[rank_math_breadcrumb]

René van den Heuvel – Over mij

Ik ben René van den Heuvel. Na een afgeronde HEAO studie, afstudeervariant financial planning (8 eindcijfer) besloot ik in 2013 een Post HBO opleiding tot leefstijlcoach te volgen. Dit deed ik vanuit m’n interesse in gezondheid en om m’n eigen gezondheid te verbeteren. Daar lees je straks meer over. Mijn redenering was dat ik toen nog sterker was dan m’n gezondheidsproblemen. Ik realiseerde echter ook dat m’n gezondheidsklachten op termijn wel problemen zouden gaan veroorzaken. Ik wilde weer fit zijn en me goed voelen. Natuurlijk heb je niet alles in de hand in het leven, maar ik besloot wel om daar meer invloed op uit te gaan oefenen.

René van den Heuvel

Van pijn naar kracht, Rene van den Heuvel

Op vroege leeftijd heeft m’n leven een wending genomen waar ik geen invloed op had. Pas later ben ik gaan realiseren en omarmen hoe me dat op een positieve manier gevormd heeft. Ik ben me bijvoorbeeld veel gaan afvragen wat iemand beweegt. Waarom doet iemand wat hij/zij doet? Om dat te weten te komen kun je het beste naar iemand luisteren. Daarbij stel ik vragen en ben benieuwd. Eigenlijk ben ik dan gewoon René. Dat leidt vaak tot inzichten bij degene waar ik mee spreek, maar ook bij mezelf. 

Omgaan met emoties

Ik had moeite om met emoties om te gaan. Sport(verslaving) was m’n uitlaatklep. Dat leidde tot vele blessures en frustraties. Er was continu een gevoel van onrust vanbinnen, een gejaagdheid in me aanwezig. Het “you can run, but you can’t hide” gevoel. Waar ik ook was, of wat ik ook deed, ik had daar last van. Ik ver-psychologiseerde dat te veel. Hoewel het toen ook te maken had met wat er in m’n hoofd omging wist ik toen nog niet dat ik chronisch hyperventileerde. 

Ervaringsdeskundig

Hieronder vertel ik over de hyperventilatie klachten waar ik veel last van had.

Olifant op de borst

M’n chronische hyperventilatie kwam tot een dieptepunt in 2012. Toen sloeg het regelmatig om in acute hyperventilatie. Ik werd meerdere keren per week hyperventilerend en met een beklemd gevoel op m’n borst wakker. Soms meerdere keren per nacht. Dat bedrukte gevoel op m’n borst kan ik het beste omschrijven als een olifant die op m’n borst zat. Later bleek dat anderen dit probleem op precies dezelfde manier beschrijven. Ik was dus niet de enige.

Kortademig

Terwijl mijn hart bonsde had ik zo’n tien seconden een compleet gevoelloze arm – soms zat er geen gevoel in beide armen. Vooral de eerste keer schrok ik daarvan. Overdag was ik kortademig, had een raar gevoel in m’n hoofd, een verhit gevoel in m’n lichaam en plotselinge pijnscheuten in m’n lichaam.

Nachtrust

De manier waarop ik hyperventilerend wakker bleef worden vond ik zorgelijk. Dat werd aangevuld met irritatie. Waarom kon ik niet GEWOON slapen?! Ik begon genoeg te krijgen van die hyperventilatie. Na de zoveelste hyperventilatie aanval ging ik s ’nachts naar de huisartsenpost.

Doe maar wat rustiger aan…

De dokter vertelde me dat m’n klachten onschuldig waren. Ik hoorde de dokter met slaperige en glazige ogen aan. Ik moest het wat rustiger aan doen. Ok.. De volgende ochtend dacht ik nog: “Hoe kan zoiets onschuldig zijn? Ik weet toch wat ik voel?” Ik wist van mezelf dat ik wat kan hebben. Daardoor wist ik ook dat ik me niet aanstelde. M’n overtuiging was dat deze gezondheidsklachten geen goede toekomst voorspelden voor m’n gezondheid. Als ik op relatief jonge leeftijd deze klachten ervaarde, hoe zou dat dan over 20 jaar zijn?      

 Ik vond dat er iets moest veranderen, dus ik maakte een keuze.

Zoals ik al eerder beschreef volgde ik een (post-HBO) opleiding tot leefstijlcoach en personal medical trainer. Jaren daarvoor had ik overigens m’n HEAO afgerond. Weinig mensen die zich dat tegenwoordig kunnen voorstellen. Tijdens die leefstijlcoach opleiding adviseerde een fysiotherapeut me een boek over ademhaling. Dat las ik in één keer uit. Vervolgens vond ik op het internet de Buteyko adem methode.

Nadat ik veel informatie had opgedaan was het een no-brainer voor me. Ik moest de Buteyko Methode leren. Dat ging goed en m’n herstel ging snel. Dat kwam mede omdat ik al bekend was met mind-body practices zoals tai-chi, qigong en transcedente meditatie. M’n hyperventilatie klachten verdwenen binnen een paar weken tijd. Ik kon weer goed slapen en werd met een vredig gevoel wakker. Met een glimlach, want ik kon uitgerust beginnen aan de dag. Ik werd relaxter. 

M’n gedachten werden rustiger naarmate m’n ademhaling rustiger werd. Daardoor werd ik emotioneel rustiger. Ik ging anders kijken naar mezelf, m’n achtergrond, de toekomst en de wereld om me heen. En ik werd dankbaarder voor simpele dingen in het leven. Toen heb ik besloten om me via de Buteyko therapeuten opleiding te specialiseren in de ademhaling.

Er ging letterlijk een wereld voor me open, Rene van den Heuvel

Vervolgens wilde ik me verdiepen in alles wat te maken heeft met ademhaling. Daarvoor ben ik naar China, India, Rusland, Thailand en Sicilië gereisd. Ik verdiepte mij in Yoga, Qigong, Russisch aikido en Thaise Yoga massage.

Ik durfde ook naar de wereld in mij te gaan kijken       

Ik werd bewuster van m’n gedachten patronen en het ontstaan daarvan. Daardoor realiseerde ik steeds meer hoe gedachten en emoties je energieniveau beïnvloeden. Piekeren kon ik makkelijker loslaten.
In m’n praktijk merk ik overigens dat mannen niet snel over emoties praten. Dat is prima, want dat is geen vereiste voor de Buteyko adem training. Door de ademhalingsoefeningen te doen krijg je vanzelf meer inzicht in jezelf.  

Meer dan werk

Ademtraining en leefstijl coaching zijn dus geen hobby en betekenen meer voor me dan werk. Als je me een health freak zou noemen omarm ik die woorden en ik bedank je voor het compliment. Ik geniet van het leven door het hebben van levensenergie. De aanpak die zo goed voor mij werkt hoeft natuurlijk niet hetzelfde te zijn voor jou. Wij kijken naar wat voor jou werkt.  Ik ben geen dokter, maar begeleid je op het gebied van medisch ademen. Via (o.a.) de Buteyko Academie, een revalidatietrainer opleiding  en ervaring,- heb ik paramedische kennis en vaardigheden opgedaan. Die opbouw zet zich voort via verscheidene opleidingen.

Waarom ik dit doe

Inmiddels heb je daar wel een indruk van. Het volgende wil ik nog met je delen;
Toen ik nog op kantoor werkte vroeg m’n leidinggevende naar m’n motivatie. In eerste instantie gaf ik het standaard antwoord. “Ja, ik zoek voldoening”. Dat was niet genoeg voor hem, want hij bleef doorvragen (zagen). Op een gegeven moment kwam het eruit. Met een felheid in m’n ogen keek ik hem recht aan en zei: “ik wil van betekenis  zijn”. Dat was even een momentje ja.. Dat is wat er in me zit en daar ben ik wat mee gaan doen- op een manier die bij mij past. Op een manier waarin ik het beste uiting kan geven aan m’n kwaliteiten: luisteren, aanmoedigen, helpen en enthousiasme. 

– Ik greep naar de adem, vervolgens greep de adem mij –

 

Buteykoacademie

Tevens aangesloten bij de beroepsvereniging www.buteykotherapeuten.nl

 

 

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

2 Comments

Paul Brink

21 februari 2015 at 11:23 pm

Beste René,
Wij hebben elkaar op de Gezondheidsbeurs in Utrecht gesproken. Ik heb je verteld dat ik met Butyeko bezig ben met Gerrie van Coolwijk; zij werkt als logopediste in het M.M.C. te Veldhoven. (bij Eindhoven) Mijn C.P. zit op dit moment op 25 á 30. Ik heb verteld dat ik 3 x per week hardloop. Op dit moment loop ik alleen interval t.w. 3 min. hardlopen dan 1 min. rustig en dat 8 x totaal. Sinds kort kan ik dat volledig door de neus doen. Alleen na de inspanning heb ik adem te kort d.w.z. dat ik dan een paar keer door de mond moet ademhalen omdat ik een “lucht te kort heb”, zo voelt het. Eigenlijk wil ik weer terug naar 1 uur hardlopen, dat was mijn basis. Heb jij een advies wat ik zou moeten doen? Ik denk namelijk dat ik dat uur niet kan ademhalen door de neus omdat ik dan dat “lucht te kort” heb. Bedankt alvast René voor jouw advies. Uitgebreid heb ik jouw site doorgewerkt en moet zeggen: complimenten! Je bent zeer uitvoerig op een begrijpende manier voor de leek. Groeten en het ga je goed. Paul Brink te Best

maria Perquin

8 november 2021 at 2:21 pm

Hai Rene ik heb je al vaker op de mail gevolgd en ook toegepast de adem. Ondertussen wordt het interessant ik heb een review gelezen over intermittend hypoxic precondioning en naar mijn idee is dit precies hetzelfde waar jij het over hebt. Juist adem rustig en dan adempauze van 30 tellen 3x herhaald en 3x per dag zou een goede krachtige revalidatie zijn voor long-covid pt. Leuk he Trouwens ik zag dat Wim Hof het wel anders doet namelijk 30 x flink achtereen ademen en dan stoppen waardoor je kennelijk ook die hypoxie krijgt maar ik vind het beter met rustig ademen en dan stoppen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537