info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Chronische hoestklachten, schouderklachten en hyperventilatie

Onlangs had ik een interessant gesprek met Lenie. Ze had last van chronisch hoesten en schouderklachten. Ze vertelde dat haar fysiotherapeut vroeg waarom ze altijd in de winter last had van haar schouder. Dan kreeg ze namelijk een dry needling behandeling van de fysiotherapeut.

Chronisch hoesten: Bewustwording van de invloed van hoesten op schouderklachten.

Dat vond ik een hele goede vraag en ik vroeg of hij deze vraag bewust stelde. Ze vertelde dat haar fysio deze vraag stelde om patiënten bewuster te laten nadenken over hun klachten. 

Warmte-koude verschillen verergeren chronisch hoesten en benauwd zijn.

Lenie vertelde me haar inzichten. Ze was namelijk gaan begrijpen hoe verschillende oorzaken haar schouderklachten veroorzaakten. Ze realiseerde zich bijvoorbeeld dat haar hoestklachten in de winter verergerden door temperatuurverschillen. Buiten is het koud en binnen is het warm. Deze overgangen in temperatuur kunnen hoestklachten verergeren.

Bovendien heeft ze in de keuken geen verwarming. Tijdens het koken warmt de ruimte vanzelf wel op. Ze merkte echter op dat ze door de koude (ondanks een kleedje over haar schouders) wat opgetrokken schouders had. Ook dat kan spanningsklachten veroorzaken.

Verkrampte schouders door chronisch hoesten.

Ze vertelde dat haar schouders verkrampten door het hoesten. Ze had niet af en toe last van een kuchje, of dat ze even iets moest ophoesten. Het ging om een frequente, zware en langdurige hoest. Deze vorm van hoesten kan verkramping in de schouders veroorzaken. Het zware hoesten kan samengaan met bloeddoorlopen ogen en het springen van een klein adertje.

Sinds haar hoestklachten zijn afgenomen heeft ze ook minder last van schouderklachten. Deze verbetering heeft ze zelf bereikt door het doen van de oefeningen, maar die heb ik haar mogen leren! 

Een gezonde ademhaling heeft meer positieve uitwerkingen op het bewegingsapparaat dan je zou denken. Daar wil ik nog eens meer over gaan delen.
Het gaat nu in ieder geval beter met haar schouders en ze heeft ongeveer 70% minder last van hoestklachten. Dat is een fijne manier om in de zomer in te gaan toch?

Hooikoorts, hoesten

Hoesten is een symptoom van hooikoorts. Uit onderzoek blijkt dat hooikoortsklachten terug te dringen zijn door chronische hyperventilatie te verhelpen. Daar kun je meer over lezen in dit blogartikel over hooikoorts

Genieten van de nieuwe vrijheid

Ze vertelde dat ze bijvoorbeeld zonder hoestklachten weer naar een mooi concert was geweest. Ze is niet meer bang dat ze ergens hoestend een toilet moet opzoeken. Ze voelt zich dus zekerder en vrijer om eropuit te gaan en te genieten van het leven.

Verwante blogartikelen

Benauwdheid
Snel buiten adem bij inspanning
Buteyko therapie

Bij het delen van deze link in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding komt van: Water photo created by freepik – www.freepik.com 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Longverzorging via de online Buteyko cursus

ONLINE BUTEYKO CURSUS
€ 197,-
Meer info