Chronische hoestklachten, schouderklachten en hyperventilatie

Er is sprake van chronisch hoesten wanneer de hoest acht weken, of langer aanhoudt. Bij kinderen is dat vier weken. Chronische hoest is meer dan een ergernis. Het kan je slaap verstoren en extreme vermoeidheid veroorzaken. Iedereen kan last krijgen van een chronische hoest. Dit blogartikel geeft informatie over chronische hoest en chronische hyperventilatie. Deze twee hebben namelijk met elkaar te maken. Vervolgens wordt er een oplossing aangereikt.

Chronische hoest: beperkt aantal oplossingen

Effectieve therapeutische opties zijn schaars bij hoestklachten. Narcotische hoestremmers hebben vaak onaanvaardbare bijwerkingen. Bovendien worden de meeste vrij verkrijgbare geneesmiddelen niet ondersteund door wetenschappelijke onderzoek.”.1

Wat gebeurd er tijdens hoesten?

Een hoestbui begint met een diepe inademing. Vervolgens wordt de lucht in de longen samengeperst. Deze lucht wordt in een fractie van een seconde krachtig uitgestoten. Daarbij worden er ongeveer 3000 druppeltjes speeksel uitgehoest. Dat gebeurd met een snelheid tot 80 kilometer per uur.

Koolzuurgas en chronische hoesten

Bij chronisch hoesten wordt er te veel koolzuurgas uitgeademd. Door te hoesten ontstaan kleine beschadigingen in de longen. Koolzuurgas heeft een genezende werking op deze beschadigingen. Door chronisch hoesten ontstaat er een chronisch tekort aan koolzuurgas in de longen. Je kunt dan geen gebruik meer maken van de helende werking van jouw lichaamseigen koolzuurgas. Lage koolzuurgas concentraties in de luchtwegen irriteren de “neiging om te hoesten receptoren”  in de bronchiale boom en het strottenhoofd. Dat verergert de hoestklachten. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarbij chronisch hoesten zichzelf in stand houdt.

Bronchiale boom

Bronchiale boom

Chronische hoest en chronische hyperventilatie

Bij chronisch hoesten ontstaat er dus een tekort aan koolzuurgas in de longen. Een tekort aan koolzuurgas veroorzaakt chronische hyperventilatie. Bij chronische hyperventilatie stroomt er onnodig veel lucht door de luchtwegen. Dat verdroogt de luchtwegen en irriteert de beschadigingen in de longen. Dat veroorzaakt weer hoestbuien. Bij hyperventilatie wordt er bovendien vaak via de mond geademd. Via mondademhaling lever je een slechte kwaliteit lucht aan de longen. Stof, rook, roet, virussen, bacteriën, allergenen en bacillen worden niet uit de lucht gefilterd zoals dat bij neusademhaling wel het geval is. Zo worden hoestklachten getriggerd.

Chronische hoest

Chronische hoest

Pijn tussenrib spieren door het hoesten

Tussen je ribben zitten spieren. Dat worden de tussenrib spieren genoemd. Na een zware hoestbui kunnen deze spieren verrekken, of scheuren. Dat veroorzaakt pijn aan de tussenrib spieren. Om deze pijn te omzeilen gaan mensen vaak oppervlakkig ademen. De ribbenkast zet dan minder uit waardoor de tussenrib spieren minder belast worden. Helaas is deze manier van oppervlakkig ademen ook niet ideaal. Het vergroot het risico op een longontsteking. Er is een andere manier om de druk van de tussenrib spieren te halen. Via buikademhaling en het reduceren van het ademvolume zal de pijn aan de tussenrib spieren verminderen. 

Hoesten na eten

Een oorzaak van slijm ophoesten na het eten kan een volle maag zijn. Een volle maag veroorzaakt benauwdheid waardoor er overgeschakeld wordt op mondademhaling. Je kunt dan makkelijk een hap lucht nemen, zeker bij een vorm van inspanning. De lucht wordt dan echter niet gefilterd van bacteriën, virussen en bacillen en verschillende andere irriterende stoffen die in de lucht kunnen hangen. Dan kan hoest veroorzaken waarbij het ook slijm wordt opgehoest.

Een oorzaak van een volle maag kan eten uit emotie zijn. De voeding biedt dan even troost, maar daarna zit je met een volle maag. Door rustiger te leren ademen als gewoonte kun je onrust, gejaagdheid, irritatie, of nervositeit laten oplossen. Dan heb je de troost, of even dat lekkere gevoel van buiten de band springen niet nodig.

Het hoesten na het eten kan ook veroorzaakt worden door te gehaast te eten. Dan merk je achteraf pas dat je eigenlijk te veel gegeten hebt. Vervolgens jaagt dat de ademhaling via de mond aan. Zo kan gehaast eten leiden tot hoesten na het eten. 

Chronisch hoesten en schouderklachten 

De fysiotherapeut vroeg dus waarom ze steeds in de winter last had van haar schouder. Zo’n vraag helpt je om bewuster over je gezondheid na te denken. In dit geval over haar schouder. In het algemeen is het ook belangrijk om bewust over je gezondheid na te denken. Dat zul je meer gaan doen na het volgen van de Buteyko ademhaling cursus. 

Samenhang tussen hoestklachten en schouderklachten.

Lenie vertelde dat ze de oorzaken van haar schouderklachten beter is gaan begrijpen. In de keuken heeft ze bijvoorbeeld geen verwarming. Door het koken warmt de ruimte vanzelf op. Toch merkte ze dat ze door de kou haar schouders een beetje optrok, ook al had ze een kleedje over haar schouders. De schouders kunnen daardoor gaan verkrampen. 

Verkrampte schouders door chronisch hoesten.

Ze vertelde ook dat haar schouders verkrampten door het hoesten. Ze had niet af en toe last van een kuchje, of dat ze even iets moest ophoesten. Het ging om een frequente, zware en langdurige hoest. Deze vorm van hoesten kan verkramping in de schouders veroorzaken. Het zware hoesten kan samengaan met bloeddoorlopen ogen.

‘s’nachts hoestbuien ⎟ hyperventilatie als onderliggende aandoening

Tussen drie uur s’nachts en zes uur s’ochtends verzwaard de ademhaling. Dat heeft te maken met ons natuurlijke ritme. Als je al zwaar ademt als gewoonte zal de ademhaling tijdens het slapen onnodig verzwaren.

Hoesten als symptoom van rhinitis

Hoesten is ook een symptoom van rhinitis. Uit onderzoek blijkt dat hooikoortsklachten zoals hoesten terug te dringen zijn door chronische hyperventilatie te verhelpen. Onderaan deze pagina vind je meer informatie via het blogartikel dat rhinitis heet.

Chronische hoest: ervaring van een cursist

Onlangs had ik een interessant gesprek met Lenie, een cursist van me. We hadden het over chronisch hoesten en haar schouderklachten. Haar fysiotherapeut vroeg waarom ze steeds in de winter last kreeg van haar schouder. Dan gaf hij haar namelijk een dry needling behandeling. Daar lees je straks meer over. Lenie was bij mij voor haar chronisch hoesten

Genieten van de nieuwe vrijheid

Lenie heeft een groot deel van haar hoestklachten verholpen door haar chronische hyperventilatie te verhelpen. Daardoor kan ze meer genieten van het leven. Ze was bijvoorbeeld naar een mooi concert geweest. Daarbij had ze vooral geen zorg dat ze de boel zou verstoren via haar hoest. Ze is ook niet meer bang meer dat ze ergens hoestend een toilet moet opzoeken. Ze voelt zich zekerder en vrij om eropuit te gaan.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     197,00
    Add to Cart

Verwante blogartikelen

Hyperventilatie test
Hyperventileren symptomen
Snel buiten adem bij inspanning
Astma door stress
Allergisch astma
Extreme vermoeidheid en spierpijn
Ademhalingsfrequentie
Waar zit je middenrif

Bij het delen van deze link in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding komt van: Water photo created by freepik – www.freepik.com 

  1. Clinical perspective – cough: an unmet need. Curr Opin Pharmacol. 2015 Jun;22:24-8. doi: 10.1016/j.coph.2015.03.001. Epub 2015 Mar 13.

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.