snurken

Snurken – wat zijn de oorzaken en wat kun je er tegen doen?

Veel mensen doen het. Ze houden er hun partner soms langdurig mee uit de slaap zonder dat ze dit in de gaten hebben. Er zijn verschillende oorzaken waarom mensen snurken. Er is gelukkig in veel gevallen ook wat aan te doen. Snurken wordt veroorzaakt doordat spieren tijdens de slaap verslappen.

De tong is ook een spier. Die ‘verspert’ de luchtweg gedeeltelijk, waardoor je snurkend adem gaat halen. Daar krijg je straks een simpele oplossing voor. Maar ook zaken als alcoholgebruik, overgewicht en hormonale invloeden kunnen het veroorzaken.

snurken

snurken

Hoe hinderlijk is snurken?

Mensen van wie de partner snurkt maken er soms grappen over. ‘Jan heeft vannacht weer een heel bos om gezaagd’, wordt er dan gezegd. Hoewel dit bedoeld is als humor, kan het echt enorm hinderlijk zijn als je partner snurkt. Hij of zij hoort dat natuurlijk zelf niet, maar de partner die ernaast in bed ligt heeft er vaak enorm veel last van. Daarom is het goed te weten dat je van alles kunt doen om het te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen.

Snurk geluid 

Snurken is een veelvoorkomend verschijnsel dat optreedt wanneer lucht niet vrij door de neus en keel kan stromen. Dit zorgt voor trillingen van de omliggende weefsels, resulterend in het kenmerkende geluid dat varieert van zacht grommen tot luid ronken. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met diepe slaap, kan snurken ook een aanwijzing zijn voor gezondheidsproblemen zoals slaapapneu, vooral wanneer gepaard met onregelmatige ademhaling. Het geluid kan ook storend zijn voor bedpartners.

Keelpijn door snurken

Vooral bij mondsnurken ontstaat er keelpijn. De licht wordt namelijk niet gefilterd zoals dat bij neusademen wel het geval is. Zo ontstaat er irritatie aan de keel dat uiteindelijk tot keelpijn kan leiden. Dit kan ook verband houden met een brok in de keel.

Oordoppen tegen snurken

Als je partner vaak en luidruchtig snurkt dan kan dat erg vervelend zijn. Je kunt natuurlijk halverwege de nacht de logeerkamer opzoeken. Maar je kunt ook bij een audioloog langsgaan. Die kan speciale oordoppen aanmeten. Doe de oordoppen in je oren voordat je gaat slapen en de kans is een stuk kleiner dat je uit je slaap wordt gehouden door het gesnurk van je partner.

Het nadeel van oordoppen tegen snurken

Bij oordoppen ben je opeens afhankelijk van die dingen. Bovendien wordt het snurken van je partner niet verholpen. Snurken kan leiden tot een hoge bloeddruk en uiteindelijk slaapapneu. Er is bovendien een risico dat je s’ochtends je wekker niet hoort.

Rustig ademen als oplossing tegen snurken

Wat je hierboven las zijn allemaal problemen die te voorkomen zijn. Je kunt namelijk leren om binnen te medische norm te ademen. Als je rustig ademt als gewoonte zullen de weefsels in de mond en keel minder vibreren. Dat veroorzaakt het snurkende geluid.

Ademen buiten de medische norm betekent hoorbaar ademen, diepe teugen lucht nemen en een borstademhaling. Overdag gaat dit samen met veel gapen, zuchten en het gevoel dat je niet voldoende lucht krijgt. Die onrustige ademhaling neem je s’nachts mee je bed in. Je leeft s’nachts zoals je overdag ademt.

Helpt een ananas plant tegen snurken?

Sommige mensen beweren dat het helpt om een ananasplant in de slaapkamer te zetten. Helaas is dit geen feit maar een fabel. Een ananasplant op je slaapkamer kan heel decoratief zijn, maar het maakt voor het snurken geen verschil. Het argument is dat de plant de lucht zuivert en meer zuurstof aan de lucht in de slaapkamer toevoegt. Dit is waar, maar dit heeft helaas geen invloed op of je wel of niet snurkt in je slaap.

De oorzaak van snurken bij vrouwen

De oorzaak van snurken bij vrouwen is vaak niet anders dan die bij mannen. Met twee belangrijke uitzonderingen: Zwangerschap en menstruatie. Vrouwen die in verwachting zijn snurken vaker. Dit heeft te maken met een andere belangrijke oorzaak van snurken, namelijk overgewicht. Je wordt nu eenmaal zwaarder als je een kind verwacht. Het goede nieuws is dat het waarschijnlijk weer stopt nadat je bent bevallen. Onder invloed van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen snurken vrouwen minder dan mannen. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de keelholte wijder en soepeler is, waardoor je minder snel gaat snurken.

Progesteron snurken en ademhaling

Tijdens de luteale fase van de menstruatie produceert het vrouwenlichaam meer progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat je meer gaat ademen. Als je al een hoge en snelle ademhaling hebt dan zal je ademhaling tijdens deze fase van de menstruatie helemaal op turbo gaan. Dat kan het snurken veroorzaken.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Snurken als je zwanger bent

Als je zwanger bent vinden er nogal wat veranderingen plaats in en aan je lichaam. Belangrijkste feit is natuurlijk dat je gewicht toeneemt. Dat op zich maakt de kans al groter dat je gaat snurken. Daarnaast houd je meer vocht vast. Veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen er ook de oorzaak van zijn. Soms kan het helpen om de temperatuur in de slaapkamer wat lager te houden. Sommige vrouwen snurken minder als ze op hun linkerzij liggen.

Een neusklem gebruiken tegen snurken

Extreem snurken kan leiden tot ergernis bij je partner. Het komt zelfs voor dat een relatie er op stukloopt. Zo ver wil je het natuurlijk niet laten komen. Als je zeer hard snurkt en niets helpt, dan kun je naar de oplossing van een neusklem grijpen. Deze zijn vrij verkrijgbaar, je hoeft er dus niet voor naar de huisarts of specialist. Je kunt ze online kopen, maar je kunt je ook laten adviseren door een apotheek of drogist. Veel mensen hebben baat bij een neusklem.

Nadeel van een neusklem

Het grote nadeel is dat er mond-snurken door kan ontstaan i.p.v. neus-snurken en daarmee wordt het risico op verergering vergroot: slaapapneu. Als je s’nachts continu door je mond ademt ademt dan zet je een negatieve spiraal in die je gezondheid zal verslechteren.

Anti snurk band

Een anti-snurk band kan ook een redder in nood zijn. Dit is een zachte band die je kind omhoog houdt. Hierdoor blijft je mond gesloten waardoor het mondsnurken waarschijnlijk zal verminderen of verdwijnen. Maar let op, het is geen magische oplossing! Het werkt voor sommigen, terwijl anderen nog steeds op zoek zijn naar een snurk-vrije droom. Bovendien ligt de sleutel ook in comfort, dus zorg voor een juiste pasvorm.

Minder snurken op je zij

De houding waarin je slaapt heeft invloed op snurken. Als je op je rug ligt is de kans groter dat je tong in je keel zakt. Dit veroorzaakt het snurken. Het kan dus helpen om op je zij te slapen. Nu is het natuurlijk zo dat je tijdens je slaap beweegt en ongewild op je rug gaat liggen. Dit kun je voorkomen door kussens naast je te leggen. Op die manier wordt omrollen een stuk lastiger. Als je partner snurkt kan het soms helpen hem of haar voorzichtig op de zij te draaien.

Je kunt ook een positietrainer gebruiken als het snurken ontstaat wanneer je op je rug ligt. De positietrainer bestaat uit een band met sensoren die boven de buik en onder de borst wordt bevestigd. Deze band gaat trillen zodra je op je rug gaat liggen. Hierdoor neem je weer de zijligging, of buik-slapen aan.

Moeite met op je zij liggen

Door te weinig energie en gebrek aan beweging kunnen er klachten aan het beweegapparaat ontstaan. Denk aan stijfheid, pijntjes en blessures’s. Dan kan het lastig zijn om op je zij te liggen. Weet ook dat een gebrek aan energie en beweging te maken heeft met de ademhaling. Bij ademen buiten de medische norm verslechterd de slaapkwaliteit. Dan ben je niet gemotiveerd om in beweging te komen.

Ademen buiten de medische norm betekent een hoge, onregelmatige borstademhaling. Er wordt geademd via de mond en er is sprake van veel zuchten en gapen. Er wordt gehapt naar lucht en er is sprake van een hoorbare ademhaling.

Een bitje tegen snurken ⎪ anti snurk apparaat

Als een neusklem niet goed werkt of je vindt het niet prettig deze te gebruiken dan kun je ook een bitje of snurk-beugel proberen. Een anti snurk bitje wordt in de mond geplaatst. De onderkaak wordt hierdoor iets naar voren gedrukt. Dit zorgt er weer voor dat het zachte weefsel achter in je keel niet gaat ‘vibreren’ tijdens je slaap. Hierdoor snurk je dus niet meer. De snurk-beugel houdt de luchtweg beter vrij waardoor je geen geluid meer maakt tijdens je slaap. Nogmaals je kunt i.p.v. ‘een oplossing’ ook kijken naar de oorzaak: je ademhaling.

Een bitje tegen snurken pakt de oorzaak niet aan

Het trillen en vibreren van het zachte weefsel ontstaat vooral door de sterke luchtstroom. Door beter te leren ontspannen zal de luchtstroom rustiger worden. Het zachte weefsel ontspant. Als je daarnaast op je zij ligt zal de kaak ook niet naar achter vallen zoals bij slappen in rugligging. Soms gebruiken m’n cursisten overigens een bitje in combinatie met Buteyko ademhaling. De nuance leg ik uit in m’n cursussen.

Snurkende katten en honden

Niet alleen mensen snurken, ook dieren kunnen er wat van. Honden en katten kunnen als ze diep in slaap zijn ook snurken. Net zoals bij mensen het geval is wordt snurken erger naarmate de leeftijd klimt. Ook net als bij mensen kan overgewicht een rol spelen bij een snurkende kat of hond. Helaas kun je jouw kat, of hond niet meenemen naar de Buteyko cursus. 😉 Dat zou ik wel leuk vinden overigens.

Neusspray tegen snurken

Dit helpt vooral als je snurkt door verkoudheid of een verstopte neus. Bijkomend voordeel is ook dat je beter slaapt. Een verstopte neus zorgt voor benauwdheid waardoor je soms uren wakker ligt. Zo’n spray wordt soms gebruikt om toch een goede nachtrust te hebben.

Sommigen nemen ook nog een luchtwegverwijder erbij en een paracetamol tegen de hoofdpijn. Het lichaam geeft schreeuwende signalen af. Ik denk dat de meeste mensen wel willen luisteren naar hun lichaam, maar niet weten hoe. Je weet wat je niet weet.

Risico van neusspray

Neusspray kan dus tijdelijk een oplossing zijn, maar je kunt er ook een nieuw probleem voor terugkijken. Dat is neussprayverslaving. Dan is je gezondheid verder verergerd. Je kunt beter naar de werkelijke oorzaak van een verstopte neus kijken. Dat is je ademhaling! Uit het werk van professor Konstantin Pavlovich Buteyko bleek dat een verstopte neus ontstaat wanneer er buiten de medisch norm wordt geademd.

Een operatie tegen snurken

Er zijn mensen die extreem hard snurken. Vaak hebben ze al van alles geprobeerd om dit te laten stoppen maar niets hielp. De KNO arts kan in dit soort gevallen een operatie uitvoeren waarbij een deel van de huig en het zachte gedeelte in de keelholte wordt verwijderd. Meestal worden ook de keel- en/of neusamandelen weggehaald. De wond wordt gehecht met oplosbaar hechtdraad. Nu is er meer ruimte in de keelholte waardoor het in de meeste gevallen tot het verleden behoort.

Risico van operatie 

In de meeste gevallen, maar niet altijd dus. Deze operatie is na vijf jaar nog maar bij zeven van de 10 mensen effectief. Bij de andere 30% hoopt er zich geleidelijk weer vet op in de huig en het zachte gehemelte. Als je de Buteyko methode niet kent is het begrijpelijk dat je zo’n operatie een kans wilt geven.

Buteyko methode en snurken

Als je de Buteyko adem methode wel kent weet je dat je daarmee rustiger leert te ademen als gewoonte. Dit begint met een gewoonte maken van neusademhaling. Daarmee hef je het mond-snurken op. Neus-snurken kun je verhelpen door weer binnen de medische norm te gaan ademen. Er stroomt dan minder lucht langs de weefsel waarmee het trillen, vibreren en uiteindelijk het snurkende geluid wordt voorkomen.

Neusstrips tegen snurken?

Omdat de neus een belangrijke rol speelt bij wel of niet snurken worden neusstrips aangeraden. Hierdoor wordt de neus wat gespreid waardoor ademen door de neus gemakkelijker wordt, maar de strips helpen niet tegen het gesnurk. Ik raad deze strips niet aan om dit probleem te verhelpen.

Neusstrips nuance en risco

Zoals je hiervoor al las kunnen neusstrips wel tijdelijk helpen om makkelijker via de neus te ademen. Zodra je rustiger (ontspannen) ademt als gewoonte dan heb je de neusstrips niet meer nodig.

Gaap en zucht je veel? Adem je hoog, hoorbaar en via de borst? Herken je jezelf in een stokkende ademhaling? Dan is het tijd om rustiger te leren ademen als gewoonte en nu deze ademtest te doen. Daarmee kun je vaststellen of je buiten de medische norm ademt. Is dat het geval? Dan raad ik de Buteyko ademtherapie aan.

Soms kunnen neusstrips wel tijdelijk helpen om een gewoonte te maken van neusademhaling. De nuance daarvan bespreek ik in de Buteyko cursus.

Snurken door overgewicht

Het is een feit dat mensen met overgewicht vaker snurken dan mensen met een gezonde BMI. Dit heeft te maken met het vet in de nek. De nekspieren verslappen tijdens de slaap, zoals bijna alle spieren in je lichaam. Hierdoor kan dit vet niet goed meer worden ondersteund. Zo ontstaat het gesnurk. Een remedie hiertegen is natuurlijk simpel: Probeer wat kilo’s af te vallen. Soms kan het al een verschil maken als je maar een paar kilo gewicht verliest. Dit heeft niet alleen een gunstige invloed op het snurken. Een gezond gewicht heeft ook een gunstige invloed op je algehele gezondheid.

Overgewicht, slecht slapen, emotie eten

Veel mensen gaan naar bed met een stressvolle ademhaling. Dat verstoort de nachtrust waardoor er eerder gegrepen wordt naar ongezond eten. Daarbij leidt ademen buiten de medische norm sneller tot piekeren, irritatie, angst, of paniekklachten. Een dieet kan op papier nog zo goed lijken: als je verkeerd ademt zul je eerder geneigd zijn om te eten uit emotie. Lees daarom ook dit blogartikel “emotioneel eten overwinnen“.

🍃

Gerelateerde blogartikelen

Veel dromen moe wakker
Slaapverlamming
Lichte slaap, verhouding lichte slaap en diepe slaap
Diepe slaap, declaratieve geheugen verbeteren
Wat is REM slaap (droomslaap)
Circadiaans ritme
Naakt slapen gezond
Wat is een powernap
Tandenknarsen tijdens slaap
Nachtelijk astma symptomen
Snel buiten adem
Hoe lang duurt een hyperventilatie aanval
Extreme vermoeidheid en spierpijn
Chronische hyperventilatie behandeling
Nachtzweten
Nachtmerries oorzaak

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537