info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Droge huid, symptoom van hyperventilatie

Een droge huid huid is een symptoom van verschillende huidziekten. De bekende verklaringen voor een droge huid zijn:

  • Vaak en te warm douchen.
  • Het gebruik van zeep lost de vetten op.
  • Kou, wind en een droge lucht.
  • Bij aandoeningen zoals psoriasis, eczeem en diabetes komt een droge huid vaker voor.
  • Ongezond eten, roken en weinig drinken.
  • Erfelijke invloeden

Droge huid als symptoom van hyperventilatie

In welke symptomen chronische hyperventilatie zich uit verschilt per persoon. Het is echter wel een feit dat een droge huid een symptoom van chronische hyperventilatie kan zijn. Daarom kan het bij een droge huid zinvol zijn om na te gaan of je chronisch hyperventileert. Je leest straks hoe je dat kunt doen.

 

Beauty, inside out

Dat is een slogan van veel schoonheidsspecialisten. De betekenis die ik daar als Buteyko adem therapeut aan geef is de vergelijkbaar met wat schoonheidsspecialisten daar waarschijnlijk mee bedoelen; Schoonheid komt niet zozeer vanuit cosmetica, maar meer door wat er in je lichaam gebeurd. 

 

Tekort aan water

Een voorbeeld daarvan is onze consumptie van vocht, zoals water. Gemiddeld verliezen we door te ademen en zweten 800 ml in een periode van 24 uur. Overmatig zweten is ook een symptoom van chronische hyperventilatie. Door deze symptomen van chronische hyperventilatie kun je tot het dubbele aan water verliezen. Dat verhoogt het risico op een droge huid.

Wetenschappelijk onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat het gemiddelde verlies aan water via uitademing 42% minder is bij neusademhaling t.o.v. mondademhaling.1

Een verhoogd water en energieverlies door mondademhaling kan bijdragen aan de symptomen die gezien worden in patiënten met nasale obstructie (verstopte neus).2

 

Adem 24 uur per dag via de neus

Neusademhaling is de eerste stap om chronische hyperventilatie te verminderen. Daarmee voorkom je het ontstaan, of de verergering van een droge huid.

 

Gevoelige huid, of chronische hyperventilatie?

Wellicht vraag je je straks af of je droge huid ontstaat door een gevoelige huid of door chronische hyperventilatie. Ik wil je uitnodigen om die vraagstelling te veranderen in “ontstaat mijn gevoelige huid (deels) door chronische hyperventilatie? 

 

Chronische hyperventilatie vaststellen

Via de gratis online training (scherm aan de rechterzijde) leer ik je om chronische hyperventilatie vast te stellen. Daar zul je nog meer over adem en gezondheid leren.

 

Effecten chronische hyperventilatie op huid

De verklaring van dr. Konstantin Pavlovich Buteyko (uitvinder Buteyko therapie) was dat er bij chronische hyperventilatie teveel koolzuurgas wordt uitgeademd. De Nederlandse neuroloog B. Snitslaar beschreef dit effect ook in zijn artikel over het hyperventilatiesyndroom.

Vermindering van bloedtoevoer naar de huid

Door een tekort aan koolzuurgas vernauwen de haarvaten. De bloedtoevoer naar de huid vermindert en daarmee ook de beschikbaarheid van water en vetten. 

Verminderde zuurstoftoevoer naar de huid

Bij een tekort aan koolzuurgas in het bloed komt het zuurstof moeilijker los van het hemoglobine in de rode bloedcellen. Zo ontstaat er een tekort aan zuurstof op celniveau in de huid. 

Toename histamine productie

De hoeveelheid histamine in het bloed stijgt wanneer de concentratie koolzuurgas afneemt. Deze verhoogde histamine productie door hyperventilatie speelt ook een rol in astma, hooikoorts, allergiën en huidklachten. Het immuunsysteem raakt daardoor ontregelt waardoor het overdreven reageert op stofjes die eigenlijk onschuldig zijn. (en dan allergenen worden)

 

Prins Charles geholpen met zijn allergiën via de Buteyko Methode

Op uitnodiging heeft dr. Buteyko prins Charles geholpen met zijn eczeem. Vervolgens is de Buteyko Methode nog gepraktiseerd in de bekende Hale Clinic in Londen.

 

Wil jij ook een verbetering in je huidklachten?

Kijk dan hier voor meer informatie.

 

 

  1. Svensson S, Olin AC, Hellgren J. Increased net water loss by oral compared to nasal expiration in healthy subjects. Rhinology 2006 Mar;44)1):74-7.
  2. 1.Svensson S, Olin AC, Hellgren J. Increased net water loss by oral compared to nasal expiration in healthy subjects. Rhinology 2006 Mar;44)1):74-7.

Wil je beter leren ademen?

Contact

Aanmelden gratis online training

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Individuele cursus

4 ademconsulten van 1,5 uur
Levenslange coachings garantie
€ 375,-
Meer info

 

 

Online Buteyko cursus

€ 197,-
Meer info