[rank_math_breadcrumb]

De sternocleidomastoideus spier en nekpijn

Sternocleidomastoideus. De musculus sternocleidomastoideus is een spier die aan beide zijkanten van je hals loopt. Je hebt er dus twee van. Eentje aan de linkerkant en eentje aan de rechterkant. De m. sternocleidomastoideus heeft twee koppen. De ene begint bij het borstbeen en de ander bij het sleutelbeen. Deze twee koppen komen samen op het botuitsteeksel vlak achter je oor. De vorm lijkt dus een beetje op een driehoek. 

sternocleidomastoideus

Wat betekent musculus sternocleidomastoideus?

Musculus is Latijn voor spier. Sterno betekent vanaf het borstbeen, dit is het stuk bot aan de voorzijde van je borstkas. De naam van de spier vertelt dus ook gelijk waar hij ligt. Cleido betekent vanaf de clavicula. Mastoideus is de naam voor het botuitsteeksel vlak achter je oor. 

Wat doet de m. sternocleidomastoideus?

Deze spier helpt je om je hoofd opzij te bewegen en om je hoofd te draaien. Als je de sternocleidomastoideus aan beide kanten aanspant, buig je je hoofd naar voren. 

De rol van de sternocleidomastoideus bij de ademhaling

Deze spier is een hulpademhalingsspier. Dat betekent dat hij meehelpt bij het ademhalen. Als je sleutelbeen en borstbeen omhoog bewegen, komt je borstkas ook omhoog. Dan stroomt er lucht je longen binnen. Je ademt dus in.

Als je vaak een borstademhaling gebruikt, moet je m. sternocleidomastoideus hard werken. Daardoor wordt de spierspanning in je nek hoger. Daar kun je dan weer nekpijn van krijgen. Een verhoogde spiertonus in de nekspieren is overigens vastgesteld in mensen met een naar vorenstaand hoofd, chronische sinusitis en kaakgewichtsaandoeningen1.

YouTube video

Sternocleidomastoideus pijn,
Nekpijn en verkeerd ademen

Uit deze pilot studie2 blijkt dat verkeerd ademen (chronische hyperventilatie) vaak tot nekpijn leidt. Tegelijkertijd laat deze studie3 zien dat op de juiste manier ademen bij chronische nekpijn tot meer bewegingsvrijheid in de nek leidt.

Het begrijpen van werkgerelateerd letsel in termen van hyperventilatie biedt overigens een unieke kans om werkstress en bijbehorende musculoskeletale pijn aan te pakken door middel van het hertrainen van de ademhaling, lichte oefeningen en rustpauzes

Triggerpoints sternocleidomastoideus 

Triggerpoints worden vaak spierknopen genoemd. Hoewel ik geen beroep als masseur beoefen heb ik uit interesse twee maanden (fulltime) Thaise Yoga massage opleidingen gevolgd in Thailand. Daardoor weet ik dat het bij triggerpoints om plaatselijke verkrampingen in de spieren gaat, als gevolg van een slechte doorbloeding. Een triggerpoint veroorzaakt een overgevoelige plek en is voelbaar als een verhard bobbeltje. Als de sternocleidomastoideus triggerpoints bevat kan dat uitstralingen veroorzaken naar bijvoorbeeld het oor. Dat kan zich uiten in oorsuizen / tinnitus.

Nu is het zo dat bij stress de sternocleidomastoideus overspannen wordt. Bij chronische stress is er sprake van chronische hyperventilatie en wordt er hoog geademd. Daarbij wordt deze belangrijke hulp-ademingsspier spier overbelast. Dat kan verkrampingen, triggerpoints en oorsuizen veroorzaken.

Buteyko ademtherapie, 

Via de Buteyko therapie leer je weer binnen de medisch norm te ademen. Dat betekent dat de hulp ademhalingsspieren zoals de sternocleidomastoideus niet meer overbelast zullen worden. Je zult dan weer ontspannen via de buik ademen als gewoonte. Dat haalt veel spanning uit de nek. De Buteyko therapie kun je volgen via de individuele cursus, of via de online cursus. Ik help je graag verder.

Gerelateerde blogartikelen

Zere onderrug
Pijn in nek en schouders
Oorsuisen door stress

Bronnen

  1. https://www-posturalrestoration-com-files.s3.amazonaws.com/cdb8-59704957-Influences%20of%20Dysfunctional%20Respiratory%20Mechanics%20on%20Orofacial%20Pain.pdf?versionId=qgCnx5aWdggYT8Os9gNifPiTbO5wFIlp
  2. https://www.aipro.info/wp/wp-content/uploads/2017/08/Pain-and-faulty-breathing.pdf
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25141528/

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537