Trillende spieren. Als je wilt gaan bewegen, sturen je hersenen een signaal naar de spieren via je motorische zenuwen. Als er iets misgaat in het versturen of ontvangen van dit signaal, komt dit minder goed (of soms zelfs helemaal niet) bij de spieren aan. De medische term voor dit verschijnsel is fasciculaties of tremor. Je spier spant wel aan, maar je beweegt niet. Meestal heb je last van deze trillende spieren als je je ontspant.
Trillen na sporten
Een onschuldige oorzaak van trillen na het sporten is een tekort aan vocht. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende drinkt. Neusademhaling helpt om een tekort aan vocht te voorkomen. Daarbij adem je minder vocht uit vergeleken met mondademhaling.
Minder snel uitdrogen door goed te ademen
Het uitademen van vocht kun je verder verminderen door chronische hyperventilatie te verhelpen. Daarbij wordt er continu te snel en diep geademt in vergelijking met iemand die binnen de medische norm ademt. Hierdoor krijg je eerder te maken met een vochttekort, uitdrogingsverschijnselen en trillende spieren.
Hevig trillen zonder koorts ⎜Inwendig trillerig gevoel
Er zijn twee dingen waar je snel aan denkt bij trillende spieren. De eerste is het bekende bibberen van de kou. Het tweede is het trillen als je koorts hebt. Hevig trillen zonder koorts komt ook vaak voor. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal bekende en veel voorkomende oorzaken zijn:
Neurologische problemen
In de hersenen of de zenuwen gaat iets mis met het signaal dat de spieren aanstuurt. Bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson.
Bijwerkingen van medicatie
Denk aan medicatie zoals antidepressiva en antiepiletica.
Een verlaagde bloedsuikerspiegel
Dit kan bij diabetes een trillend gevoel veroorzaken.
Angst (of stress)
Van angst en stress kun je ook gaan trillen. Daar komt het spreekwoord beven van angst vandaan. Deze klachten gaan gepaard met verkeerd ademen. Hierdoor ontstaat er een zuurstoftekort in de hersens. Dat leidt tot irrationale angstige, of stressvolle gedachten. Herken je je zelf naast het trillen ook in de anderen symptomen van chronische hyperventilatie / verkeerd ademen? Dan kun je overwegen om de onderstaande online cursus te volgen. De offline cursus is ook een optie.
Verschillenden vormen van trillen ⎜ Trillende spieren
Als de trillende spieren te heftig worden, kun je het gevoel krijgen dat je hele lichaam trilt. Er zijn verschillende typen van deze tremor.
Rusttremor
Dit is een langzame tremor die vaak begint zodra je even stilzit. Deze tremor komt bijvoorbeeld vaak voor bij de ziekte van Parkinson. Je spieren trillen ongeveer zo’n drie tot vijf keer per seconde.
Intentietremor
Hierbij begint het trillen aan het einde van een bewuste beweging. Bijvoorbeeld het indrukken van een knop. Dit trillen kan erger worden bij beweging. Hierdoor kun je het kopje dat je wilt oppakken missen of op de grond gooien. Dat gaat erg lastig als je hand of onderarm zes tot twaalf keer per seconde trilt.
Essentiële tremor
Een snelle, kleine trilbeweging van de spieren. De oorzaak hiervan is gedeeltelijk erfelijk.
Idiopatische tremor
Onwillekeurige spiertrillingen die voor 50% erfelijk zin, maar de precieze oorzaak is onbekend.
Orthostatische tremor
Dit is een bewegingsprobleem van de benen, die de dokter vaak ook niet herkent. Je hebt eerder last van een wankel gevoel dan van trillen. De trillende spieren zijn niet goed te zien met het blote oog. Als je stilstaat, beginnen je benen een kleine trilbeweging te maken. Dat geeft een instabiel gevoel. Het vermindert bij lopen en verdwijnt bij zitten. In deze context is het nog interessant om het blogartikel over coördinatie verbeteren te lezen.
Inwendig trillen lichaam ⎜Trillende spieren stress
Het trillen van de spieren wordt vaak erger door stress of angst. Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om dit te verminderen. Vermoeidheid kan het trillen ook verergeren. Op dagen dat je slecht slaapt, zul je merken dat je meer last hebt van trillende spieren. Een gezonde leefstijl, dus voldoende bewegen en gezond eten, vermindert het trillen juist.
Trillend lichaam tijdens slaap ⎪ inwendig trillen bij wakker worden
Meestal verdwijnen de trillingen van de spieren als je slaapt. Als je Parkinson hebt, kun je de hele dag trillen. Zodra je in slaap valt, is je hele lichaam juist stil. Maar er is een aandoening waarbij je ongecontroleerd beweegt tijdens je slaap. Dit heet periodic limb movement disorder (PLMD). Meestal beweeg je dan elke 20 tot 40 seconden in je slaap. Dit kunnen kleine bewegingen zijn in je tenen, maar ook zeer heftige en wilde bewegingen van je hele lijf.
Zo’n beweging duurt meestal een seconde tot vijf seconden. Ze kunnen tot wel honderd keer per uur voorkomen. Je maakt ze zelf niet bewust mee, maar door de ongecontroleerde bewegingen wordt je wel steeds uit je diepe slaap gehaald. Hierdoor rust je niet goed uit. Je voelt je daardoor overdag moe en slaperig. PLMD komt onder andere vaker voor bij mensen met de ziekte van Parkinson.
Trillend wakker worden⎪ inwendig trillerig gevoel bij wakker worden
Als je trillend wakker wordt, is dat niet altijd door een nachtmerrie. Je kunt ook ‘s nachts een hyperventilatie aanval krijgen. Meestal krijg je bij zo’n aanval last van een paniekaanval, hartkloppingen en trillen. Door ontspannen te leren ademen als gewoonte kun je deze klachten verhelpen. Dit kun je leren via de Buteyko methode.
Trillende spieren magnesium ⎜ Trillen lichaam stress
Het trillen, of schokken van de spieren kan een ongemakkelijk gevoel zijn. Iets wat zelfs kan leiden tot zorgen, of angst. De oorzaak van trillende spieren kan o.a. liggen in een disbalans van de elektrolyten en stress en vermoeidheid. Magnesium is een belangrijke elektrolyte voor een normale spierfunctie. Magnesium speelt namelijk een rol in het aanspannen en ontspannen van de spieren. Als je daar te weinig van binnen krijgt dan kan dat leiden tot spiertrillingen en krampen.
Trillende spieren stress ⎜ Trillen lichaam stress
Hiervoor las je al dat stress als oorzaak van trillende spieren werd genoemd. Ik wil je in het kort meenemen in de denkstap van stress naar een stressvolle ademhaling. Want wanneer ervaar je meer stress: bij een hoge gespannen borstademhaling in rust, of via een rustige ontspannen buikademhaling. Het antwoord ligt natuurlijk al besloten in de voorgaande verwoording.
Trillende spieren: inwendig trillen hyperventilatie
Natuurlijk ervaar je meer stress bij een hoge gespannen ademhaling. Als je in ruststand hoog ademt dan is dat natuurlijk altijd een gespannen ademhaling. Die spanning is een vorm van stress, waarbij er buiten de medische norm wordt geademd. Een kenmerk daarvan is trillende spieren.
Als je dit begrijpt ben je een stap dichterbij de oplossing->Door de stress uit je ademhaling te halen vermindert, of verdwijnt deze klacht. Dit kun je doen door de Buteyko adem methode te leren. Als je hier voor het eerst bent kan het goed zijn dat je nog twijfelt. Lees gerust verder.
Trillend ooglid hartkloppingen door stress
Een trillend ooglid in combinatie met hartkloppingen kan heel beangstigend en zorgelijk zijn. De oorzaak van deze twee klachten is echter te herleiden tot de ademhaling. Nu hoor ik je denken: ‘ja hoor, ook dit heeft zeker met de ademhaling te maken..’. En inderdaad dat bevestig ik bij deze.
Het is namelijk bekend dat deze symptomen door stress veroorzaakt worden. En wat gebeurd er bij stress? ->Bij stress ontstaat een stressvolle hoge borstademhaling. Feit blijft natuurlijk dat het goed is om andere mogelijke oorzaken te laten sluiten. Tip: drink wat minder koffie.
Trillende borstspier
Onder mannen zijn ze vel begeerd: grote sterke borstspieren. Deze spieren aan de voorkant van de borstkas worden geactiveerd wanneer je je armen beweegt. Soms kan het voorkomen dat een of beide borstspieren trillen of schokken. Naast stress, een magnesiumtekort en vermoeidheid kan dit ook simpelweg komen door overtraining. Als je iets lichter traint heb je hier waarschijnlijk een last meer van. De andere vormen van trillende spieren kunnen je levensgenot wel beperken. Je weet nu ook hoe deze klachten te maken kunnen hebben met een stressvolle ademhaling en wat je daaraan kunt doen. Ik help je graag verder.
Inwendig trillen in hoofd als ontwenning van medicatie.
Dit ligt iets verder van trillende spieren. Als eerste zal ik kort wat vertellen over mijn persoonlijke ervaring. Meer dan 25 jaar geleden slikte ik Seroxat, ook even Oxazepam overigens. Maar toen ik Seroxat afbouwde merkte ik duidelijk een soort van inwendig trillen in m’n hoofd. Dit ging gepaard met een soort van elektrische schokjes. Dit was wel beangstigend, want ik wist niet wat het was. Ook maakte ik me zorgen of ik zou doorschieten in een misschien gevaarlijke aanval. Gelukkig is dat niet gebeur. Maar als je hier meer over wilt weten lees dan dit blogartikel over oxazepam afbouwen, persoonlijk artikel.
Trillende handen na het boksen
Trillende handen na het boksen is niets vreemds. Ik kwam daar zelf ook pas achter toen ik dit aan het bijwerken was. Ik heb namelijk zo’n drie jaar gebokst en een paar jaar gebokst. Tot gevorderden niveau, waarbij ik soms met de wedstrijdgroep meedeed. Maar ik heb nooit een wedstrijd gedaan, want ik zag regelmatig na een training de lettertjes dansen in m’n studieboeken. Dus aan de vraag of ik er de ballen voor had ben ik niet toegekomen. Anyway: als een andere bokser je hand ziet trillen weet dan dat dit gewoon komt door de harde training. Als je het niet al te gek hebt gemaakt heeft het maximaal enkele dagen nodig om van te herstellen.
Gerelateerde blogartikelen
Duizelig, licht in het hoofd en wazig zien
Duizelig zijn, hoofdpijn verhelpen en mogelijk afvallen
Onrust in hoofd, onrust in lichaam
Piepende ademhaling en hoesten
Oorzaak nachtzweten stress
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact