[rank_math_breadcrumb]

Buteyko therapeut kiezen: Waar moet ik op letten?

Je wilt de Buteyko therapie volgen. Nu zoek je nog een Buteyko therapeut die je kan helpen. Hieronder lees je een aantal punten om op te letten bij het kiezen van een Buteyko therapeut.

Commitment 

Met commitment bedoel ik in hoeverre je therapeut zich toelegt op de Buteyko Methode. Ademtraining kan simpel lijken, maar als je werkt met mensen die ziek zijn komt er meer bij kijken. Kijk goed naar de website. Vind je bewijs van expertise, of alleen een website van iemand die de opleiding gevolgd heeft en verder niet heel actief is?

Buteyko therapeuten: fulltime, of parttime?

In Nederland zijn er een handvol Buteyko therapeuten die fulltime werken. Ik sluit niet uit dat iemand die het parttime een goede therapeut is. Maar eerlijk is eerlijk: bij fulltime doe je nou éénmaal meer ervaringen en inzichten op. (merk ik uit ervaring)

Buteyko therapeut: Officiële opleiding 

Het beroep van Buteyko therapeut is geen beschermd beroep. Iedereen mag zichzelf zo noemen. Ook iemand die geen therapeuten opleiding heeft gevolgd.

Ik heb de therapeuten opleiding gevolgd bij de Buteyko Academie en de Buteyko clinic. Patrick Mckeown staat aan het hoofd van de Buteyko clinic. Hij heeft de Buteyko Methode van dr. Buteyko geleerd en heeft het rode Buteyko paspoort van dr. Buteyko ontvangen. Dat maakt zijn opleiding een officieel erkende opleiding. Een andere goede opleiding wordt verzorgd door Masha Anthonissen.

Medische basiskennis

Heeft de Buteyko therapeut die je overweegt medische basiskennis? Van een parttime Buteyko therapeut die een relevant beroep in de zorg heeft kun je dat wel verwachten. Ik heb medische basiskennis gehad in m’n opleiding tot personal medical trainer.

Longrevalidatie opleiding / bijscholingen

Medische basiskennis is een minimumvereiste voor het geven van ademhaling therapie. Ik vond dat er meer nodig was als je werkt met mensen met longproblemen. Niet alleen omdat zij je de verantwoordelijkheid geven over hun gezondheid, maar ook om de aansluiting te maken met de reguliere zorg. Daarom heb ik een longrevalidatie opleiding gevolgd. Volgens mij ben ik de enige Buteyko therapeut in Nederland die deze opleiding gedaan heeft.

Het volgen van een dergelijke longrevalidatie opleiding stelt een Buteyko therapeut in staat te begrijpen wat je met je longarts bespreekt, om wijs te worden uit longfunctietesten en om jou beter te begrijpen. Ook kan ik specifieke beweegprogramma’s afstemmen op mensen met longproblemen. 

Buteyko medicatie Protocol

Dit is waar een Buteyko therapeut meerwaarde biedt t.o.v. van je longarts, longverpleegkundige, of fysiotherapeut. Niet alle Buteyko therapeuten kennen de ins en outs van dit protocol.  

Ervaring Buteyko therapeut

In de opleiding wordt geadviseerd dat beginnende Buteyko therapeuten het beste kunnen beginnen met bv lichte astma, snurken en allergieën. Als je gezondheidsproblemen complexer zijn kun je beter iemand zoeken met meer ervaring. Vraag ernaar of je Buteyko therapeut ervaring heeft met jouw specifieke gezondheidsproblemen.

Dan weet je dat je begrepen wordt. Ik heb inmiddels ruime ervaring opgedaan met verschillende aandoeningen zoals slaapapneu, extreem hoge bloeddruk en COPD. Als ik ergens geen ervaring mee heb zeg ik dat direct, ook als dat betekent dat je de cursus elders gaat volgen.

Ervaring met trauma

Dit benoem ik hier nog specifiek. Een Buteyko therapeut is weliswaar geen psycholoog, maar kennis over de relatie tussen ademhaling en trauma kan van belang zijn. Dat stelt een Buteyko therapeut beter in staat om de cursus op jou af te stemmen. Daarover kun je hier meer lezen.

Buteyko therapeuten Nederland

In Nederland zijn er twee beroepsverenigingen. BTN en VBT. Ofwel Buteyko therapeuten Nederland en Vereniging Butekyo Therapeuten. Ik ben aangesloten bij BTN. Daarnaast ben ik lid van de internationale beroepsvereniging van de Buteyko clinic.

Groepscursus, individueel, of online

Kijk ook naar de vorm waarin de cursus aangeboden wordt. Zo worden er groepscursussen, individuele cursussen en online trainingen aangeboden.

Het volgen van de cursus in een groep kan motiverend werken, maar niet iedereen houdt van klasjes. Een andere optie is de individuele cursus waarbij je meer persoonlijke begeleiding krijgt. Niet iedere Buteyko therapeut geeft even graag individuele cursussen. Ik krijg daar energie van en belangrijker nog: het leidt tot resultaten.

De Buteyko cursus online is voor wie met gemak vanuit huis de Buteyko methode wil leren. Een uitkomst voor mensen met drukke schema’s, of de meer introverte persoon. Deze cursus wordt ook gevolgd door mensen die te ziek, of moe zijn om de deur uit te gaan. Er doen ook cursisten mee die de Buteyko Methode al eens eerder gevolgd hebben.

Heb je interesse om de Buteyko Methode van mij te leren? Dan zijn er verschillende manieren waarop je een Buteyko cursus kunt volgen.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie
Astma door stress
Pijn in nek en schouder stress

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537