[rank_math_breadcrumb]

Brok in keel ⎜Brok in keel wegkrijgen

Een brok in de keel wegkrijgen. Veel mensen hebben last van een brok in de keel gevoel. Dit komt voor bij longaandoeningen, maar ook bij chronische stress. Bij chronische stress is er altijd sprake van een chronische gespannen ademhaling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hoge borstademhaling. Hoog in de ademhaling zitten. Daarom is het goed om te weten hoe een brok in de keel te maken kan hebben met je ademhaling.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Globusgevoel  ⎜Brok in keel wegkrijgen

Een brok in de keel gevoel is een omschrijving van wat globus-gevoel wordt genoemd. Daarbij ervaren mensen het volgende in de keel:

 • Een slijmprop
 • Band om de keel
 • Iets dat je niet weggeslikt krijgt
 • Het gevoel van een graatje, haartje, of korreltje in de keel
 • Een branderige, pijnlijke, of geïrriteerde keel.

Het brok in de keel gevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Daarbij is er vaak sprake van de neiging om veel de keel te schrapen, te kuchen, of vaak te slikken. Dat kan een verhoogde slijmproductie veroorzaken. Een cursist verwoordde dit als het gevoel van een coltrui die strak om zijn keel heen trok.

Brok in keel wegkrijgen

Brok in keel wegkrijgen

Dichtgeknepen keel gevoel ⎟ brok in keel krijgen

Bij het slikken, schrapen en kuchen worden de keel-en nekspieren aangespannen.  Dat is zichtbaar aan de adamsappel, dat is het vooruitstekende deel aan de bovenzijde van het strottenhoofd. Bij het slikken beweegt de adamsappel zich omhoog en omlaag.

Als de keel-en halsspieren gespannen blijven kun je het gevoel krijgen dat er een brok in je keel zit. Als je minder gespannen bent heb je vaak minder last van deze klacht. Hier ligt dan ook de link met ademhaling. Voordat je de oplossing in je ademhaling zoekt is het wel goed om met deze klacht naar je huisarts te gaan.

Keel schrapen slijm

Veel mensen schrapen de keel om van slijm af te komen. Dat voelt als een natuurlijke reactie. Even een kort zijstapje ter bewustwording. Het nemen van een diepe ademhaling kan ook als natuurlijk aanvoelen. Als dat een gewoonte wordt ontstaat er echter chronische hyperventilatie. Dat is schadelijk. Als je te veel je keel schraapt is dat ook schadelijk, want dat irriteert de slijmvliezen. Daarom is het goed om te kijken of er nog een andere oplossing voorhanden is.

Mondademhaling en brok in keel krijgen

Hierboven las je dus dat er bij een brok in de keel gevoel sprake is van een een droge geïrriteerde keel. Laten we in dat kader even naar mondademhaling kijken. Bij mondademhaling droogt het speeksel op en dat droogt vervolgens de keel uit. En net zoals bij een droge huid, of droge ogen verzaakt een droge keel ook irritatie. 

Brok in keel en boeren

Een brok in de keel en boeren zijn symptomen die vaak voorkomen bij spijsverteringsproblemen. De sensatie van een brok in de keel, medisch bekend als globusgevoel, is het gevoel alsof er iets vastzit in de keel, zonder dat er daadwerkelijk iets aanwezig is. Dit kan stressgerelateerd zijn of een teken zijn van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), waarbij maagzuur terugvloeit naar de slokdarm. Boeren, ofwel het uitstoten van lucht uit de maag via de mond, is een normale reactie na het eten of drinken, maar kan ook wijzen op GERD of andere spijsverteringsproblemen. Overmatig boeren kan gepaard gaan met ongemak en is soms sociaal hinderlijk. 

Strottenhoofdmassage ⎜Brok in keel wegkrijgen

Een logopedist kan je helpen bij een brok in de keel als gevolg van spanning in de keel-en nekspieren. Dat gebeurd via manuele facilitatie van de larynx. Dat is een moeilijk woord voor een strottenhoofd massage. Zo’n massage brengt ontspanning aan de keel-en nekspieren. Ik ben zelf geen logopedist, maar ik denk dat zo’n massage kan helpen.

Toch sprak ik onlangs iemand met chronische hyperventilatie en een brok in zijn keel. Hij vertelde me dat hij eigenlijk niet veel verder kwam via de logopedist. Dat was gelijk de inspiratie voor dit artikel om een brok in de keel vanuit ademhaling te benaderen. Of een strottenhoofd massage werkt verschilt natuurlijk per persoon.

Update: Na het versturen van dit blog artikel aan m’n volgers kreeg ik een reactie van een cursist. Haar reactie is misschien relevant voor je: “Heb net je mail gelezen, Door de beademing heb ik last gekregen van het globus-gevoel. De buis in de keel veroorzaakte het globus gevoel. Het leek alsof de buis er nog zat, terwijl dat ding allang weg was. Ik ben naar de logopedist geweest en met oefeningen en de Lax Vox methode ben ik wel van het gevoel afgekomen”.

Heb je interesse in een massage van de spieren rond het strottenhoofd?

Dan kun je hier terecht:
Utrecht

Manuele fascilitatie van de larynx

Manuele fascilitatie van de larynx

Slijm in keel door stress ⎜ Brok in keel wegkrijgen 

Bij het ademen maak je gebruik van verschillende ademhalingsspieren. De belangrijkste ademhalingsspier is het middenrif. Bij chronische hyperventilatie werkt deze ademhalingsspieren niet naar behoren. Wat eigenlijk de hulpademhaling spieren zijn worden dan de hoofd ademhalingsspieren. De hulp ademhalingsspieren bevinden zich in de keel en nek.

Bij chronische hyperventilatie moeten deze spieren compenseren voor een gebrek aan functie van het middenrif. Deze spieren in het keel-en nekgebied worden daarmee overbelast. Dat veroorzaakt spanning in de keel en nek. Bij chronische hyperventilatie is er dan ook vaak sprake van een stijve nek en deze spanning kan ook het brok in de keel gevoel veroorzaken.

Brok in keel wegkrijgen⎟ Brok in keel benauwd⎟ emoties

Een brok in de keel wordt ook vaak ervaren bij emoties. Heftige emoties veroorzaken op verschillende manieren een intensivering van de ademhalingspatronen. Bij verdriet wordt er vaak intensiever ingeademd en bij woede ligt de nadruk meer op het uitblazen.

Sterke emoties kunnen ook de spanning in de keel en nek vergroten. Door deze spanning kan het brok in de keel gevoel verergeren. Dit kan gepaard gaan met benauwdheid.

Chronische hyperventilatie vastellen

Nu vraag je je wellicht af hoe jij ademt. Dat kun je vaststellen via deze ademconditie test. Als blijkt dat je verkeerd ademt dan kun je overwegen om de Buteyko therapie te volgen. Dat kan helpen om een brok in de keel gevoel weg te krijgen. De Buteyko therapie kun je volgen via de persoonlijke offline cursus, of via de online cursus.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Slissen
Astma door stress
Slijm in longen
Chronisch hoesten
Trachea

Als je dit bericht open in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. 
Deze afbeelding is afkomstig van Designed by brgfx / Freepik

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537