[rank_math_breadcrumb]

Symptomen PDS verminderen via stressreductie

Wat is PDS?
De klachten, oorzaken en behandelingen 

Inmiddels, het heeft een tijdje geduurd, erkennen artsen en wetenschappers pds klachten. We weten we dat zo’n tien procent van de bevolking hier last van heeft. PDS staat voor Prikkelbare Darm Syndroom en wordt ook wel ‘spastische darm’ genoemd. Deze chronische darmaandoening ontstaat door een verstoring van het maag-darmkanaal, voornamelijk de dikke darm. Deze darm kan zelfs wanneer deze leeg is pijn doen. 

Symptomen pds

Het prikkelbare darmsyndroom: symptomen pds

PDS gaat samen met verschillende symptomen zoals buikpijn, buikkrampen, een opgezette buik, winderigheid en problemen met de ontlasting. Mensen met een prikkelbare darm hebben vaak last van diarree, of juist van verstopping. Deze twee kunnen elkaar afwisselen, maar gelukkig komen er ook klachtenvrije periodes voor.

Sterker nog: de symptomen kunnen van dag tot dag verschillen. Mensen met PDS hebben vaak ook last van andere klachten zoals pijn in de rug, blaasproblemen, hoofdpijn en brandend maagzuur. Ook pijn bij het vrijen kan voorkomen. Onverklaarbaar gewichtsverlies en bloed in de ontlasting zijn géén symptomen van PDS.

Hoe ontstaat het prikkelbare darmsyndroom? ⎪ symptomen pds

Helaas is het nog niet helemaal duidelijk hoe het prikkelbare darm syndroom ontstaat. PDS lijkt genetisch bepaald te zijn, maar kan ook ontstaan na een flinke buikgriep of langdurig gebruik van antibiotica. Er wordt vermoedt dat het om een combinatie van factoren gaat.

Er is in ieder geval altijd sprake van een verstoorde darmbeweging en/of een extra gevoelige darmwand. Daarnaast worden prikkels in het maag-darmkanaal abnormaal verwerkt. Hierdoor ervaren mensen met PDS sneller pijn in hun darmen. Ook verkeerde voeding en stress spelen een rol. 

Verkeerde ademhaling en PDS klachten⎪ symptomen pds

Verkeerd ademen is een vorm van stress en kan darmklachten verergeren. Om het gladde spierweefsel van de darmen bevindt zich namelijk glad spierweefsel. Voor een goede peristaltiek is het van belang dat het gladde spierweefsel kan ontspannen. Daar helpt koolzuurgas bij. Koolzuurgas is een natuurlijke ontspanner van het gladde spierweefsel om de darmen. Dit gladde spierweefsel zit ook om je blaas, bloedvaten en luchtwegen. Zelfs om je stembanden.

Bij een tekort aan koolzuurgas verkrampt het gladde spierweefsel om de darmen. 

Door chronische hyperventilatie blaas je te veel koolzuurgas af. Daarmee daalt de hoeveelheid koolzuurgas in het lichaam tot onder de medische norm. Vervolgens verkrampt het gladde spierweefsel om de darmen. Daarmee verergeren symptomen van PDS. Koolzuurgas zorgt ervoor dat zuurstof in de cellen van de darmen wordt opgenomen. Dat wordt het ‘Bohr effect’ genoemd. Bij een tekort aan koolzuurgas ontstaat er dan ook een tekort aan zuurstof in de cellen van de darmen. Daarmee wordt de werking van de darmen verstoord.

Bij een tekort aan koolzuurgas wordt zuurstof niet opgenomen in de cellen. Daarmee wordt de werking van de darmen verstoord.

Het bijzondere is dat je jouw ademhalingsgassen, koolzuurgas en zuurstof,- weer in balans kunt brengen. Dat begint met te ontdekken hoe het op dit moment gesteld is met je ademhaling. Daarvoor kun je deze deze ademhalingstest doen. Hierbij wil ik vermelden dat ik een cursist had die via de ademhalingstest op 6 seconden uitkwam. Toen haar uitkomst voor de ademhalingstest steeg naar naar rond de 12 seconden, verminderden haar PDS klachten aanzienlijk, maar wel geleidelijk.

Hoe wordt de diagnose PDS gesteld?

PDS is een stoornis waarbij geen sprake is van een aantoonbare onderliggende ziekte. Met je klachten naar het ziekenhuis gaan is daardoor in de meeste gevallen niet nodig. In plaats daarvan wend je je tot je eigen huisarts. Hij stelt je diverse vragen over je klachten, die gebaseerd zijn op speciale criteria: de ROME IV criteria. Soms is het voor een huisarts lastig om enkel met deze informatie te kunnen vaststellen of er sprake is van PDS. Bij twijfel kunnen er dan ook nog een ontlastingstest en een bloedtest worden uitgevoerd.

Verwijzing naar de specialist ⎟ symptomen pds

Twijfelt je huisarts dan nog steeds, dan zal hij of zij je naar het ziekenhuis doorverwijzen. Je wordt dan verder onderzocht door een MDL-arts en/of een gespecialiseerd verpleegkundige. De MDL-arts zal je buik controleren en nagaan of er bloed in de ontlasting zit. Ook word je voedingspatroon onder de loep genomen. Veel mensen die vermoeden dat ze PDS hebben, durven niet naar hun huisarts te stappen uit angst voor een coloscopie. Dit wordt echter alleen gedaan bij patiënten van vijftig jaar een ouder en mensen waarbij waarschuwingssignalen bestaan. Bijvoorbeeld het voorkomen van darmkanker in de familie.

Maar welke specialist wijst je op je ademhaling in relatie tot stress en pds? 

PDS en voeding ⎟ symptomen pds

Verkeerde voeding kan de PDS klachten flink verergeren. Sommige etenswaren zijn een overduidelijke trigger. Knoflook en ui, maar ook zuivelproducten staan hierom bekend. Deze veroorzaken allemaal gasvorming in je darmen. Omdat de klachten per persoon zo sterk kunnen verschillen, bestaat er geen eenduidig voedingsadvies bij PDS. 

Het prikkelbare darmsyndroom en de rol van stress ⎪ symptomen pds

 

Van stress weten we inmiddels dat het tot storingen in de verbinding tussen de hersenen en de darmen leidt. Het gelukshormoon serotonine speelt hierbij een belangrijke rol. Angsten, spanningen, stress en depressieve symptomen verlagen het serotonine niveau in het lichaam. Des te lager het serotonine niveau, des te minder goed je spijsvertering functioneert, maar des te sterker je lichaam op zogeheten prikkels (invloeden van buitenaf) reageert. Krijg je bijvoorbeeld ‘verkeerde’ voeding binnen of heb je met een stressvolle situatie te maken, dan zijn pijn, diarree, constipatie of een combinatie daarvan het gevolg.

De huidige behandelingen van PDS⎪ symptomen pds

PDS is een chronische aandoening die te behandelen is. Dit kan aanpassingen in je voedingspatroon betekenen, maar ook therapie of medicatie. Veel mensen met het prikkelbare darmsyndroom kiezen voor het volgen van een dieet. Het FODMAP dieet, dat resten van koolhydraten als grote boosdoener beschouwt, is een populaire. Wellicht heb je interesse in een gratis fodmap arm weekmenu?

Anderen zijn gebaat bij een glutenvrij of lactosearm voedselpatroon. Probiotica kunnen op hun beurt de afwijkende samenstelling van de darmflora weer iets meer in balans brengen. Onder de vaak toegepaste therapieën bij PDS behoren hypnotherapie, waarbij je onder hypnose leert je darm positief te beïnvloeden, maar ook bekkenbodemfysiotherapie. Klachten als verstopping, die kenmerkend zijn voor het prikkelbare darmsyndroom, kunnen namelijk ontstaan uit problemen met de bekkenbodemspieren.

Verder wordt ook cognitieve gedragstherapie, waarbij men werkt aan disfunctionele gedachtepatronen ingezet wanneer er sprake blijkt te zijn van achterliggende psychologische problemen. Medicatie die men soms voorschrijft bij PDS, zijn antidepressiva in lage doses, het kruidenmengsel Iberogast of een geneesmiddel dat verslappend werkt op het maag-darmkanaal.

Leven met PDS

PDS kan het leven negatief beïnvloeden. Via voeding en leefstijl adviezen kun je dit zoveel mogelijk beperken. Het is dan ook belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Ook is de consumptie van anderhalf tot twee liter water per dag nodig, net als voldoende beweging. Dit laatste stimuleert namelijk je darmbeweging. Supplementen als probiotica, maar ook yoga en meditatie kunnen je verder ondersteunen. En belangrijker nog is hoe je ademt als gewoonte. Dat is de basis.

Een oplossing voor het prikkelbare darmsyndroom?⎪ symptomen pds

Tot op heden is het artsen en wetenschappers niet gelukt een oplossing voor het prikkelbare darmsyndroom oftewel PDS te vinden. Met een evenwichtig eet- en beweegpatroon en het zoveel mogelijk uit de weg gaan van stress valt al heel wat te bereiken. Je zult zien dat de klachten hier al aanzienlijk mee verminderen. Helemaal klachtenvrij wordt vrijwel niemand hier echter mee. Of er ooit een oplossing komt voor PDS valt niet te voorspellen.

Buteyko ademtherapie ⎢stressreductie

Eerder las je al over het effect van ademen op de darmen. Door weer ontspannen te gaan ademen kunnen je darmen ook beter ontspannen. Ademen binnen de medische normal haalt ook veel stress uit je leven.

Een tijdje geleden sprak ik daar een cursist over. Ze zei enthousiast “Ik heb eindelijk weer eens lekker een drol gelegd!”. Daarna had ze even rode oortjes na haar uitspraak. Ze lichtte vervolgens ook toe dat dit te maken heeft met loslaten. Door rustig te ademen als gewoonte kom je geestelijk ook meer in balans. Daar kan ik je mee helpen via de individuele Buteyko cursus, of via de online cursus.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie symptomen
Zere onderrug
Migraine auras
Pijn in nek schouders stress
Snel buiten adem
Extreme vermoeidheid en spierpijn
Astma door stress
Hartoverslagen door stress

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537