[rank_math_breadcrumb]

Circulaire ademhaling

Circulair ademen is een techniek waarmee je een lang aangehouden toon kunt produceren met een blaasinstrument. Misschien heb je je wel eens afgevraagd hoe muzikanten dit doen. Ze spelen een muziekstuk en houden daarin bepaalde tonen onwaarschijnlijk lang aan zonder dat je een adempauze hoort. Deze speciale techniek kan in principe iedereen leren.

Circulaire ademhaling

Circulaire ademhaling

Circulaire ademhaling

Circulaire ademhaling wordt bij het spelen van verschillende muzieksoorten toegepast. Het wordt gebruikt bij klassieke muziek, maar ook bij het spelen van jazz en moderne muziek. De techniek kan worden gebruikt op allerlei soorten blaasinstrumenten zoals de trompet, hobo, trombone en dwarsfluit. De Amerikaanse muzikant Rahsaan Roland Kirk kon met behulp van circulaire ademhaling zelfs meerdere saxofoons tegelijk bespelen. Daarin was hij echter wel uniek.

Circulaire ademhaling leren

Je vraagt je misschien af waarom je zou leren om circulair te ademen. Circulaire ademhaling leren is niet alleen handig bij het bespelen van blaasinstrumenten. Daarnaast kan het ook dienen als ontspanningsoefening. Door bewust te ademen kom je tot rust en kun je stress en spanningen verminderen. 

Opmerking:

Mijn focus ligt op de Buteyko adem therapie. De trainingen die je op deze website vindt gaan dan ook alleen over de Buteyko adem therapie. Omdat ik ademtherapeut ben vind ik het wel belangrijk om ook in andere ademtechnieken te verdiepen. Hierdoor begrijp ik waarom er voor bepaalde technieken gekozen wordt en begrijp ik de werking ervan. Tal van ademtechnieken heb ik ook zelf ervaren.

Hoe leer ik circulair ademhalen?

Circulair ademhalen is niet iets wat je jezelf in 5 minuten aanleert. Docenten die lesgeven in het bespelen van blaasinstrumenten besteden er veel aandacht aan. Om te beginnen vul je je mondholte met zo veel mogelijk lucht. Dit doe je door je wangen op te blazen. Daarna sluit je je keelholte af met het achterste van je tong. Dit is dezelfde beweging als bij het uitspreken van de letter K. Je kunt dit dus oefenen door K….K….K….K te zeggen. Terwijl je inademt door je neus pers je de lucht met behulp van je wangspieren naar buiten. Zo kun je een continue toon blazen die niet wordt onderbroken door adempauzes. Je kunt de techniek direct op een instrument oefenen. Je kunt ook een flesje voor driekwart vullen met water en hier met een rietje in blazen.

Circulair ademen is geen normaal automatisch ademhalingspatroon

Je automatische ademhalingspatroon gaat over hoe je in rust ademt wanneer je niet op je ademhaling let. Bij een medische gezien normale ademhaling adem je rustig en gelijkmatig via je neus. Er is sprake van een ontspannen buikademhaling. Een circulaire ademhaling als gewoonte is natuurlijk onmogelijk. Je wangen zouden knappen en de stukken weefsel zouden in de rondte vliegen. Nee, dat is gekheid natuurlijk. 

Als Buteyko adem therapeut kan ik me best voorstellen dat circulair ademen wat ontspanning kan brengen die vervolgens nog even aanhoudt. Daarna ontstaan echter weer je automatische ademhalingspatronen. Als je daarbij buiten de medische norm ademt dan is er sprake van chronische hyperventilatie. Hierbij adem je gespannen en hoog. Onregelmatig, ofwel in combinatie met gapen, zuchten, het nemen van een diepe teug lucht, of vergeten te ademen.

Dat zijn allemaal kenmerken voor een ademhaling waarbij sprake is van chronische hyperventilatie. Om daar zeker van te zijn raad ik aan om de ‘chronische hyperventilatie test te doen. 

Wanneer circulair ademen en wanneer Buteyko ademhaling?

Er bestaan geen adem-therapieën waar de Buteyko methode haaks op staat. Maar iedere goede ademtherapie staat natuurlijk wel haaks op zogenoemde therapieën die onjuistheden uitdragen over de ademhaling.

De Buteyko methode is ook niet beter dan ander ademhalingsmethoden. Er zijn verschillende ademhalingstechnieken voor verschillende doelen. Zo kun je circulair ademen leren voor het spelen van muziekinstrumenten. Via de Buteyko methode leer je om weer te ademen binnen de medische norm. Ofwel: je leert een disfunctionele ademhaling te verhelpen. Indirect helpt je dat ook om beter muziek te maken.

Bij de Buteyko methode zit je goed als je chronische hyperventilatie wilt verhelpen. Indirect helpt je dat ook als zanger, of muzikant. Muziek maken gaat nou eenmaal beter als je daar voldoende goede energie voor hebt. 

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537