[rank_math_breadcrumb]

Longemfyseem, longemfyseem levensverwachting

Longemfyseem is een longziekte.
Deze aandoening komt vaak voor in combinatie met chronische bronchitis.
Dan is er sprake van COPD. Dit is een Engelse afkorting en staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease.

De Nederlandse vertaling is chronisch obstructieve longziekte.
Dat betekent dat er iets aan de hand is met je longen (longziekte) wat niet meer overgaat (chronisch) waarbij je steeds minder lucht kunt opnemen omdat er iets vernauwd of in de weg zit (obstructief). 
Maar wat is longemfyseem nou precies?

In je longen heb je heel veel kleine longblaasjes. Op de afbeelding zie je een tekening van een longblaasje. Het ene longblaasje zit aan het andere longblaasje vast. Hier zit een wand tussen. In die wand zitten kleine bloedvaatjes, die koolstofdioxide (CO2) afgeven en zuurstof (O2) opnemen in je bloed. Bij longemfyseem raken de wanden van de longblaasjes beschadigd. De tussenwand verdwijnt of wordt kleiner. Daardoor heb je minder plek om zuurstof op te nemen in je bloed. Longblaasjes die beschadigd zijn, kunnen niet meer herstellen. 

Longemfyseem

Symptomen longemfyseem

Longemfyseem heeft verschillende symptomen. De meeste hebben te maken met het feit dat je minder zuurstof kunt opnemen. Je krijgt dan last van:

 • Kortademigheid: het gevoel dat je snel buiten adem bent.
 • Benauwdheid: het gevoel dat je te weinig lucht krijgt.
 • Het gevoel dat je naar lucht moet happen.
 • Een piepende ademhaling.
 • Hoesten, waar soms slijm bij omhoog komt.
 • (Ongewenst) gewichtsverlies: je valt soms af doordat je lichaam extra hard moet werken om zuurstof op te nemen. 
 • Moeheid: een langdurig tekort aan zuurstof zorgt er bijvoorbeeld voor dat je hersenen minder goed hun werk kunnen doen.
 • Minder spierkracht.

Deze symptomen longemfyseem komen gedeeltelijk overeen met de symptomen van COPD. Wat natuurlijk ook logisch is, omdat longemfyseem dus één van de twee aandoeningen is die onder COPD valt. Je kunt ook last krijgen van een (plotselinge) verergering van de klachten. Dit heet een exacerbatie. 

Oorzaak longemfyseem

De meest voorkomende oorzaak van longemfyseem is roken. De stoffen in tabak beschadigen de longblaasjes. Soms zijn chemische dampen de oorzaak. Dit gebeurt meestal bij bepaald werk. Bijvoorbeeld als je met asbest of schadelijke verf hebt gewerkt. Een enkele keer komt longemfyseem door een erfelijke afwijking. 

Longemfyseem levensverwachting

Als longemfyseem op tijd wordt ontdekt, is er voldoende tijd om de behandeling te beginnen.

 • Bij een lichte vorm van longemfyseem heb je meestal weinig last van klachten. Je longen werken nog voor meer dan de helft goed. Je bent niet vaak buiten adem. Wel blijf je meestal onder controle bij de huisarts.
 • Bij matig longemfyseem krijg je regelmatig last van klachten. Activiteiten als traplopen, zware dingen tillen of tegen de wind in fietsen kunnen vermoeiend zijn. Dit is vaak het moment dat mensen merken dat er iets aan de hand is en voor het eerst naar de dokter gaan.
 • Bij ernstig longemfyseem heb je veel last van het zuurstoftekort. Soms heb je bij inspanning (of gewoon overdag) extra zuurstof nodig. Dit krijg je via een slangetje in je neus.

De levensverwachting van mensen met longemfyseem hangt af van de fase waarin het longemfyseem wordt ontdekt. Als je er vroeg bij bent, kun je nog aanpassingen in je leefstijl doen en medicatie krijgen. Daardoor gaan je longen minder hard achteruit. Als je er op tijd bij bent, is je levensverwachting meestal gunstig.

Longemfyseem behandeling

De behandeling van longemfyseem bestaat in ieder geval uit het bekijken van je leefstijl. Gezond eten, voldoende bewegen en op de juiste manier ademen zijn het belangrijkst. Als je rookt, is het verstandig om daarmee te stoppen. Elke sigaret beschadigd je longen. Door te stoppen krijgt je lichaam de kans om de schadelijke stoffen op te ruimen. De beschadigde longblaasjes herstellen niet meer, maar longblaasjes die nog werken gaan in ieder geval niet meer kapot door het roken.

Verder bestaat de reguliere behandeling uit medicatie en fysiotherapie. Bij de fysiotherapeut leer je o.a. hoe je je spierkracht en conditie kunt bijhouden. De medicatie bij longemfyseem bestaat uit:

 • Luchtwegverwijders: deze medicatie zorgt ervoor dat de spiertjes rondom de luchtwegen zich ontspannen. Hierdoor worden je luchtwegen wijder, zodat je makkelijker kunt ademen.
 • Ontstekingsremmers: als je last hebt van ontstekingen in je longen, zal de arts je een ontstekingsremmer geven. Het kan een paar weken duren voordat je de werking hiervan merkt. Het is belangrijk om de ontstekingsremmers ook te nemen als je minder klachten hebt. Overweeg je om te stoppen, overleg dit dan eerst met je arts.
 • Bij een ernstige vorm van longemfyseem krijg je bij inspanning of gedurende de hele dag zuurstof via een slangetje in je neus.

Ontstekingsremmers en luchtwegverwijders worden voorgeschreven in de vorm van een puffer. Dat betekent dat je ze inademt, zodat ze direct in je longen komen. Na een verergering van de klachten (exacerbatie) krijg je soms longrevalidatie voorgeschreven. Je gaat dan in een revalidatiecentrum of in het ziekenhuis oefenen om je conditie en spierkracht terug te krijgen. 

Longemfyseem levensverwachting

Alternatieve behandeling longemfyseem

Er bestaan verschillende alternatieve behandelingen voor longemfyseem. Denk bijvoorbeeld aan homeopathie of acupunctuur. Ook kun je ademtherapie volgen. Hierbij leer je in rust en bij inspanning beter ademhalen. Overleg voordat je met een alternatieve behandeling begint eerst met je arts. Die kan samen met je kijken of de alternatieve behandeling geschikt voor je is.

Buteyko ademtherapie

De Buteyko ademtherapie is geschikt voor longemfyseem. Er zijn echter wel een aantal verschillen met de behandeling van astma. Bij longemfyseem is het bijvoorbeeld van belang om de oefeningen te blijven doen. Er is vaak ook meer persoonlijke begeleiding nodig.

Bij longemfyseem is er vaak meer sprake van onzekerheid en stress.  Ook kan er sprake zijn van andere problemen zoals spieratrofie. Bij longemfyseem is er sprake van chronische hyperventilatie. Dat veroorzaakt een overbelasting van de toch al beschadigde longen. Door chronische hyperventilatie te verhelpen verergert deze ziekte minder snel en kan de leefkwaliteit verbeteren. Dat is mogelijk via de Buteyko adem therapie.

Mijn naam is René van den Heuvel. Ik heb een fulltime job gemaakt van het geven Buteyko ademtherapie. Ik ben ook opgeleid als longrevalidatie trainer en personal trainer. Via de individuele cursus, of de online cursus help ik je graag verder met je gezondheid.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537