Trillende spieren

Trillende spieren. Als je wilt gaan bewegen, sturen je hersenen een signaal naar de spieren via je motorische zenuwen. Als er iets misgaat in het versturen of ontvangen van dit signaal, komt dit minder goed (of soms zelfs helemaal niet) bij de spieren aan. De medische term voor dit verschijnsel is fasciculaties of tremor. Je spier spant wel aan, maar je beweegt niet. Meestal heb je last van deze trillende spieren als je je ontspant. 

Trillen na sporten

Een onschuldige oorzaak van trillen na het sporten is een tekort aan vocht. Zorg er  daarom altijd voor dat je voldoende drinkt. Neusademhaling helpt om een tekort aan vocht te voorkomen. Daarbij adem je minder vocht uit vergeleken met mondademhaling. 

Minder snel uitdrogen door goed te ademen

Het uitademen van vocht kun je verder verminderen door chronische hyperventilatie te verhelpen. Daarbij wordt er continu te snel en diep geademt in vergelijking met iemand die binnen de medische norm ademt. Hierdoor krijg je eerder te maken met een vochttekort, uitdrogingsverschijnselen en trillende spieren.

Hevig trillen zonder koorts 

Er zijn twee dingen waar je snel aan denkt bij trillende spieren. De eerste is het bekende bibberen van de kou. Het tweede is het trillen als je koorts hebt. Hevig trillen zonder koorts komt ook vaak voor. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal bekende en veel voorkomende oorzaken zijn: 

Neurologische problemen

In de hersenen of de zenuwen gaat iets mis met het signaal dat de spieren aanstuurt. Bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson

Bijwerkingen van medicatie

Denk aan medicatie zoals antidepressiva en antiepiletica.

Een verlaagde bloedsuikerspiegel

Dit kan bij diabetes een trillend gevoel veroorzaken. 

Angst (of stress)

Van angst en stress kun je ook gaan trillen. Daar komt het spreekwoord beven van angst vandaan. Deze klachten gaan gepaard met verkeerd ademen. Hierdoor ontstaat er een zuurstoftekort in de hersens. Dat leidt tot irrationale angstige, of stressvolle gedachten. Herken je je zelf naast het trillen ook in de anderen symptomen van chronische hyperventilatie / verkeerd ademen? Dan kun je overwegen om de onderstaande online cursus te volgen. De offline cursus is ook een optie. 

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Verschillenden vormen van trillen ⎜ Trillende spieren

Als de trillende spieren te heftig worden, kun je het gevoel krijgen dat je hele lichaam trilt. Er zijn verschillende typen van deze tremor.

Rusttremor

Dit is een langzame tremor die vaak begint zodra je even stilzit. Deze tremor komt bijvoorbeeld vaak voor bij de ziekte van Parkinson. Je spieren trillen ongeveer zo’n drie tot vijf keer per seconde.

Intentietremor

Hierbij begint het trillen aan het einde van een bewuste beweging. Bijvoorbeeld het indrukken van een knop. Dit trillen kan erger worden bij beweging. Hierdoor kun je het kopje dat je wilt oppakken missen of op de grond gooien. Dat gaat erg lastig als je hand of onderarm zes tot twaalf keer per seconde trilt.

Essentiële tremor

Een snelle, kleine trilbeweging van de spieren. De oorzaak hiervan is gedeeltelijk erfelijk.

Idiopatische tremor

Onwillekeurige spiertrillingen die voor 50% erfelijk zin, maar de precieze oorzaak is onbekend.

Orthostatische tremor

Dit is een bewegingsprobleem van de benen, die de dokter vaak ook niet herkent. Je hebt eerder last van een wankel gevoel dan van trillen. De trillende spieren zijn niet goed te zien met het blote oog. Als je stilstaat, beginnen je benen een kleine trilbeweging te maken. Dat geeft een instabiel gevoel. Het vermindert bij lopen en verdwijnt bij zitten. In deze context is het nog interessant om het blogartikel over coördinatie verbeteren  te lezen.

Inwendig trillen lichaam ⎜Trillende spieren

Het trillen van de spieren wordt vaak erger door stress of angst. Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om dit te verminderen. Vermoeidheid kan het trillen ook verergeren. Op dagen dat je slecht slaapt, zul je merken dat je meer last hebt van trillende spieren. Een gezonde leefstijl, dus voldoende bewegen en gezond eten, vermindert het trillen juist. 

Trillend lichaam tijdens slaap ⎪ Trillende spieren

Meestal verdwijnen de trillingen van de spieren als je slaapt. Als je Parkinson hebt, kun je de hele dag trillen. Zodra je in slaap valt, is je hele lichaam juist stil.  Maar er is een aandoening waarbij je ongecontroleerd beweegt tijdens je slaap. Dit heet periodic limb movement disorder (PLMD). Meestal beweeg je dan elke 20 tot 40 seconden in je slaap. Dit kunnen kleine bewegingen zijn in je tenen, maar ook zeer heftige en wilde bewegingen van je hele lijf.

Zo’n beweging duurt meestal een seconde tot vijf seconden. Ze kunnen tot wel honderd keer per uur voorkomen. Je maakt ze zelf niet bewust mee, maar door de ongecontroleerde bewegingen wordt je wel steeds uit je diepe slaap gehaald. Hierdoor rust je niet goed uit. Je voelt je daardoor overdag moe en slaperig. PLMD komt onder andere vaker voor bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Trillend wakker worden

Als je trillend wakker wordt, is dat niet altijd door een nachtmerrie. Je kunt ook ‘s nachts een hyperventilatie aanval krijgen. Meestal krijg je bij zo’n aanval last van een paniekaanval, hartkloppingen en trillen.  Door ontspannen te leren ademen als gewoonte kun je deze klachten verhelpen. Dit kun je leren via de Buteyko methode.

Gerelateerde blogartikel

Duizelig, licht in het hoofd en wazig zien
Duizelig zijn, hoofdpijn verhelpen en mogelijk afvallen

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 247,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.