[rank_math_breadcrumb]

Hoge luchtvochtigheid astma⎢luchtvochtigheid benauwd

Wat is luchtvochtigheid?

Hoge luchtvochtigheid astma. Je huis is je thuishaven en is een plek waar je je veilig voelt. Toch kan de luchtvocht, waterdamp in de lucht, zorgen voor vervelende klachten. Zowel voor jou als voor het huis. Zorg daarom voor de juiste vochtigheid en voorkom een te lage of te hoge luchtvochtigheid in huis.

De temperatuur en luchtdruk zijn factoren die invloed hebben op de luchtvocht. Test de luchtvochtigheid in huis en meet de waterdamp in de lucht ten opzichte van de maximale waterdamp in de lucht. Als het vochtgehalte niet goed blijkt te zijn dan kan je een aantal maatregelen nemen, zodat je huis weer veilig is. 

Normale luchtvochtigheid in huis

Om iets te kunnen doen aan een te lage of juist te hoge luchtvochtigheid in huis is het goed om te weten wat een normale luchtvochtigheid of liever nog de ideale vochtigheid is voor in huis. Deze wordt uitgedrukt in procenten en ligt in een ideale situatie tussen de 40 en 60 procent.

Als de luchtvocht lager is dan 40 procent dan kunnen mensen last krijgen van verschillende klachten, waaronder geïrriteerde luchtwegen en rode ogen. Een andere oorzaak van rode ogen is stress.  Het hout in het huis kan door een lage luchtvochtigheid barsten en scheuren. Bij een te hoge luchtvochtigheid komt er schimmel in huis en mensen krijgen het vaak erg warm.

Hoge luchtvochtigheid astma

Hoge luchtvochtigheid astma

Luchtvochtigheid nieuwbouw ⎪ hoge luchtvochtigheid astma

In woningen wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten ventilatiesystemen. In nieuwbouw huizen gaat het om andere systemen dan in al wat oudere huizen. Zo wordt in nieuwbouw vaak gebruik gemaakt van een zogeheten balansventilatie. Dat houdt in dat het systeem zorgt voor evenwicht tussen de mechanische aanvoer en afvoer van de lucht.

Via ventielen wordt de woning voorzien van verse lucht. De afvoer van ‘gebruikte’ lucht gaat via afzuig ventielen. De verversing van de lucht gaat bij nieuwbouw dus via aparte luchtstroom kanalen. Dit systeem voorkomt een te hoge vochtigheid. Bij een te lage luchtvocht kan je de thermostaat lager zetten, planten nemen of de deur van de badkamer open laten, zodat de stoom zich verplaatst naar andere plekken in het huis. 

Normale luchtvochtigheid woonkamer

De plek waar je de meeste tijd doorbrengt in huis is toch wel in de woonkamer. Vergeet daarom niet om de vochtigheid op deze plek te meten. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een weerstation, die je in de woonkamer neer kan zetten.

Dit is een representatieve plek. In de keuken kan de luchtvochtigheid flink toenemen tijdens het koken en in de badkamer hangt na het douchen veel damp. De normale luchtvochtigheid voor een woonkamer ligt tussen de 40 en 60 procent. Als hij te hoog of te laag is dan zijn er een aantal maatregelen die je kan nemen.

Luchtvochtigheid slaapkamer ⎢hoge luchtvochtigheid astma

In de slaapkamer is het weer en vooral de luchtvochtigheid van groot belang. Bij een te hoge luchtvochtigheid is het moeilijker voor je lichaam om vocht te verdampen. Op dat moment krijg je het warm en ga je zweten, waardoor je moeilijker in slaap kan komen en minder fijn slaapt.

Daarnaast stimuleert een hoge luchtvochtigheid de groei van schimmels, waardoor je last kan krijgen van schimmelallergie of benauwdheid. Een andere oorzaak van benauwdheid is stress. Zorg er daarom voor dat de luchtvochtigheid in de slaapkamer altijd tussen de 40 en 60 procent ligt. Het liefste probeer je de luchtvochtigheid het hele jaar door op ongeveer 50 procent te houden. Dit is de ideale luchtvochtigheid voor de slaapkamer.

Luchtvochtigheid kantoor ⎟ Hoge luchtvochtigheid astma

Veel mensen brengen ook veel tijd door op kantoor, dus is het belangrijk dat ook daar de luchtvochtigheid goed is. Uit onderzoek blijkt dat 22 graden de ideale temperatuur is voor de beste prestaties. Daarnaast is het ook belangrijk dat de temperatuur stabiel is. Schommelingen zorgen niet voor de beste werkomstandigheden.

Voor de luchtvocht geldt, net als thuis, dat deze tussen de 40 en 60 procent hoort te liggen. Hier kan je voor zorgen door een aantal planten op kantoor neer te zetten of een goed ventilatiesysteem aan te schaffen. Een mechanisch systeem is belangrijk voor een efficiënte luchtverversing en het onder controle houden van get vochtgehalte.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Luchtvochtigheid babykamer ⎪ Hoge luchtvochtigheid astma

Jouw baby is je alles en je wil er daarom alles aan doen om hem of haar te beschermen. Luchtvochtigheid heeft een belangrijke invloed op een baby. Een lage luchtvochtigheid zorgt voor een geïrriteerde en droge huid.

Stress is een andere oorzaak van een droge huid. (voor volwassenen) 

Een goede luchtvochtigheid voor de babykamer ligt tussen de 30 en 60 procent. Hier kan je met behulp van een luchtbevochtiger voor zorgen. Op die manier zorg je dat de huid van de baby de natuurlijke vochtigheid behoudt en dat je baby daarom geen last krijgt van klachten. Zo zorg je voor een gelukkige baby.

Droge lucht in huis

De ideale luchtvochtigheid in huis is tussen de 40 en 60 procent, terwijl het  voorkomt dat de luchtvochtigheid op slechts 30 procent zit. Deze lage luchtvochtigheid zorgt voor een droge lucht. Hierdoor kan je een hoop vervelende klachten krijgen. Denk hierbij onder meer aan een droge huid, hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen, een droge keel, prikkelhoest, vermoeidheid en een verlaagd immuunsysteem. Vervelende klachten, die je graag wil voorkomen. Meet daarom je luchtvochtigheid en onderneem actie bij een te droge lucht om klachten te voorkomen. Als je een te lage luchtvochtigheid in huis hebt, dat wil zeggen lager dan 40 procent, dan heb je last van droge lucht.

Bij een te droge lucht in huis kunnen virussen zich sneller verspreiden.  Ook een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor verergering van klachten. Zorg er daarom altijd voor dat luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 procent ligt, helemaal als je last hebt van astma, chronische bronichitis, of longemfyseem.

Hoge luchtvochtigheid klachten ⎢hoge luchtvochtigheid astma

Als je last hebt van een hoge luchtvochtigheid in je huis, wanneer de luchtvochtigheid hoger dan 60 procent is, dan kan je net als bij een lage luchtvochtigheid last krijgen van allerlei klachten. Zo kan het onder meer vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. Ook kan je last krijgen van de luchtwegen. Als je astma of andere allergieën hebt dan kan dit verergeren met een hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en andere dieren houden namelijk van een vochtige omgeving.

Benauwdheid⎟ Hoge luchtvochtigheid astma

Een hoge luchtvochtigheid kan schimmels aantrekken, die weer kunnen zorgen voor benauwdheidsklachten. Ook kan de hoge luchtvochtigheid zelf astmatische klachten veroorzaken. Je kan onder meer last krijgen van klachten als langdurig hoesten, een piepende ademhaling en benauwdheid. Als je last hebt van benauwdheid dan is het zaak om zo snel mogelijk de luchtvochtigheid in huis te testen en hier wat aan te doen aan de hand van ventilatie, het beperken van het aantal planten in huis, of goed ventilatiesysteem.

Luchtvochtigheidsmeter ⎢hoge luchtvochtigheid astma

Om de luchtvochtigheid in je huis te meten kan je een hygrometer gebruiken. Dit is een vochtmeter die het percentage relatieve luchtvochtigheid in een ruimte kan meten. Zo kan je zien of de ideale luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent aanwezig is. Als dit niet het geval is dan kan je proberen de luchtvochtigheid te verhogen of juist te verlagen. Er zijn ook weerstations met een hygrometer. Zo meet je niet alleen de luchtvochtigheid, maar ook de temperatuur en de kwaliteit van de lucht. Zo weet je meteen waar je aan toe bent en kan je meteen actie ondernemen als dat nodig is. Zo kan je een hoop klachten voorkomen.

Astma: kwaliteit ademhaling bepaald de kwaliteit van de lucht.

Je bent nu aardig wat te weten gekomen over luchtvochtigheid. Bij de juiste luchtvochtigheid kun je astma en COPD klachten voor een deel verminderen, of voorkomen. We hebben het tot nu toe vooral gehad over de kwaliteit van de lucht. De kwaliteit van je ademhaling is echter ook van grote invloed op de kwaliteit van de lucht. Als je bijvoorbeeld via de mond ademt voorzie je de longen van een slechte luchtkwaliteit. De lucht wordt dan namelijk niet gefilterd en bevochtigd. Dat kan irritatie en ontstekingen aan de luchtwegen veroorzaken.

Astma en chronische hyperventilatie ⎟ hoge luchtvochtigheid astma

De hoeveelheid ingeademde lucht is ook van groot belang. Als je snel buiten adem bent en vaak naar lucht hapt, dan adem je te veel lucht. Dat is ook het geval bij veel gapen, zuchten, hoog ademen en zwaar en diep ademen. Dat zijn kenmerken van chronische hyperventilatie. Juist door rustiger te leren ademen zullen je astma klachten verminderen. Dat heeft o.a. te maken met koolzuurgas. Als je rustig en gelijkmatig ademt als gewoonte houdt je lijf meer koolzuurgas vast. Een functie van koolzuurgas is dat het je luchtwegen opent. Dat helpt om vrij en zonder benauwdheid te kunnen ademen.

Verhaal van dichtbij

Onlangs was m’n vader weer op bezoek. We bespreken dan van alles en ik begin natuurlijk ook altijd over ademhaling. Hij vertelde dat in zijn ouderlijk huis een tijdje een vriendin van zijn zus verbleef. Die had veel last van astma. Dat lag aan de luchtvochtigheid van het huis waar ze in woonde. Toen ze bij mijn opa en oma verbleef had ze nauwelijks last van haar astma.

Dus de oorzaak moest wel luchtvochtigheid zijn? Ik vertelde dat haar astma ook een combinatie van een slechte luchtvochtigheid in combinatie met stress kon zijn. We wisten niet of er veel stress was in haar ouderlijk huis, maar het is goed om te weten dat daar ook een link met luchtwegklachten ligt. Onderaan deze pagina vind je dan ook een blogartikel over astma en stress.

Buteyko ademhaling ⎢Buteyko Methode

Via de Buteyko Methode leer je rustiger te ademen als gewoonte. Deze therapie is vernoemd naar Professor Konstantin Pavlovich Buteyko.

Buteyko therapie volgen 

Mijn naam is René van den Heuvel. Sinds 2014 ben ik Buteyko therapeut. Ik heb al veel mensen met astma mogen helpen. Onlangs had ik bijvoorbeeld een cursist die binnen twee weken haar luchtwegverwijders met 75% heeft afgebouwd. Dat is nog maar het begin, want we werken aan het afbouwen van de rest van haar medicatie.

Dat is mogelijk omdat ze steeds minder benauwd is. Het afbouwen van medicatie gebeurd altijd volgens een protocol, geleidelijk en in overleg. Als je interesse hebt in de Buteyko therapie kun je kijken op chronische hyperventilatie behandeling. Je kunt ook overwegen om de Buteyko therapie online te volgen. 

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Hittegolf
Brok in keel wegkrijgen
Slijm in longen verhelpen
Ontstekingsremmers astma
Inhalatiemedicatie
Ademhalingsfrequentie

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537