[rank_math_breadcrumb]

Uitademing verlengen kan spanning in de buik veroorzaken.

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze de uitademing bewust moeten verlengen. Het gevaar daarbij is dat er gedacht wordt dat de ademhaling altijd verlengd moet worden. Er bestaan veel misvattingen over ademhaling waardoor de gezondheid enorm kan verslechteren. Na dit bericht zul je in ieder geval meer over de uitademing begrijpen. 

Uitademing ⎢ praktijkvoorbeeld middenrif

Op het moment werk ik met een ondernemer die last heeft van een gespannen middenrif. Hij vertelt ook dat dit te maken heeft met emoties die daar uit het verleden zijn opgeslagen. Dat herken ik omdat het middenrif heel gevoelig reageert op gedachten en emoties. Daardoor kan er spanning in het middenrif ontstaan. In de Buteyko cursus leer je dan ook om het middenrif te ontspannen.

Uitademing ⎢ praktijkvoorbeeld gespannen buik

In de eerste ademsessie viel het me op hij nog steeds zijn uitademing bewust bleef verlengen. Sommige ademgewoontes sluipen er in. Dan is het goed iemand je daarop wijst. Tijdens een rustige ademhaling is er weinig of geen spierspanning bij de uitademing. Wanneer je bewust je uitademing gaat verlengen ga je kracht zetten. Er is dan sprake van een contractie van de buikwandspieren. waaronder de rectus abdominis, de transverse abdominis, de externe schuine buikspier en de interne schuine buikspier. Heb jij last van een gespannen buik? Dan kan het overspannen van de buikspieren tijdens de uitademing wel eens de oorzaak zijn. Dus door bewust de uitademing hoorbaar te verlengen, maar ook door te puffen en veel te zuchten.

Let op: Bij COPD zijn er meer nuances. Ook daar is de aanpak anders dan de reguliere benadering.

Uitademing ⎢ mechanisch aspect van de ademhaling

Kijk, een keer je ademhaling bewust verlengen is niet gelijk een ramp. Omdat er echter al zoveel misverstanden zijn over ademhaling zijn Buteyko therapeuten soms heel strikt. De regel is dat je in rust gewoon ontspant op de uitademing. De reden daarvoor is dat af en toe de uitademing verlengen kan leiden tot een verkeerde ademhalingsgewoonte. Spanning in het buikgebied ontstaat dan door het mechanische effect van verkeerd ademen.

Biochemisch aspect van de ademhaling.

Wanneer de mechanisch ademhaling ontregeld raakt heeft dat ook een biochemisch effect. De stofwisseling wordt namelijk ontregeld omdat er een disbalans ontstaat in de bloedgassen koolzuur en zuurstof. Zo ontstaat chronische hyperventilatie en dat gaat gepaard met verschillende chronische hyperventilatie symptomen

Psycho-fysologisch aspect vande ademhaling

Verstoorde ademhalingspatronen zoals het bewust verlengen van de uitademing als gewoonte veroorzaakt ook psychische klachten. Als ik kijk naar het intake formulier van m’n cursisten zie ik dan ook regelmatig de volgende symptomen staan: angst zonder reden, nervositeit, snel geïrriteerd zijn, geestelijke vermoeidheid, lusteloosheid en concentratieverlies. Hierover kun je verder lezen op angst en stress.

Buteyko therapie, Buteyko ademhaling

De tip voor nu is stoppen met het bewust verlengen van je uitademing. Op welke manier dan ook. Wellicht brengt dat al verbetering in je spanningsklachten. Om echt je ademhaling te trainen is echter meer nodig. 

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie symptomen test
Chronische hyperventilatie behandeling
Pijn in nek schouder stress
Overspannen zijn

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537