[rank_math_breadcrumb]

Longverpleegkundigen en samenwerking Buteyko therapeut

Wat doet een longverpleegkundige?

Een longverpleegkundige is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met longaandoeningen, zoals COPD of astma. De longarts verwijst patiënten door naar deze verpleegkundige voor begeleiding en ondersteuning. Deze begeleiding kan bestaan uit verschillende onderdelen, afhankelijk van de situatie van de patiënt.

Wat dit blogartikel bijzonder maakt is dat het ook iets vertelt over de longverpleegkundige in relatie tot de Buteyko ademtherapie en de Buteyko therapeut.

longverpleegkundige

longverpleegkundige

Acceptatie van de aandoening

Door middel van persoonlijke gesprekken kan deze verpleegkundige helpen bij het leren accepteren van een longaandoening. Deze gaat vrijwel altijd gepaard met ongemak en beperkingen. Het kan erg lastig zijn om te aanvaarden dat bepaalde dingen niet meer kunnen, zoals sporten of soms ook werken.

Omgaan met leefregels

Als je de diagnose COPD of astma krijgt dan betekent dat meestal dat je je leefstijl moet aanpassen. Als je bijvoorbeeld rookt is het heel belangrijk om daarmee te stoppen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De gespecialiseerde verpleegkundige kan je helpen door je opties te bieden voor stoppen met roken programma’s die goed aansluiten bij jouw persoonlijke situatie.

Daarnaast kan het zijn dat je gewicht moet verliezen zodat de longen het minder zwaar krijgen. Ook dat kan heel ingrijpend zijn. Juist wanneer je het moeilijk hebt kan het de uitdaging zijn om emotioneel eten te overwinnen. De longverpleegkundige kan je daarbij ondersteunen.

Omgaan met hulpmiddelen

Als je ernstige klachten heeft als gevolg van een longaandoening dan kan het zijn dat je hulpmiddelen moet gaan gebruiken zoals mobiele zuurstof of zuurstof gedurende de nacht. De longverpleegkundige helpt jou en/of je partner om te gaan met deze hulpmiddelen zodat je ze op de juiste manier gebruikt en er op die manier optimaal profijt van heeft.

Het eerste gesprek met de longverpleegkundige

Het eerste gesprek dat de patiënt heeft met deze zorgverlener heeft dat is een intake gesprek. Tijdens dit gesprek wordt je situatie besproken en wordt geïnventariseerd op welke punten er ondersteuning nodig is. Aan de hand daarvan worden verdere afspraken gemaakt over hoe de longverpleegkundige je kan ondersteunen.

Samenwerking longverpleegkundige en Buteyko therapeut

Op dit moment is er geen directe samenwerking tussen longverpleegkundigen en Buteyko therapeuten. Het is in ieder geval niet standaard, maar wel gewenst. Ik geef m’n cursisten wel altijd de gids van artsen. Deze is bedoeld om zorgverleners (waaronder artsen) te informeren over het volgen van de Buteyko methode.

De eerste stap naar zo’n samenwerking is dat longverpleegkundigen eerst weten wat de Buteyko methode inhoudt. Daar schort het al vaak (niet altijd) aan met als gevolg dat ze überhaupt niet bekend zijn met het Buteyko medicatie protocol. Daarmee kan astma medicatie geleidelijk en op een veilige manier afgebouwd worden. Dit is het gevolg van de fysiologische balans als gevolg van de Buteyko therapie. (lees: het meer in balans komen van de ademhalingsgassen)

Het hangt wel af van de mondigheid van de cursist om het afbouwen van medicatie bespreekbaar te maken met de longverpleegkundige. En dat zit niet bij iedereen in het karakter.

Opmerking: hiervoor had ik het over medicatie afbouwen. Weet dat Buteyko therapeuten niet per se tegen medicatie zijn. Natuurlijk zijn er nuances. Medicatie kan in veel situaties zinvol zijn. Ik ben als Buteyko therapeut tegen onnodige-over-medicatie. Met dat standpunt zal ieder mens met menselijkheid het eens zijn. 

Buteyko therapie volgen

Wil je inmiddels ook de Buteyko adem methode leren? Dat is mogelijk via de offline 1 op 1 cursus. Of wil je liever de online Buteyko cursus met twee uur persoonlijke online begeleiding volgen. Het kan zijn dat je toch nog wat meer wilt weten. Kijk dan op Buteyko methode, of stuur me een berichtje. Ik help je graag verder. 🌱

 

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537