[rank_math_breadcrumb]

Oppervlakkige Ademhaling: Gevolgen en Opnieuw Leren Ademen

Door stress verzwaart de ademhaling. Dat zware ademen wordt chronisch bij chronische stress. Dan is er sprake van chronische hyperventilatie. Dat is een verkeerde manier van ademen die je jezelf onbewust aanleert. Je kunt opnieuw leren ademen in termen van een normale ademhalingsfrequentie, ademvolume en buikademhaling.

Oppervlakkige ademhaling gevolgen ⎜ Opnieuw leren ademen

Stel dat je tien mensen vraagt wat een oppervlakkige ademhaling is. Negen daarvan zullen je vertellen dat dat geen goede ademhaling is. Bij een oppervlakkige ademhaling wordt er gedacht aan niet goed kunnen door ademen. Daarbij ervaart men o.a. een gevoel van te weinig lucht, druk op de borst en snel buiten adem bij inspanning zijn. Wat er feitelijk bij het gevoel van oppervlakkig ademen gebeurd is iets anders. Doordat je het gevoel hebt dat je oppervlakkig ademt ga je juist teugen lucht nemen. Gapen, zuchten en diep inademen tijdens het spreken behoren daar ook toe. Dat maakt de ademhaling niet oppervlakkig, maar onregelmatig. Dat leidt tot chronische hyperventilatie symptomen waarvan je net een aantal hebt gelezen.

Oppervlakkige ademhaling gevolgen ⎜Benaderd vanuit de Buteyko ademhaling

Buteyko ademhaling betekent eigenlijk opnieuw leren ademen. Je leert weer ontspannen via de buik te ademen, – met een normale ademhalingsfrequentie. In de Buteyko Methode betekent een oppervlakkige ademhaling een ademhaling zonder onregelmatigheden en chronische hyperventilatie symptomen. Via de Buteyko therapie ontstaat er werkelijk een oppervlakkige ademhaling. Je ademt kleine beetjes lucht. Vanuit ontspanning. Zonder diepe teugen lucht. Meer ademen is namelijk niet nodig.

Buteyko therapie ⎜ opnieuw leren ademen ⎜Buteyko ademhaling

Als je meer wilt weten over de Buteyko Methode kun je daarin verdiepen via Buteyko ademhaling. Als je deze adem methode al kent kun je overwegen om een Buteyko cursus te volgen. Het klinkt als een mooie slogan, maar een Buteyko cursus is werkelijk een cursus voor het leven.

De Buteyko Methode gaat namelijk verder dan alleen het corrigeren van oppervlakkige ademhaling. Het richt zich op het herstel van je gehele ademhalingsstelsel en het verbeteren van de algemene gezondheid.

Chronische hyperventilatie verhelpen via Buteyko

Bij chronische hyperventilatie adem je te veel. Dat klinkt tegenstrijdig, omdat ademen essentieel is voor het leven. Maar te veel ademen kan leiden tot een tekort aan CO2 in het bloed, wat een scala aan symptomen kan veroorzaken, waaronder kortademigheid, een gevoel van angst, vermoeidheid, duizeligheid en zelfs pijn op de borst.

Tijdens de Buteyko-cursus leer je technieken om je ademhalingspatronen te beheersen en te normaliseren. Dit kan leiden tot verbetering van diverse gezondheidsproblemen zoals astma, slaapapneu, paniekaanvallen, hoge bloeddruk en stress.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Buteyko Methode geen snelle oplossing is. Het vereist oefening en geduld. Na verloop van tijd zullen de technieken echter gemakkelijker worden en een natuurlijk onderdeel van je dagelijkse routine.

Leefstijl van invloed op ademhaling

Daarnaast is het ook nuttig om andere aspecten van je gezondheid en welzijn te overwegen. Een gezond dieet, voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagement zijn allemaal essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Wellicht goed om te weten dat ik op opgeleid ben tot leefstijlcoach en personal trainer. 

Als je het gevoel hebt dat je ademhaling niet optimaal is en je symptomen ervaart die wijzen op chronische hyperventilatie. Om dit vast te stellen zou je ook de  chronische hyperventilatie doe het zelf test kunnen doen. Als daaruit naar voren komt dat er  sprake is van chronische hyperventilatie dan kan de Buteyko methode een waardevolle aanvulling zijn op je huidige gezondheidsregime”. Opnieuw leren ademen” hoeft niet beangstigend te zijn – met de juiste begeleiding en oefening, kan het een bevrijdend en levensveranderend proces zijn.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Verwante blogartikelen

Normale ademhalingsfrequentie
Te weinig lucht
Snel buiten adem bij inspanning

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537