[rank_math_breadcrumb]

Onrust in hoofd ⎢onrust in lichaam

Onrust. Onrust verergert wanneer het niet wordt opgemerkt, of als er niets aan gedaan wordt. In dat geval kan het verergeren naar ernstigere vormen van onrust. Denk aan nervositeit, piekeren, angst en paniekaanvallen. Ook agressie helaas. Een deel van de mensen heeft zo’n druk leven dat er feitelijk geen ruimte voor rust meer mogelijk lijkt.

Dat is begrijpelijk, want door de stress van onrust ontstaat er een tunnelvisie. Zolang je door die tunnel heen blijft racen kan het lastig zijn om je blik te verbreden en jouw opties tot meer rust te verkennen. 

onrust in lichaam

Strategieën om onrust te vermijden

Er worden vaak verschillende strategieën uitgevonden om de onrust te vermijden. Een voorbeeld daarvan is gewoonweg geen aandacht geven aan het gevoel van onrust. Sommigen mensen trekken zich dan onbewust op uit hun buik om het contact met het onrustige buikgevoel te vermijden. Zo ontstaat een hoge ademhaling.

Andere zeggen dat ze de mindset hebben van ‘door blijven gaan’ en niet gaan zeuren bij een beetje onrust. Die houding is er vanuit huis met de paplepel ingegoten. Daarbij wordt alleen niet gerealiseerd dat de stress van vandaag de dag compleet anders is. Met even onrust ervaren is natuurlijk niets mis. Maar wel als dit een groot deel van je dag en functioneren beheerst.

Een andere optie is een fles wijn opentrekken en de week doorspoelen. En anderen  keren naar binnen en worden depressief. Of vanuit de onrust vind er een overreactie naar naasten plaats. Ook kan de onrust onbewust een uitweg vinden via nare dromen, want je leeft s’nachts zoals je overdag ademt. 

Onderzoek over onrust: uit de tijd van de typemachine 

Meer dan vijf decennia geleden publiceerde het tijdschrift Physiological Reviews, een uitgebreid onderzoeksartikel, “Physiological effects of hyperventilation.” In dit artikel geeft Dr. Brown een analyse van bijna 300 fysiologische en medische onderzoeken.

Over de effecten van een koolzuurgas tekort in de zenuwcellen, verklaarde hij: “Studies die zijn ontworpen om de effecten van hyperventilatie op zenuwen en spieren te bepalen, zijn consistent geweest in hun bevindingen van een verhoogde prikkelbaarheid” (Brown, 1953). Spieren en zenuwcellen worden abnormaal gevoelig of geïrriteerd door een gebrek aan dit natuurlijke kalmeringsmiddel.

Het koolzuurgas tekort in de zenuwcellen wordt veroorzaakt door een disfunctionele ademhaling. Ofwel door een stressvolle hoge borstademhaling waarbij er sprake is van veel gapen en zuchten. Wanneer je weer binnen de medische norm leert te ademen zullen de spieren en zenuwcellen ook weer tot rust komen.

Innerlijke onrust

Ik heb een schat aan ervaring opgedaan met cursisten met innerlijke onrust. En juist als ze daar via de ademhalingsoefeningen mee in contact komen voelen ze daar soms veel weerstand bij. (meestal ervaren ze vooral ontspanning). 

Een cursist vertelde me onlangs dat hem verteld werd dat er misschien nog ‘iets onder’ zijn weerstand zit. Hij heeft een hele open houding, durft naar zichzelf te kijken (fijn om mee te werken) en kon zich daarin vinden.  Maar pas op dat je onrust niet teveel psychologiseert. Als je aanneemt dat je onrust psychologisch is dan zul je ook een oorzaak vinden om het aan toe te rekenen.

Ik wil het niet bagatalliseren, want er kan natuurlijk een psychologische oorzaak zijn. Maar de oorzaak van onrust kan ook puur fysiologisch kan zijn. En je fysiologie kun je beïnvloeden via je ademhaling.

Onrust in hoofd en onrust in lichaam

Zwaar ademen veroorzaakt een tekort aan koolzuurgas. Hiervoor las je al over onderzoek dat aangeeft hoe dit onrust veroorzaakt. Die onrust kan ook verergeren wanneer je gaat zitten en even helemaal niets doet. Dan kom je namelijk in contact met aanwezige onrust en overprikkeling. Onlangs had ik hier een woord over in m’n hoofd. Dat is vermijdingsgedrag.

Vermijdingsgedrag is namelijk een ding in psychologie. Daarmee wordt geprobeerd om een onrustig gevoel te omzeilen. Het is natuurlijk OK als je dat af en toe hebt: 

Maar vermijdingsgedrag wordt disfunctioneel wanneer je echt tot rust komen vermijdt. 

Dat betekent dus dat je altijd ergens mee bezig moet zijn. Als dat niet afgewisseld wordt met daadwerkelijke rust dan wordt je steeds onrustiger. Hierbij dus het voorbeeld van rustig op een stoel gaan zitten. Dat is nodig om de ademhalingsoefeningen van de Buteyko methode te doen.

Wanneer je zwaar ademt is er namelijk sprake van te weinig koolzuurgas in de longen en in het bloed. En dat leidt zoals je weet tot overprikkeling. Juist dan is het goed om de ademhalingsoefeningen te doen. Ga niet wachten totdat het er ‘de tijd voor is’, want dan ben je zo maanden, of jaren verder. Maak de tijd om een rustig gevoel te creëren.

Meer onderzoek geprint op inmiddels geel geworden papier met zo’n lekkere geur van ‘vroeger’.

In 1965 publiceerde de Journal of Physiology het artikel met de titel “Corticale CO2-spanning en neuronale prikkelbaarheid”. Er werd aangetoond dat CO2 (koolzuurgas) een sterk kalmerend effect heeft op de overmatige prikkelbaarheid van hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het denken (Krnjevic et al., 1965). 

In 1988 suggereerden fysiologen van Duke University (Durham, VK) in hun samenvatting: “De hersenen regelen, door de ademhaling te reguleren, hun eigen prikkelbaarheid” (Balestrino & Somjen, 1988).

Koolzuurgas is zelfgeproduceerde medicijn

Koolzuurgas heeft dus een kalmerend effect op de overmatige prikkelbaarheid van hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het denken. En dit koolzuurgas maak je zelf. Het wordt aangemaakt in je cellen. En door rustig te leren ademen benut je de kalmerende werking daarvan. Het is je natuurlijk medicatie. 

Hierboven las je ook dat de hersenen hun eigen prikkelbaarheid regelen door de ademhaling te reguleren. Gelukkig reguleert je ademhaling zich nog voor een groot deel automatisch. Maar bij een disfunctionele ademhaling is deze regulering niet mer optimaal. Het gaat niet meer vanzelf zoals je het zou willen. De ademhaling wordt voldoende gereguleerd om in leven te blijven, maar niet genoeg om echt tot rust te komen. 

Hoe je weer meer rust kunt ervaren.

Via de Buteyko adem methode leer je om weer ontspannen te ademen als gewoonte. Dat is iets anders een Youtube filmpje, een app, of oefeningen proberen via een boek. Via de Buteyko methode leer je de hoeveelheid koolzuurgas weer binnen de medische norm te krijgen. Daarmee krijg je jouw natuurlijke rust weer terug.

Belangrijk om te weten is dat het eigen maken van de Buteyko methode wel tijd en doorzettingsvermogen vereist Meer informatie over de Buteyko methode vind je hier. Als je een cursus wilt volgen dan kun je kiezen voor de 1 op 1 offline Buteyko cursus, of de online Buteyko cursus.

Gerelateerde blogartikelen

 

 

 

 

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537