Brok in keel ⎜Brok in keel wegkrijgen

Een brok in de keel wegkrijgen. Dat is iets waar veel mensen last van hebben. Bij astma bijvoorbeeld, maar ook bij chronische stress. Bij chronische stress is er altijd sprake van chronische hyperventilatie. De combinatie chronische stress en een ontspannen ademhaling bestaat dan ook niet. Daarom is het goed om te weten hoe een brok in de keel te maken kan hebben met je ademhaling.

Globusgevoel  ⎜Brok in keel wegkrijgen

Een brok in de keel gevoel is een omschrijving van wat globusgevoel wordt genoemd. Daarbij ervaren mensen het volgende in de keel:

  • Een slijmprop
  • Band om de keel
  • Iets dat je niet weggeslikt krijgt
  • Het gevoel van een graatje, haartje, of korreltje in de keel
  • Een branderige, pijnlijke, of geïrriteerde keel.

Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Daarbij is er vaak sprake van de neiging om veel de keel te schrapen, te kuchen, of vaak te slikken. Dat kan een verhoogde slijmproductie veroorzaken. 

Brok in keel wegkrijgen

Brok in keel wegkrijgen

Oorzaak brok in keel ⎟ brok in keel wegkrijgen

Bij het slikken, schrapen en kuchen worden de keel-en nekspieren aangespannen.  Dat is zichtbaar aan de adamsappel, dat is het vooruitstekende deel aan de bovenzijde van het strottenhoofd. Bij het slikken beweegt de adamsappel zich omhoog en omlaag. Als de keel-en halsspieren gespannen blijven kun je het gevoel krijgen dat er een brok in je keel zit. Als je minder gespannen bent heb je vaak minder last van deze klacht. Hier ligt dan ook de link met ademhaling. Note: het is wel goed om eerst te laten uitsluiten of er geen sprake is van een lichamelijke aandoening.

Keel schrapen slijm

Veel mensen schrapen de keel om van slijm af te komen. Dat voelt als een natuurlijke reactie. Even een kort zijstapje ter bewustwording. Het nemen van een diepe ademhaling voelt kan ook als natuurlijk voelen. Als dat een gewoonte wordt ontstaat er echter chronische hyperventilatie. Dat is schadelijk. Als je te veel je keel schraapt is dat ook schadelijk, want dat irriteert de slijmvliezen. Hieronder vind je een duurzame oplossing tegen slijm in de keel.

Mondademhaling

Hierboven las je al dat er bij een bij globusgevoel en een brok in de keel sprake is van een een droge geïrriteerde keel. Laten we in dat kader even naar mondademhaling kijken. Mondademhaling droogt de keel uit. En net als een droge huid, of droge ogen verzaakt een droge keel ook irritatie. 

Strottenhoofdmassage ⎜Brok in keel wegkrijgen

Een logopedist kan je helpen bij een brok in de keel als gevolg van spanning in de keel-en nekspieren. Dat gebeurd via manuele facilitatie van de larynx. Dat is een moeilijk woord voor een strottenhoofd massage. Zo’n massage brengt ontspanning aan de keel-en nekspieren. Ik ben zelf geen logopedist, maar geloof best dat zo’n massage kan helpen. Toch sprak ik onlangs iemand met chronische hyperventilatie en een brok in zijn keel. Hij vertelde me dat hij eigenlijk niet veel verder kwam via de logopedist. Dat was gelijk de inspiratie voor dit artikel om een brok in de keel vanuit ademhaling te benaderen. Of een strottenhoofd massage werkt verschilt natuurlijk per persoon. Na het versturen van dit blog artikel aan m’n volgers kreeg ik een reactie van een cursist. Haar reactie is misschien relevant voor je: “Heb net je mail gelezen, Door de beademing heb ik last gekregen van het globusgevoel. De buis in de keel veroorzaakte het globus gevoel. Het leek alsof de buis er nog zat, terwijl dat ding allang weg was. Ik ben naar de logopedist geweest en met oefeningen en de laxvox methode ben ik wel van het gevoel afgekomen”.

Heb je interesse in een massage van de spieren rond het strottenhoofd?

Dan kun je hier terecht:
Utrecht

Manuele fascilitatie van de larynx

Manuele fascilitatie van de larynx

Slijm in keel door stress ⎜ Brok in keel wegkrijgen 

Bij ademhaling maak je gebruik van verschillende ademhalingsspieren. De belangrijkste ademhalingsspier is het middenrif. Bij chronische hyperventilatie werkt deze ademhalingsspieren niet naar behoren. Wat eigenlijk de hulpademhaling spieren zijn worden dan de hoofd ademhalingsspieren. De hulp ademhalingsspieren bevinden zich in de keel en nek. Bij chronische hyperventilatie moeten deze spieren compenseren voor een gebrek aan functie van het middenrif. Deze spieren in het keel-en nekgebied worden daarmee overbelast. Dat veroorzaakt spanning in de keel en nek. Bij chronische hyperventilatie is er dan ook vaak sprake van een stijve nek, maar deze spanning kan ook het brok in de keel gevoel veroorzaken.

Brok in keel wegkrijgen⎟ emoties

Een brok in de keel wordt ook vaak ervaren bij emoties. Heftige emoties veroorzaken op verschillende manieren een intensivering van de ademhalingspatronen. Bij verdriet wordt er bijvoorbeeld intensiever ingeademd en bij woede ligt de nadruk meer op het uitblazen. Sterke emoties kunnen ook de spanning in de keel en nek vergroten. Door deze spanning kan het brok in de keel gevoel verergeren.

Chronische hyperventilatie vastellen

Nu vraag je je wellicht af of er bij jou sprake is van chronische hyperventilatie. Dit kun je vaststellen via de chronische hyperventilatie test. Als blijkt dat jij chronische hyperventileert dan kan ik je verder helpen via de onderstaande online training, of via de individuele cursus. 

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie test
Astma door stress
Slijm in longen
Chronisch hoesten
Longziekte COPD
Trachea

Als je dit bericht open in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. 
Deze afbeelding is afkomstig van Designed by brgfx / Freepik

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Meer info

INDIVIDUELE BUTEYKO CURSUS
Fysieke offline variant
In de stad Utrecht
 € 375,-.
Meer info
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.