[rank_math_breadcrumb]

Bronchoscopie

Bronchoscopie is een onderzoek van de luchtwegen door middel van een bronchoscoop. Dat is een dunne, flexibele slang met een lens erop. De slang gaat via je neus of mond. Met behulp van een lampje aan het einde van de bronchoscoop zijn de binnenkant van je luchtpijp en de vertakkingen van je luchtwegen goed te zien op een beeldscherm. Het onderzoek vindt plaats in het ziekenhuis door een longarts.

Bronchscopie

Het doel van een bronchoscopie

Hierbij controleert de arts je luchtwegen en kunnen eventuele afwijkingen worden opgespoord. Tijdens het onderzoek is het mogelijk om kleine stukjes weefsel weg te halen voor nader onderzoek. Een bronchoscopie kan ook als behandeling worden gebruikt. Op die manier kan de arts je longen vrij maken door vreemde voorwerpen uit de luchtwegen te verwijderen of slijm diep uit de longen te zuigen. Het ademhalen gaat dan weer gemakkelijker.

Bronchoscopie onder narcose

Een bronchoscopie kan onder verdoving of onder narcose plaatsvinden. Bij een lichtere verdoving worden de keel en, als het nodig is, de neus verdoofd om kokhalzen en hoesten te voorkomen. Daarnaast kan een bronchoscopie ook onder narcose gebeuren. Je krijgt dan een ‘roesje’, wat betekent dat je medicatie toegediend krijgt om je slaperig te maken. Hierdoor zal je minder gevoelig zijn voor pijn. De medicatie wordt via een infuus toegediend en bestaat uit een kalmeringsmiddel en meestal een pijnstiller. Tijdens het onderzoek worden de bloeddruk, de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed bewaakt via een monitor. Soms wordt er extra zuurstof toegediend.

Heeft een bronchoscopie risico’s?

Een bronchoscopie is een veilig onderzoek, waarbij niet vaak complicaties voorkomen. Eventuele problemen kunnen worden veroorzaakt door een onderliggende ziekte of door de bronchoscoop. Als er voor het onderzoek een sluimerende luchtweginfectie aanwezig is, kan die na de bronchoscopie verder doorzetten. Heb je een beperkte longfunctie, dan kun je last krijgen van ademhalingsmoeilijkheden. In zeer zeldzame gevallen kan er een klaplong of bloeding optreden. Gelukkig verloopt een bronchoscopie bij de meeste mensen zonder problemen.

Is een bronchoscopie pijnlijk?

Een bronchoscopie is niet pijnlijk dankzij een verdoving van je mond, keel en neus voor het onderzoek begint. Hierdoor zul je minder snel moeten hoesten of kokhalzen. Je krijgt een bijtring in je mond, zodat je niet per ongeluk op de slang bijt. Tijdens het onderzoek kun je niet praten. Een bronchoscopie duurt zo’n 15 tot 30 minuten in totaal. Als je erg gespannen bent voor het onderzoek, kun je ervoor kiezen een roesje te vragen, zodat je de bronchoscopie niet bewust meemaakt. Het nadeel is dat je met een roesje langer in het ziekenhuis moet blijven en een dag lang niet mag autorijden of machines mag bedienen.

Nazorg

Na het onderzoek zelf blijf je nog even in het ziekenhuis tot je je weer goed voelt. Als je slaapmedicatie hebt gekregen, zal dit wat langer duren. De eerste 90 minuten na het onderzoek kun je beter nog niet eten of drinken. Vanwege de verdoving bestaat de kans dat je je verslikt. Het is verstandig om de rest van de dag rustig aan te doen om te herstellen van de bronchoscopie. Soms kan er wat bloed bij het opgehoeste slijm zitten. Als dit om grote hoeveelheden gaat, moet je contact met je behandelend arts opnemen. Het is ook mogelijk om lichte verhoging te krijgen na het onderzoek. Hiervoor kun je paracetamol nemen.

Bronchoscopie uitgelegd in een filmpje

Door het bekijken van een filmpje zie je hoe een bronchoscopie precies in zijn werk gaat en wat de mogelijkheden zijn om het onderzoek zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. In overleg met je arts kies je wat voor jou de beste manier is: alleen plaatselijke verdoving van mond, keel en/of neus of het toedienen van slaapmedicatie. Zo kun je het onderzoek goed voorbereid ingaan.

YouTube video

Bronchoscopie met specifiek doel

Men hanteert een bronchoscopie om het slijmvlies van de luchtwegen te bekijken en eventueel stukjes weefsel weg te nemen voor onderzoek. Daarnaast zijn er ook andere doelen voor een bronchoscopie, zoals het wegnemen van vreemde voorwerpen uit de luchtwegen en longen of het spoelen van de longen. In dat geval spuit men vloeistof in een deel van de long via de bronchoscoop en de opgezogen vloeistof gaat naar het laboratorium voor verder onderzoek.

Gerelateerde blogartikelen

Astma door stress
Longemfyseem
Longinfarct
Beroepsastma
Hoesten door stress
Stokkende ademhaling overdag
Ingeklapte long

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537