voor relationele spanningen geldt hetzelfde. Denk aan relatieproblemen of een moeizame verstandhouding met vrienden en familie. Hier heb je dagelijks last van.
Overlijden: Een overlijden van een naaste is voor veel mensen een bron van stress. ene persoon is hier iets sneller van af dan de ander. Houdt de stress lang aan, dan zou de ontstane tinnitus daar weleens het gevolg van kunnen zijn.
Onzekerheid: Mensen die niet goed met onzekerheid om kunnen gaan, ervaren sneller stress. Het gaat dan bijvoorbeeld om economische, relationele of werkgerichte onzekerheid. Allen vergroten ze de kans op tinnitus.

Tijdelijk oorsuizen door stress

Wat je dan vaak ziet, is dat het oorsuizen even tijdelijk aanwezig is. Zeker wanneer er een duidelijk verband tussen de oorsuizen en de stress aan te wijzen is. Hou dit voor jezelf eens goed in de gaten. Op het moment dat je veel stress ervaart, lijkt de tinnitus dan erger te zijn? Wanneer dit het geval is, is er een goede kans dat er een verband tussen beiden is. Deze waardevolle informatie zet je dan vervolgens in om tot een oplossing te komen.

Tinnitus erger door stress ⎜oorsuis door stress

Wanneer je niks doet aan de stress die je ervaart of wanneer je al langer te maken hebt met tinnitus, is er een goede kans dat de tinnitus alleen nog maar erger wordt door stress. Het is namelijk niet zo dat er maar één gradatie van tinnitus is. Hier zijn vele verschillende gradaties in.

De één heeft te maken met een lichte vorm van tinnitus, terwijl anderen permanent het geluid van een helikopter in hun hoofd hebben rondwaren. Door stress namelijk te verminderen, wordt de tinnitus in ieder geval niet erger. En wanneer de oorzaak van jouw tinnitus sowieso al stress was, gaat het waarschijnlijk zelfs afnemen. Wanneer je de veroorzaker van het probleem namelijk uit het verhaal haalt, verdwijnen ook de problemen langzaamaan.

Oorsuizen als symptoom van verkeerd ademen ⎜oorsuis door stress

Bekend is dat oorsuizen ook een symptoom van chronische hyperventilatie is. Chronische hyperventilatie is een vorm van verkeerd ademen. Kenmerken van deze manier van ademen zijn bijvoorbeeld: ademen via de borst, gespannen ademen, snel ademen, veel gapen en zuchten en snel benauwd worden tijdens het spreken. Chronische hyperventilatie is een vorm van chronische stress en is goed behandelbaar.

Nekspieren tinnitus ⎢oorsuis door stress

Nu hadden we al even genoemd dat tinnitus veroorzaakt wordt door fysiek trauma, bijvoorbeeld in de vorm van een ongeluk. Echter is het mogelijk om dit nog dichter bij huis te zoeken. Zo zijn ook de nekspieren vaak verantwoordelijk voor tinnitus. Door een verkeerde beweging te maken of ’s nachts verkeerd te hebben gelegen bijvoorbeeld. 

Hierdoor voel je in je nek dat je last hebt van je spieren. Daar komt dan de tinnitus nog bij. Daarom is het zo belangrijk om een goed kussen te hebben. Het verkleint de kans aanzienlijk dat je op een verkeerde manier in slaapt valt. In de nek zitten overigens de hulpademhaling spieren. Dat zijn je  scalenes en sternocleidomastoid.

Die raken overbelast bij chronische hyperventilatie. Een goed kussen is dus belangrijk, maar minstens even belangrijk is een rustige ontspannen ademhaling. 
Zonder een ontspannen ademhaling heb je geen goede nachtrust. Via chronische hyperventilatie kunnen klachten zoals tinnitus, nekklachten en een slechte nachtrust zich opstapelen.

Oorsuizen verkoudheid ⎜oorsuis door stress

Heb je het idee dat de tinnitus vooral opspeelt wanneer je tegelijkertijd ook verkouden bent? Dan is dit helemaal niet vreemd. Verkoudheid en tinnitus hebben een verband met elkaar. Bij verkoudheid is er in veel gevallen sprake van een verstopt gevoel. Dit is aanwezig in het hele hoofd. Je neus en mond zitten bijvoorbeeld dicht. Mogelijk heb je ook hoofdpijn.

In zo’n situatie stapelt het vocht zich op in het binnenoor. Door deze vochtopstapeling neemt de aanwezige druk af. Hierdoor ontstaat er een vorm van oorsuizen. Deze vorm van oorsuizen verdwijnt eigenlijk altijd weer op het moment dat de verkoudheid voorbij is.

Buis van Eustachius oorsuizen

Bij oorsuizen door verkoudheid is er vaak sprake van een dichtzwelling van de buis van Eustachius. Dit gedeelte in je oor zwelt mogelijk op wanneer je verkouden bent. De doorgang wordt dan kleiner en kleiner, waardoor de druk in het middenoor steeds verder afneemt. Het is goed mogelijk dat je hierbij ook pijn voelt of minder goed kan horen. Door dit verminderde gehoor krijg je met oorsuizen te maken.

Oorsuizen door medicijnen

Er zijn een aantal medicijnen die oorsuizen tot gevolg hebben. Dit worden ototoxische medicijnen genoemd. Een mooi voorbeeld daarvan is aspirine. Deze pijnstillers slikken mensen regelmatig wanneer er sprake is van een pijntje. Ook op dit gebied is het dus waardevol om in de gaten te houden of er een verband tussen het gebruik van de aspirine en de opspelende oorsuizen zijn. Verder zijn er nog een aantal minder vaak gebruikte medicijnen die een rol spelen, zoals kanamycine, diuretica en anti-epileptica. 

Kan tinnitus overgaan? ⎜oorsuis door stress

Nu je alles weet over de oorzaken van tinnitus, heb je mogelijk een idee gekregen over de oorzaak waar bij jou sprake van is. Wellicht herken je één van de bovenstaande situaties en heb je daar zelf op een bepaald moment mee te maken gehad.

Wat vaak voorkomt, is dat er bij mensen die niet precies weten waar het vandaan komt juist sprake is van stress. Het is namelijk best lastig om te herkennen dat stress de oorzaak van de oorsuizen is. Zeker op het moment dat je zo vaak stress voelt, dat het haast onmogelijk te meten is. In deze gevallen doe je er goed aan om de stress zelf aan te pakken. Of tinnitus over kan gaan, ligt er dan ook sterk aan wat precies de oorzaak ervan is.

Op het moment dat je bijvoorbeeld te maken hebt met tinnitus door gehoorschade, dan is er eigenlijk weinig wat je kunt doen. Het is dan vaak gewoon een kwestie van leren omgaan met de piep in je oor. Echter is dit dus gelukkig lang niet altijd het geval. Wanneer stress namelijk de belangrijkste veroorzaker van de oorsuizen is, is er genoeg dat je kunt doen.

Bij het bestrijden van tinnitus door stress heeft het de allerhoogste prioriteit om zowel fysiek als ook mentaal tot rust te komen. Hier zijn een hoop verschillende methoden voor. Zo ben je al in staat om een hoop te bereiken door alleen al je ademhaling aan te pakken. Een rustige, correcte ademhaling is sterk verbonden met de vermindering van stress. Op die manier is het goed mogelijk dat je binnen afzienbare tijd al resultaten begint te halen. Een fijn gevoel, wanneer je tinnitus door eigen ontspanning langzaam afneemt.

Buteyko ademtherapie ⎜oorsuis door stress

Via de Buteyko ademtherapie kun je de chronische stress van chronische hyperventilatie verhelpen. Deze therapie is ontwikkeld door professor en longarts Konstantin Pavlovich Buteyko. Ik ben René van den Heuvel en werk fulltime als Buteyko therapeut. Bij mij kun je via een individuele cursus, of de online cursus leren om ontspannen te ademen als gewoonte. Oorsuizen als gevolg van stress kunnen dan afnemen. 

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Pijn in nek en schouder stress
Astma door stress
Hartoverslagen door stress
Hoesten door stress
Astma en verkoudheid

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

2 Comments

maria

19 oktober 2020 om 11:16 am

hoi ik heb al heel lang lees jaren last van tinnutus Ik weet dat ik een nauwe buis van Eustachius heb maar ben niet gestressed en adem niet verkeerd Geen hvs het enige wat ik kan bedenken dat ik het toch heb gekregen door nek manipulaties In mijn opleiding tot manueel therapeut moet je op elkaar oefenen en volgens mij is het vanaf die tijd ongeveer Het wordt soms erger vooral als ik er aan denk Maar als ik afgeleid ben dan wordt het duidelijk minder

  René 

  19 oktober 2020 om 11:26 am

  Hoi Maria, wordt je opgeleid tot zo’n mooi beroep om anderen te helpen, terwijl de opleiding je lijkt te schaden :/
  Gelukkig dat je er niet altijd zoveel last van hebt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Meer info

INDIVIDUELE BUTEYKO CURSUS
Fysieke offline variant
In de stad Utrecht
 € 375,-.
Meer info
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.