[rank_math_breadcrumb]

Nachtzweten

Nachtzweten kan verschillende oorzaken hebben. We spreken van nachtzweten als je gewoon rustig in bed ligt maar badend in het zweet wakker wordt of de slaap niet kunt vatten omdat je het erg warm hebt en flink aan het transpireren bent. Als dat af en toe eens voorkomt is het niet zo’n probleem. Maar als je er regelmatig last van hebt kan het zorgen voor slaapgebrek met allerlei bijkomende ongemakken zoals oververmoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

nachtzweten

nachtzweten

Wat is de oorzaak van nachtzweten?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor nacht-zweten. Vrouwen in de overgang hebben er regelmatig last van. Niet alleen ’s nachts, ook overdag kan zonder oorzaak ineens het zweet uitbreken. Zo’n ‘opvlieger’ zoals dit wordt genoemd, trekt meestal snel weer weg. Ook als je ziek bent en koorts hebt kan dit leiden tot nachtzweten. Als je een nachtmerrie hebt kun je badend in het zweet wakker worden. Mensen die kampen met een burn-out, angst of stress hebben ook vaak last van nachtelijk transpireren.

Nachtzweten tijdens de overgang

Vrouwen komen meestal rond hun 50e levensjaar in de overgang, ook wel menopauze genoemd. De menstruatie stopt en als gevolg van hormonale veranderingen kunnen er klachten optreden. Nachtzweten hoort daar ook bij. Als dit vaak voorkomt en een vrouw heeft hier erg veel hinder van, dan kunnen bepaalde homeopathische middelen soms helpen.

Ook kan de huisarts een hormonaal middel voorschrijven om het nachtelijk zweten te laten stoppen of in ieder geval te verminderen. Overgangsklachten kunnen soms wel enkele jaren aanhouden voordat de hormoonspiegel is genormaliseerd.

Medicatie tegen overmatig zweten 

Als overmatig zweten een probleem is dan kan hiervoor medicatie worden voorgeschreven door de huisarts of een dermatoloog. Er zijn ook speciale deodoranten die je kunt gebruiken bij overmatige transpiratie. Het is daarbij wel belangrijk om uit te sluiten dat er een lichamelijke oorzaak is die behandeld moet worden.

Zweten zonder koorts

Als je koorts hebt, dat wil zeggen een lichaamstemperatuur boven de 38 graden, dan kan dit gepaard gaan met overmatig zweten. In je lichaam zijn met name de witte bloedlichaampjes hard aan het werk om het virus op te ruimen. Bij griep of een flinke verkoudheid kan zweten voorkomen. Het kan in dat soort gevallen helpen om een koortsverlager/ontstekingsremmer te gebruiken. Als je zweet zonder dat je koorts hebt dan is er natuurlijk een andere reden. Het is dan belangrijk te proberen de oorzaak te achterhalen zodat er gerichte maatregelen kunnen worden genomen om het zweten te voorkomen.

Nachtelijk zweten als gevolg van stress⎪ Nachtzweten

Als je veel last van stress hebt dan kan dit zeker leiden tot nachtelijk zweten. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je als gevolg van de stress ineens wakker schrikt omdat je bang bent dat er iets misgaat. Dit kan gepaard gaan met een zweetaanval. Als je langdurig onder hoge druk staat geeft dit veel stress. Dit leidt niet alleen tot overmatige transpiratie maar kan nog veel meer klachten geven. Het is dan belangrijk de oorzaak van de stress aan te pakken. Ga bijvoorbeeld een gesprek aan met je werkgever als de stress met je werk te maken heeft. Zoek hulp als er problemen zijn in de relationele sfeer of over geldzaken.

Verkeerd ademen als oorzaak van nacht-zweten

Bij stress ontbreekt vaak de denkstap naar de ademhaling. Bij chronische stres is er namelijk sprake van een continue hoge gespannen borstademhaling. Dit gaat gepaard met veel zuchten en gapen. Ook kan er sprake zijn van het stokken van de ademhaling. Als dit ‘s nachts gebeurt dan is er sprake van slaapapneu. 

Bij de hierboven beschreven ademhaling word er continu meer dan de medische norm geademd. Dan is er sprake van chronische hyperventilatie. Je ademt dan als iemand die continu langzaam aan het hardlopen is. Dat houd je even veel, maar de hele dag zo ademen is heel vermoeiend. Dit leidt tot tot van spanningsklachten wat eigenlijk chronische hyperventilatie symptomen zijn. Als je bij stress de denkstap naar de ademhaling maakt dan ben je een stuk dichterbij de oplossing.

Prednison, zweten en ademhaling

Zoals je hiervoor al las kan ademen buiten de medische norm veel zweten verergeren. Veel zweten kan ook een bijwerking van predison gebruik zijn. Wist je dat de Buteyko adem methode een protocol heeft voor het afbouwen van prednison? Dit gebeurd natuurlijk altijd in overleg en de afbouw gaat geleidelijk.

Zweetaanvallen

Een zweetaanval kan op alle mogelijke momenten optreden. Het gebeurt dus niet alleen ’s nachts. De menopauze bij vrouwen kan leiden tot een zweetaanval. Zo’n ‘opvlieger’ kan je overkomen als je gewoon rustig op de bank zit, als je boodschappen aan het doen bent of op je werk. Zoek indien mogelijk verkoeling, meestal duurt zo’n zweetpiek niet heel lang. Als je een koortsaanval hebt en dit duurt langer dan normaal, raadpleeg dan de huisarts.

Stinkend zweet ⎪ Nachtzweten

Zweet kan zeer onaangenaam ruiken. Dit is ook de belangrijkste reden om een goede deodorant te gebruiken, zelfs als je niet overmatig zweet. Het gebruik van bepaalde medicatie kan ervoor zorgen dat je zweet onaangenaam gaat ruiken. Goede hygiëne is dan het enige wat je kunt doen om dit (enigszins) te voorkomen. Bepaalde aandoeningen zoals diabetes kunnen ook zorgen voor een onaangename lichaamsgeur. Als de oorzaak niet bij je gezondheid ligt dan kan veranderen van deodorantmerk een oplossing zijn.

Koud zweet

De officiële term voor koud zweet is diaforese. Het koude zweet kan je uitbreken bij angst of pijn. Ons oerinstinct maant ons te vechten of te vluchten als er gevaar dreigt. Als je in een situatie zit die levensbedreigend is waarschuwt je lichaam je op deze manier. Ook een lage bloedsuikerspiegel kan zorgen voor koud zweet. Dit is logisch, want ook dit kan levensbedreigend zijn. Je kunt een hypo krijgen en dan is het zaak een plek te zoeken waar je jezelf niet verwondt als je onderuit gaat en het bewustzijn tijdelijk verliest.

Zweten zonder inspanning ⎪ Nachtzweten

Zweten zonder inspanning kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan nachtzweten tijdens de overgang of zweten als gevolg van stress of angst. Dan is er meestal geen sprake van meer dan gemiddelde inspanning. Als het je regelmatig overkomt dat het zweet je uitbreekt zonder aanwijsbare reden is het verstandig de huisarts te bezoeken. Wellicht is er een onderliggende lichamelijke oorzaak.

Zweten in bed ⎪ Nachtzweten

Als je last hebt van nachtelijk transpireren dan kan dit het gevolg zijn van verschillende omstandigheden. Zo komt nachtzweten vaak voor bij vrouwen in de overgang. Het gaat dan vaak om een kortdurende ‘aanval’ van zweten. Ook als je ziek bent en koorts hebt kan dit leiden tot zweten in bed. Als je griep hebt die gepaard gaat met koorts kun je beter niet onder een dik dekbed of dikke deken kruipen. Zorg voor frisse lucht zodat je lichaam kan afkoelen.

Nachtelijk zweten door stress

Als je blootstaat aan veel stress dan kan dat leiden tot nachtelijk zweten. Tijdens de slaap verwerken je hersenen de gebeurtenissen van de dag ervoor. In je dromen, die vaak onbewust zijn en waarvan je je de volgende dag niets herinnert, kunnen de stressvolle situaties terugkeren, soms met nog extremere omstandigheden waardoor je nog meer stress ervaart. Dit kan ertoe leiden dat je spreekwoordelijk ‘badend in het zweet’ wakker wordt. Als dit je regelmatig overkomt is het natuurlijk zaak om iets te doen aan de stressvolle situatie. Ga praten met je leidinggevende op het werk als het probleem daar ligt, of zoek hulp voor problemen in de persoonlijke sfeer.

Zweethanden

Zweethanden kunnen om verschillende redenen voor komen. Zweethanden komen vaker voor in stressvolle situaties. Als we bang zijn bijvoorbeeld of als we iets spannends moeten doen zoals een zaal vol mensen toespreken. Het zweten wordt veroorzaakt door speciale klieren in de handen, die bevinden zich overigens ook in onze voeten en in het voorhoofd.

Plotseling overmatig zweten

Plotseling overmatig zweten kan voorkomen bij een stressvolle situatie. Mensen die een hartinfarct of beroerte krijgen zweten vaak, omdat dit gepaard gaat met veel angst en stress. Je kunt natuurlijk ook spontaan gaan zweten als je in een warme ruimte stapt, zeker als deze niet goed wordt geventileerd. Vrouwen die de menopauze doormaken kunnen te maken krijgen met een opvlieger, een spontane zweetaanval waar eigenlijk geen oorzaak voor aan te wijzen is.

Plotseling zweten en misselijk worden

Plotseling zweten wat gepaard gaat met misselijkheid en soms ook braken heeft meestal te maken met angst. Je kunt hier last van hebben als je iets spannends moet doen. Sommige artiesten hebben er last van vlak voordat ze het podium op moeten, ook al hebben ze al jaren ervaring. Maar ook als je voor het eerst iets gaat doen wat je nooit eerder deed zoals een parachutesprong maken of bungeejumpen kan dit leiden tot zweten en misselijkheid. Ook als je plotseling wordt geconfronteerd met pijn, zoals bij een hartinfarct of een ongeval, kan dit leiden tot deze symptomen.

Overmatig zweten

Overmatig zweten is natuurlijk heel vervelend. Sommige mensen transpireren meer dan anderen, ondanks dat ze een goede persoonlijke hygiëne in acht nemen. De huisarts kan onderzoeken of er een lichamelijke oorzaak is. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog. Voor mensen die extreem transpireren zijn er speciale deodoranten in de handel die de onaangename geur en het vocht goed kunnen absorberen.

Overmatig zweten hoofd ⎪ Nachtzweten

Overmatig zweten van het voorhoofd kan te maken hebben met de omstandigheden van het moment. Grote inspanning kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn, of stress. Als je er vaker last van hebt en als het erg hinderlijk is dan kan een bezoek aan de huisarts aan te raden zijn. Als je heftig zweet op je hoofd kan dit leiden tot huidirritatie. Daarnaast is het natuurlijk ook heel vervelend bij sociale contacten of op het werk. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden, zoals behandeling met aluminiumchloride of in bepaalde gevallen botox.

Overmatig zweten oksels ⎪ Nachtzweten

Overmatig zweten onder de oksels kan erg vervelend zijn. Je kunt hier zelf wel het nodige aan doen. Gebruik een goede deodorant of laat de huisarts bij extreme transpiratie aluminiumchloride voorschrijven. Draag ruim zittende kleding en zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Als het overmatig zweten niet overgaat of niet beheersbaar is dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een dermatoloog.

Overmatig zweten oorzaak ⎪ Nachtzweten

Overmatig zweten kan diverse oorzaken hebben. Deze kunnen van korte duur zijn maar het kan ook een probleem zijn waar je langer of zelfs je hele leven last van hebt. Als het transpireren hinderlijk is en het je belemmert in je dagelijks leven is het belangrijk om hierover te praten met e huisarts. Er zijn verschillende mogelijkheden om overmatig zweten te behandelen.

Overmatig zweten behandeling

De behandeling van overmatig zweten hangt nauw samen met de oorzaak ervan. Als de oorzaak het gebruik van bepaalde medicijnen is dan kan een ander middel misschien minder klachten geven. Als stoppen met de medicatie geen optie is dan kan de huisarts aluminiumchloride voorschrijven. Dit wordt aangebracht op de huid waarna het transpireren vaak een stuk minder wordt. In extreme gevallen kan een operatie worden uitgevoerd waarbij de verbinding tussen de zenuw en de zweetklieren wordt doorgesneden. Dit gebeurt tijdens een kijkoperatie, het is een kleine ingreep. Het effect is vrijwel direct na de ingreep merkbaar. Het effect blijft vaak jarenlang merkbaar.

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537