Pijn bij diep inademen

Pijn bij diep inademen. Voor veel mensen is dit een vervelend, beangstigend en belemmerend probleem. Laten we deze klachten even praktisch bekijken. Deze klachten ontstaan dus tijdens het ademen. Daarom is het van belang dat je begrijpt welke rol je ademhaling in deze klachten speelt.

Pijn bij inademen. Dus of het nu om pijn bij diep ademen aan de linkerzijde, of pijn bij diep inademen aan de rechterzijde gaat. Of dat het nu om pijn onder de schouderbladen, of pijn bij het diep inademen aan de rug gaat… of pijn pijn in de zij bij diep inademen… Je hebt ondervonden dat het ontstaat tijdens het diepe ademen. 

Pijn bij inademen links, of rechts

Daarom wil ik je de volgende vraag stellen: Wanneer zou je meer last hebben van pijn bij het inademen… Wanneer je een hoge gespannen borstademhaling hebt?
Of bij een ontspannen buikademhaling waarbij je borstgebied nauwelijks beweegt?

Het antwoord laat zich raden. Dat is natuurlijk bij een gespannen borstademhaling. Daarbij zet je borst uit en dat veroorzaakt de pijn.
Wanneer het borstgebied niet beweegt heb je hier geen, of minder last van.
Bij een ontspannen buikademhaling beweegt het borstgebied nauwelijks.
Daarbij beweegt de ribbenkast nauwelijks waardoor je pijnklachten voorkomt.

Het kan zijn dat er sprake is van een ontsteking tussen de ribben.
Of een spierscheurtje. Deze blessures kunnen beter helen waneer je ribbenkast rustig is.

Pijn onder de schouderbladen bij het inademen, pijn bij diep inademen

Pijn onder de schouderbladen ontstaat door een verkeerde lichaamshouding. Bijvoorbeeld tijdens het gebruik van je mobiel of de laptop. Zo ontstaat spanning en verkramping onder de schouderbladen.

Deze spanning en verkramping wordt verergerd door diep te ademen. Bij een diepe inademing is er sprake van een hoge borstademhaling. De ribbenkast zet uit, maar de gespannen schouderbladen bewegen niet mee. Zo draagt verkramping en spanning bij aan pijn onder de schouderbladen.

Je gaat richting herstel wanneer de schouders en ribben minder bewegen op de inademing. Dat doe je door de diepe ademhaling in rust te voorkomen. Daarmee geef je je ribben en schouders rust om te herstellen van spanning en kramp.
Een diepe ademhaling voorkomen kun je leren via de Buteyko adem methode.

Pijn in zij bij diep inademen

Pijn aan de zijkant van de borstkas bij diep inademen kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is een verrekking of overbelasting van de intercostale spieren, die zich tussen de ribben bevinden en de borstkas helpen bij het ademhalen. Andere oorzaken kunnen zijn: een gekneusde rib, longontsteking, of longembolie.

Als mens moet je in staat kunnen zijn om diep te ademen. Maar je moet ook in staat zijn om je ademhaling zodanig te reguleren dat je toe kunt met heel rustig en ontspannen via de buik ademen. Daarmee ontlast je namelijk je ribbenkast, je rug en je schouderbladen. Die zetten namelijk niet uit als je rustig via de buik ademt vergeleken met onnodig diep ademen. 

Vervolgens is het van belang om te weten of je diep ademt. Veel mensen zijn zich daar niet bewust van. Je kunt de CP test doen om daar bewust van te worden. Als de CP test aangeeft dat je buiten de medische norm ademt, dan adem je feitelijk te diep. Misschien heb je het gevoel dat dit niet zo is omdat je al heel lang buiten de medische norm ademt en dit gewend bent geraakt.

Hoe je middenrif zich verhoudt in dit verhaal.

Eigenlijk tipte ik dat in de vorige alinea al aan. Door een rustige ontspannen (geen diepe) buikademhaling geef je jouw lijf de gelegenheid om beter te kunnen herstellen. Buikademhaling is hetzelfde als middenrif ademhaling. En dat is wat je via de Buteyko therapie leert. Daarmee leer je ontspannen en grond te ademen, als gewoonte!

Buteyko adem methode, pijn bij diep inademen

Deze adem methode is ontwikkeld door professor Konstantin Pavlovich Buteyko.
Daarmee leer je rustig ademen als gewoonte. Daarmee kun je afrekenen met het snelle en diepe ademen. Dat helpt om pijnklachten te verminderen.

Misschien heb je wel eens gehoord van chronische hyperventilatie. Daarbij is er sprake van diep en snel ademen. Naast hetgeen hier besproken is leidt dat tot tal van gezondheidsklachten. Daar vind je ook informatie over op deze website.

De Buteyko methode kun je leren via de offline 1 op cursus. 
De online Buteyko cursus is ook een goede optie. 

Gerelateerde blogartikelen

Stress reflex en diepe ademhaling
Gebroken ribben en werken
Piepende ademhaling en hoesten

Bij het openen van deze pagina in social media verschijnt er een afbeelding. Deze is afkomstig van Abstract photo created by freepik – www.freepik.com

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537