info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Chronische hoestklachten, schouderklachten en hyperventilatie

Onlangs had ik een interessant gesprek met Lenie. Ze had last van chronisch hoesten en schouderklachten. Ze vertelde dat haar fysiotherapeut vroeg waarom ze altijd in de winter last had van haar schouder. Dan kreeg ze namelijk een dry needling behandeling van de fysiotherapeut.

Chronisch hoesten, schouderklachten en chronische hyperventilatie

Dat vond ik een hele goede vraag en ik vroeg of haar fysiotherapeut deze vraag bewust stelde. Ze vertelde dat haar fysiotherapeut deze vraag stelde om patiënten bewuster te laten nadenken over hun klachten. Via deze pagina wil ik je bewuster laten nadenken over je hoestklachten. Mijn cursist Lenie heeft dat namelijk gedaan en ze vertelde me haar inzichten.

Samenhang tussen hoestklachten en schouderklachten.

Ze was namelijk gaan begrijpen hoe verschillende oorzaken haar schouderklachten veroorzaakten. In de keuken heeft ze bijvoorbeeld geen verwarming. In de winter warmte de ruimte zich tijdens het koken vanzelf wel op. Ze merkte echter op dat ze door de koude (ondanks een kleedje over haar schouders) wat opgetrokken schouders had. Dat kan spanningsklachten zoals verkrampte schouders veroorzaken. Lichaamsklachten zoals een zere rug, maar ook een pijnlijke nek en schouders hebben vaak te maken met chronische hyperventilatie. Dat leg ik hieronder uit.

Verkrampte schouders door chronisch hoesten.

Lenie vertelde ook dat haar schouders verkrampten door het hoesten. Ze had niet af en toe last van een kuchje, of dat ze even iets moest ophoesten. Het ging om een frequente, zware en langdurige hoest. Deze vorm van hoesten kan verkramping in de schouders veroorzaken. Het zware hoesten kan soms samengaan met bloeddoorlopen ogen door het springen van een klein adertje.

Chronische hyperventilatie als onderliggende aandoening

Hyper betekent teveel en ventilatie betekent ademen. Chronische hyperventilatie betekent dus chronische teveel ademen. Dit is een vorm van stress. Een manier om stress op te delen is door het onderscheid te maken tussen interne stress en externe stress. Chronische hyperventilatie is een vorm van interne stress waarbij er continu te veel geademd wordt. De luchtstroom door de luchtwegen kan dan vele malen hoger zijn dan een medisch gezien normale ademhaling. Dat kan een irritatie aan de luchtwegen veroorzaken waardoor een hoestprikkel ontstaat. Bovendien wordt er bij chronische hyperventilatie veel door de mond geademd. Dan wordt de lucht niet gefilterd van allergenen, bacteriën, virussen en bacillen. Dat kan de hoestprikkel veroorzaken of verergeren.

Hoestbuien s’nachts ⎟ hyperventilatie als onderliggende aandoening

Vooral astmatici hebben s’nachts last van hoestbuien en andere symptomen. Volgens Professor Contstantin Pavlovich Buteyko was de onderliggende aandoening van astma ook chronische hyperventilatie. Deze arts heeft zich meer dan 50 jaar bezig gehouden met de ademhaling. Hij heeft tevens 10 jaar lang aan het hoofd gestaan van een laboratorium in experimentele geneeskunde en biologie. Uit zijn werk is de Buteyko therapie voortgekomen.

Buteyko therapeuten zeggen dan ook vaak dat tussen drie uur en zes uur s’nachts de meeste ambulances rijden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met astma dan veel last krijgen van symptomen zoals hoestbuien als gevolg van chronisch hoesten. Door overdag chronisch te hoesten ontstaan er namelijk kleine beschadigingen in de longen. Volgens het natuurlijke ademhalingsritme verzwaart de ademhaling tussen drie en zes uur s’ochtends. Iemand met chronische hyperventilatie ademt overdag al zwaar. Bij zo iemand zal de ademhaling s’nachts nóg zwaarder worden. De kleine beschadigingen in de longen worden dan verder waardoor een hoestbui veroorzakt kan worden.

Hoesten als symptoom van rhinitis

Hoesten is ook een symptoom van rhinitis. Uit onderzoek blijkt dat hooikoortsklachten zoals hoesten terug te dringen zijn door chronische hyperventilatie te verhelpen. Onderaan deze pagina vind je daar meer informatie over via het gerelateerde blogartikel dat rhinitis heet.

Genieten van de nieuwe vrijheid

Lenie heeft haar hoestklachten voor het grootste gedeelte verholpen door door haar chronische hyperventilatie te verminderen. Dat maakt dat ze weer meer kan genieten van het leven. Ze was bijvoorbeeld naar een mooi concert geweest zonder de angst om de boel te verstoren via haar gehoest. Ze is ook niet meer bang meer dat ze ergens hoestend een toilet moet opzoeken. Ze voelt zich dus zekerder en vrij om eropuit te gaan en te genieten.

Verwante blogartikelen

Hyperventilatie test
Hyperventileren symptomen
Snel buiten adem bij inspanning
Astma stress

Bij het delen van deze link in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding komt van: Water photo created by freepik – www.freepik.com 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Longverzorging via de online Buteyko cursus

ONLINE BUTEYKO CURSUS
€ 197,-
Meer info

Individuele Buteyko cursus

Dit is de fysieke, offline variant.
Tarief € 375,-.
Voor vragen of aanmeldingen: info@gezondeademhaling.nl.