[rank_math_breadcrumb]

Syndroom van tietze

Syndroom van tietze. Bij Tietze, of languit het syndroom van Tietze, heb je pijn aan je borstkas. Meestal zit de pijn aan één kant van je ribbenkast. Soms zit er een zwelling aan de voorkant van je borstkas. De oorzaak van Tietze is niet bekend. Maar wat is Tietze nu precies?

Je ribbenkast bestaat uit drie onderdelen. Aan de achterzijde is dit je ruggengraat (de borstwervels). Aan de voorkant van je borstkas zit je borstbeen. Daartussen liggen je ribben. Tussen je ribben en je borstbeen zit kraakbeen. Dit is veerkrachtig weefsel dat als een soort schokdemper werkt tussen twee stukken bot. 1 Bij Tietze is het kraakbeen tussen je borstbeen en je rib ontstoken. De klachten verdwijnen vaak weer na een paar maanden. 2

Symptomen Tietze

Door die ontsteking van het kraakbeen ontstaat soms een zwelling op je borstkas. Precies op die plek zwelt het kraakbeen een beetje op. Bij die zwelling zie je soms een roodgekleurde huid. De symptomen van Tietze zijn verder: 3

  • Pijn op één plek op de borstkas, links of rechts naast je borstbeen. Die pijn wordt erger als je op de pijnlijke plek duwt.
  • Meestal ontstaat de pijn plotseling.
  • Bij bewegen, diep zuchten, niezen of hoesten wordt de pijn erger.
  • De klachten kunnen weken tot maanden aanhouden.

Ademhaling en diep zuchten, niezen, of hoesten

Hiervoor las je over pijn als gevolg van diep zuchten, niezen, of hoesten. Deze drie pijnveroorzakers gaan samen met een verkeerde manier van ademen, ofwel chronische hyperventilatie. Chronische hyperventilatie bestaat uit snel en diep ademen. Dat veroorzaakt een extra belasting op het ontstoken kraakbeen en dus ook meer last van pijn.

Hoe ontstaat het syndroom van Tietze?

De precieze oorzaak van Tietze is niet bekend. Wel wordt er soms een verband gelegd met: 4

  • Reumatoïde artritis.
  • Zware inspanning rondom het borstbeen, zoals het dragen van een zware rugzak.
  • Een ongeval of val op de borstkas.
  • Infecties aan de luchtwegen.
  • Stress.

Syndroom van Tietze medicijnen

De medicatie die je krijgt bij Tietze remt vaak de ontsteking en vermindert de pijn. Je arts zal je eerst vragen of je al paracetamol hebt geprobeerd. Dit is namelijk de pijnstiller die de minste bijwerkingen heeft. Als dat niet werkt, schrijft je arts meestal andere medicatie voor:

  • Ontstekingsremmende pijnstillers. Een voorbeeld van zulke pijnstillers is ibuprofen of diclophenac.
  • Een injectie met een lokaal verdovingsmiddel en een corticosteroïde. Dat is een stof die de ontsteking remt. 5

Tietze pijn

De pijn bij het syndroom van Tietze kan erg vervelend zijn. Vaak wordt de pijn erger bij bewegingen van de ribbenkast. Bijvoorbeeld bij diep ademhalen, hoesten of niezen. Soms is het licht aanraken van de pijnlijke plek al ondraaglijk. Door die pijn heb je snel de neiging om zo min mogelijk te doen. Mensen zijn namelijk gemaakt om pijn te vermijden. Toch is bewegen goed, ook al is het soms pijnlijk. Als je goed op je houding let, is bewegen vaak minder gevoelig. Dus houd je rug recht en je schouders ontspannen als je weet dat je een pijnlijke beweging gaat maken. 

Tietze ribben

De ribbenkast is een ingewikkeld geheel. Als je één rib een klein stukje optilt, beweegt de rest gelijk mee. Daarom is het onmogelijk om het pijnlijke kraakbeen helemaal te ontlasten. Je moet namelijk wel blijven ademen. Je kunt wel je ribbenkast minder intensief bewegen. Dat is mogelijk om rustig via de buik te ademen.

Het probleem is echter als je via je borst ademt als automatisme. Je kunt dan heel even heel bewust via je buik gaan ademen. Dat zal even wat verlichting geven. Het probleem is dat je daarna weer in de gewoonte / het automatisme van borstademhaling schiet. Dat zal de pijn weer doen verergeren. Daarom is het van belang dat je een automatisme maakt van een rustige ademhaling. Dat kun je leren via de Buteyko therapie, waarover straks meer.

Diagnose Tietze

De arts stelt de diagnose door andere aandoeningen uit te sluiten. De klachten die je aangeeft kunnen ook andere oorzaken hebben. Dus wordt er soms bloedonderzoek of ander aanvullend onderzoek gedaan. Bij het bloedonderzoek wordt er gekeken of de ontstekingswaarden in je lichaam normaal zijn. Ook kan er een röntgenfoto of een hartfilmpje worden gemaakt om hartproblemen of longproblemen uit te sluiten. 1

Behandeling Tietze

Tietze gaat meestal binnen een paar maanden over. Daarom is de behandeling gericht op het verminderen van je pijnklachten. Naast medicijnen kun je ook overwegen om een zenuwblokkade te laten zetten. De zenuw die het pijnsignaal doorgeeft wordt dan verdoofd. Het pijnsignaal bereikt daardoor de hersenen niet meer. Deze behandeling vindt in het ziekenhuis plaats onder leiding van een pijnspecialist. 2

Ook ademtherapie kan helpen bij Tietze. Door als gewoonte via je buik te ademen zal je ribbenkast minder bewegen. Daarnaast kun je met ademoefeningen de pijnlijke rib en je borstbeen in beweging houden. Dat voorkomt dat je ribbenkast stijf wordt.

Een fysiotherapeut, of revalidatietrainer kan je vertellen hoe je op je houding kunt letten bij je dagelijkse werkzaamheden. Dit zorgt ervoor dat er minder druk op het pijnlijke kraakbeen komt. Ook het oprekken van je borstspieren kan de pijn verlichten. 8

Tietze aanval

De pijn bij Tietze kan soms fel zijn. Vaak komt het in een aanvalsgolf. Je hebt dan een periode weinig of geen last en ineens komt de pijn opzetten. Bij zo’n aanval is het belangrijk om door te blijven ademen. Daarnaast gaan de klachten bij sommige mensen niet helemaal over. Tietze kan dan aanvalsgewijs in periodes opspelen. 

Syndroom van Tietze door stress

Stress is een van de genoemde mogelijke oorzaken van Tietze. Stress is een normale natuurlijke reactie. Als je snel weg springt voor een auto die je bijna aanrijdt, is dat een stressreactie. Voor een korte periode is stress dus juist goed. Na zo’n stressperiode heeft je lichaam tijd nodig om uit te rusten.

Maar als die stress aanhoudt, lukt dat niet. In dat geval wordt de stress chronisch. Chronische stress gaat samen met chronische hyperventilatie. Als je langdurig last hebt van stress dan put je je lichaam uit. Je immuunsysteem werkt slechter, dus je wordt sneller verkouden. Je bent sneller moe tijdens of na het sporten. Of je kunt je minder goed concentreren. Doordat je lichaam geen kans heeft om zichzelf te herstellen, heb je ook meer kans op ontstekingen in je lichaam. Waaronder dus het syndroom van Tietze.

Syndroom van Tietze sporten

Of je wel of niet kunt sporten met Tietze hangt helemaal van jouw situatie af. Bewegen is goed, maar als je jouw sport steeds met pijn doet verlies je al snel het plezier. Vaak kun je contactsporten (zoals rugby of boksen) zolang je klachten hebt beter vermijden. Ook sporten waarbij je snel diep moet inademen zijn vaak pijnlijk.

Meestal zijn sporten zoals wandelen, zwemmen, fietsen of fitness zonder pijn uit te voeren. Als je wilt weten of je een bepaalde sport kunt doen, overleg dan met je arts, fysiotherapeut of oefentherapeut. Zodra je klachten over zijn, kun je jouw sport weer rustig aan hervatten als je tijdelijk bent gestopt. 9

Ziekte van Tietze en werken

Sommige werkzaamheden zijn pijnlijk als je Tietze hebt. Denk bijvoorbeeld aan zware dingen sjouwen, of de hele dag in dezelfde houding zitten. Probeer met je collega’s en je werkgever te bespreken hoe je jouw werkzaamheden goed kunt inrichten. Want met pijn werken is natuurlijk niet prettig. Dan kun je je minder goed concentreren en ben je minder productief. Dat is niet goed voor jou, maar zeker niet voor het bedrijf. Als je twijfelt of je jouw werkzaamheden wel kunt uitvoeren, overleg dit dan met je arts. Misschien kun je (tijdelijk) aangepast werk doen.

Buteyko ademtherapie

We hadden het net al over het veroorzaken van pijn door diep ademen. Diep ademen wordt veroorzaakt door stress. Bij chronische stress adem je te diep als gewoonte. Dan is er sprake van chronische hyperventilatie.

Met de Buteyko ademtherapie leer je stress te reduceren en chronische hyperventilatie te verhelpen via o.a:

– Bewustwording van disfunctionele ademhalingspatronen
– Ontspanningsoefeningen
– Leefstijl adviezen
– Ademhalingsoefeningen

Dat maakt dat je in rust heel ontspannen ademt. Dat leidt tot minder pijnklachten bij de ziekte van Tietze. Een positieve bijwerking is dat je algemene gezondheid ook verder zal verbeteren. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan meer energie, concentratievermogen, rust in het hoofd en goed slapen.

Als je besluit dat je de Buteyko therapie wilt volgen dan kan dat via de online cursus, of de individuele offline cursusVia de homepagina kun je ook verder verdiepen in deze therapie.

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Chronische hyperventilatie behandeling
Tussenribspier
Herstel gebroken rib, gebroken ribben en werken
Snel buiten adem
Ontstoken sternum
Benauwdheid

Bronnen

  1. https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/tietze-syndroom-van/
  2. https://www.asz.nl/pijnbehandelcentrum/aandoeningen/romp/syndroom-van-tietze/
  3. https://www.thuisarts.nl/syndroom-van-tietze/ik-heb-syndroom-van-tietze
  4. https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/96/syndroom-van-tietze
  5. https://www.mmc.nl/regionaalreumacentrum/aandoeningen-en-behandelingen/syndroom-van-tietze/
  6. https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/tietze-syndroom-van/
  7. https://www.asz.nl/pijnbehandelcentrum/aandoeningen/romp/syndroom-van-tietze/
  8. https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/96/syndroom-van-tietze
  9. https://tietze.nl/tietze-en-costochondritis/beweging/

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 300,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 500,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537