[rank_math_breadcrumb]

Extreme vermoeidheid en spierpijn

Extreme vermoeidheid en spierpijn is een veelgehoorde klacht bij chronische hyperventilatie. Andere symptomen zijn licht in het hoofd  voelen, derealisatie, slecht slapen en snel buiten adem bij inspanning zijn. Hieronder vind je een verklaring voor extreme vermoeidheid en spierpijn. Daarna lees je over m’n ervaring met deze klachten.

Oorzaak: Extreme vermoeidheid en spierpijn.

Als je last hebt van extreme vermoeidheidsklachten kan het moeilijk zijn om te concentreren. Daarom probeer ik de uitleg eenvoudig te houden. Sporters ervaren spierpijn wanneer ze niet voldoende zuurstof in de spieren krijgen. Er wordt dan melkzuur aangemaakt en dat veroorzaakt een vermoeid gevoel.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Extreme vermoeidheid en spierpijn: Hyperventilatie

Sporters kunnen trouwens ook extreme vermoeidheid en spierpijn ervaren als gevolg van overtraining. Bij overtraining kun je zeggen dat sporters te veel geademd hebben. Ook zij krijgen dan niet voldoende zuurstof in de spieren. Te veel ademen betekent hyperventilatie. Chronisch hyperventileren is schadelijk voor de gezondheid.

Chronische hyperventilatie: ademen als een sporter zonder te sporten.

Wat zou er gebeuren als je te veel ademt in rust? Dus zonder dat je aan het sporten bent. Dan ontstaat hetzelfde effect. Juist door te veel te ademen in rust krijg je minder zuurstof in de cellen van je spieren. Het lichaam reageert daarop door grotere hoeveelheden melkzuur aan te maken. Dat kan extreme vermoeidheid en spierpijn veroorzaken. De sporter gaat in het voorbeeld weer rustig ademen na het sporten. Dan kan er herstel plaatsvinden. Bij jouw vermoeidheidsklachten wordt er vaak continu te veel lucht geademd. Daarmee houd je gezondheidsklachten in stand.

Gratis online training: extreme vermoeidheid en spierpijn

Het mechanisme van vermoeidheidsklachten dat ik hierboven beschreef leg ik uitgebreid uit in m’n gratis online training. Daar kun je jezelf vrijblijvend voor aanmelden.

Mijn ervaringen 

Ik moet je zeggen dat ik een aantal jaar geleden geen idee had van zware vermoeidheidsklachten. Pas na veel gesprekken met verschillende mensen met chronische vermoeidheid ben ik chronische vermoeidheid een beetje gaan begrijpen. Soms wordt dit ook burn-out genoemd omdat er geen duidelijke diagnose gesteld wordt.

Hoewel het van buiten vaak niet te zien is heeft iemand met zware vermoeidheidsklachten helemaal geen energie meer. Na buiten een rondje te gaan lopen kan het zijn dat zo iemand dagenlang moet bijkomen. Ook de waarneming tijdens communicatie kan veranderen. Als iemand tegen je spreekt lijkt het bijvoorbeeld heel langzaam te gaan. Wanneer je antwoord zit daar voor je gevoel ook een vertraging in. Onlangs mailde een cursist me een heel verhaal waarin ze beschreef dat de wereld letterlijk begin te vervormen en dat ze kleuren anders begon waar te nemen. Dit zijn vormen van de-realisatie die ik vooral veel hoor bij vermoeidheidsklachten.

Eigenlijk kan ik er nog veel meer over schrijven, maar dat wordt voor nu misschien een beetje veel. Als je verder wilt verdiepen kun je onderaan deze pagina de verwante blogartikelen lezen.

Vermoeidheidsklachten tegengaan door hyperventilatie te verhelpen

Een voorwaarde voor herstel van je vermoeidheidsklachten is het herstel van chronische hyperventilatie. Dat kan via de Buteyko therapie. Wellicht goed om je daarin te verdiepen voordat je overweegt om een Buteyko cursus te volgen. Ik merk dat er bij vermoeidheidsklachten ook om Buteyko therapie aan huis wordt gevraagd. Dat is ook mogelijk. Je kunt ook gemakkelijk vanuit huis de online cursus volgen. Daarover vind je hieronder meer informatie.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Verwante blogartikelen

Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Chronische vermoeidheid
Burnout, niemand snapt het

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537