[rank_math_breadcrumb]

Spataderen

Spataderen komen veel voor. Er zijn daarbij twee factoren die de kans hierop vergroten. Aan de ene kant is er geslacht. Bij vrouwen komen ze namelijk vier keer vaker voor dan bij mannen. Aan de andere kant speelt ook leeftijd een grote rol. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op spataderen is. Op een hogere leeftijd is er simpelweg sprake van meer slijtage in de aderen. Zeker bij een wat hoger lichaamsgewicht neemt de druk op de aderen in de benen dan te veel toe.

Wat zijn spataderen?

Spataderen komen dus redelijk vaak voor, bij zo’n kwart van alle mensen. Maar wat houdt het nu precies in? Het zijn in feite verwijde aderen. Ze komen voornamelijk voor in de benen. In de aderen in je benen bevinden zich namelijk bepaalde klepjes. Deze zorgen ervoor dat het bloed niet terug omlaag stroomt als gevolg van de zwaartekracht, wanneer het omhoog moet. Op het moment dat je aderen echter verwijden, sluiten deze klepjes niet meer volledig. Het resultaat is dan dat er meer bloed naar beneden stroomt en ophoopt. Hierdoor zetten je aderen alleen nog maar verder uit.

Welke spataderen klachten zijn er?

Deze klachten verschillen per persoon. De één heeft er meer last van dan de ander. Al met al zijn de volgende klachten aan spataderen gelinkt:

 • Pijn
 • Vochtophoping
 • Ontstoken ader(s)
 • Afwijking in de huid
 • Zwaar, vermoeid gevoel in benen, voeten, armen en/of handen
 • Sneller kramp
 • Rusteloze benen (trillingen)

Waarom verwijderen?

Voor veel mensen is de spataderen verwijderen een gewenste oplossing. Zoals gezegd, ervaart niet iedereen deze ‘aandoening’ op dezelfde manier. Dit zorgt ervoor dat de manieren waarop individuen ermee omgaan, soms sterk van elkaar verschillen. Al met al zijn er vier hoofdredenen om ze te verwijderen:

 • Zorgen: Het feit dat er veel druk op de vaatwanden staat zorgt bij sommige mensen voor zorgen. Ook al zijn ze niet direct levensbedreigend; in potentie zijn ze wel gevaarlijk. Zeker wanneer je aderen steeds verder verwijden en er ook nog eens meer spataderen ontstaan. Het verwijderen is dan een preventieve zet om erger te voorkomen. Dat neemt je zorgen weg.

 • Pijn: Een van de grootste redenen om ze te verwijderen, is vanwege de pijn die men ervaart. Zo merkt men dit vaak als een zeer zwaar, vermoeid en ook warm gevoel in de onderbenen. Vaak gaat dit gepaard met krampen en continu aanwezige pijn. In bepaalde gevallen is er zelfs sprake van stekende pijn, bijvoorbeeld in de kuiten. Zelfs wanneer je niet staat, leiden spataderen mogelijk tot rusteloze benen.

 • Niet mooi: Bij veel mensen zijn de spataderen ook zichtbaar. Vooral op latere leeftijd. Je ziet ze dan bijvoorbeeld als blauwpaarse vlekken in de onderbenen zitten. Op het moment dat je dit lelijk vindt, is het ook een reden om spataderen te verwijderen. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld je benen weer een meer egale kleur.

Kleine spataderen verwijderen

Deze kunnen middels een operatie verwijderd worden. De term die men hier voor gebruikt, is ‘strippen’. Dit alles gebeurt onder narcose, waardoor je er zelf niets van meekrijgt. Na afloop raadt men aan om zo’n 6 a 8 weken een elastische kous te dragen.

Is spataderen verwijderen pijnlijk?

Men is soms bang dat de spataderen verwijderen pijnlijk gaat zijn. In de praktijk blijkt dit gelukkig mee te vallen. De behandeling is over het algemeen snel en nagenoeg pijnloos. Je krijgt alleen een aantal prikken, om de behandeling op deze pijnvrije wijze mogelijk te maken. Vervolgens heb je na afloop van de behandeling een aantal weken een ietwat beurs gevoel.

Spataderen tijdens zwangerschap: Waar moet je op letten?

Eerder gaven we al aan dat vrouwen zo’n vier keer vaker met spataderen te maken hebben dan mannen. Een gedeelte hiervan is te verklaren door de kans op spataderen bij zwangerschap. Tot wel 20% van de zwangere vrouwen heeft hier namelijk mee te maken.

Wel dienen we hierbij direct aan te geven dat de klachten meestal meevallen. Op dat vlak zijn ze bij een zwangerschap dus relatief onschuldig. Echter zijn er desondanks wel maatregelen te nemen die de kans op spataderen tijdens de zwangerschap verkleinen:

 • Veel lopen
 • Geregeld je voeten op en neer bewegen
 • Elastische kousen dragen
 • Niet te lang stil blijven staan
 • Je benen hoger leggen bij het zitten, liggen en slapen
 • Je benen niet over elkaar heen zetten

Spataderen op jonge leeftijd

In de praktijk komt het soms voor dat deze aandoening zich al op jonge leeftijd ontwikkelt. Dit heeft dan bijvoorbeeld te maken met een aangeboren zwakte van de vaatwanden. Het is genetisch bepaald, waardoor een kind er dan geen invloed op heeft.

Echter kan ook een jongvolwassene spataderen ontwikkelen. Bijvoorbeeld wanneer er qua levensstijl sprake is van overgewicht, veel stilstaan en weinig beweging.

Oplossingen voor spataderen

Er zijn namelijk talloze ‘oplossingen’ voor spataderen beschikbaar. Het betreft dan middelen die in meer of mindere mate voor verbetering zorgen. Bijvoorbeeld van de klachten die je ervaart.

In de basis zijn er vier hoofdtips om met spataderen om te gaan en de negatieve effecten ervan zoveel mogelijk in te perken:

 • Voldoende bewegen: Voldoende bewegen, is cruciaal om verergering te voorkomen. Zo is het sterk aan te raden om geregeld te wandelen en fietsen. Vooral stilzitten en stilstaan zijn funest. Op het moment dat je te lang in dezelfde houding zit of staat, hebben de spataderen het zwaar. Wanneer je in beweging bent, bevorder je de terugstroom van het bloed naar het hart.

 • Overgewicht voorkomen of verhelpen: Wanneer je te zwaar bent, is het voor het bloed een stuk moeilijker om van de benen naar het hart te komen. Dit heeft te maken met de omvang van je buik. Zodoende hoopt het een stuk sneller op in de benen. Door significant af te vallen, is het dus steeds makkelijker om dit proces op de ‘normale’ manier te laten verlopen.

 • Speciale oefeningen: Tot slot komen speciale oefeningen van pas om spataderen tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld op je rug liggen, met je benen omhoog. Of ga op je tenen staan en switch vervolgens naar de hielen. Herhaal dit proces een paar keer achter elkaar. Dit soort oefeningen ondersteunen de natuurlijke werking van de aderen.

Naast deze basisprincipes zijn er ook nog andere manieren om de negatieve effecten van spataderen tegen te gaan:

De rol van ademhaling 

Hiervoor las je over de volgende oplossingen bij spataderen: voldoende bewegen en  overgewicht voorkomen Vanuit de rol van de ademhaling zal er hier wat dieper op deze onderwerpen worden ingegaan.

Voldoende bewegen

Voldoende bewegen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Want wat als je daar de puf niet voor hebt. Dan kan het heel lastig zijn om jezelf te motiveren om in beweging te komen. Een goede nachtrust helpt. Heb je er ooit nagedacht over de rol van je ademhaling hierin? Begin dan met het lezen over je droomslaap, of over slaapapneu en snurken.

Overgewicht voorkomen

Een grote oorzaak van overgewicht is eten uit stress. Daarom heb ik het blogartikel: “Emotioneel eten de baas” geschreven. Daarin leg ik de relatie tussen stress, ademhaling en emotioneel eten uit. Wanneer je emotioneel eten verhelpt wordt het makkelijker om overgewicht te voorkomen. Daarmee voorkom je zoals eerder beschreven het ontstaan, of verergeren van spataderen. 

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Spataderen crème

Via crème kunnen spataderen verminderen, of voorkomen worden. Dit heeft over het algemeen te maken met natuurlijke ingrediënten. Die zorgen voor het verbeteren van de algehele bloedcirculatie in het lichaam. Wanneer je dit lang genoeg gebruikt, vervagen de spataderen als het ware.

Spataderen laseren

Een andere optie is laseren. Middels een laserdraad is het dan mogelijk om de ader dicht te branden. Het is alleen een optie voor aderen die groot genoeg zijn en niet al te kronkelig door bijvoorbeeld je been lopen.

Laserbehandeling 

Een laserbehandeling is in principe een dagbehandeling. Op het moment dat je voldoet aan de voorwaarden, is het mogelijk om zo van spataderen af te komen. Men kiest regelmatig voor deze relatief moderne techniek.

laseren filmpje

Benieuwd hoe dit hele proces precies werkt? Bekijk dan een filmpje over spataderen laseren. Zo kom je er tot in detail achter wat je hiervan mag verwachten. Het heeft voor veel mensen een geruststellende werking, aangezien het voor duidelijkheid zorgt.

YouTube video

laseren herstel

Het herstel van spataderen laseren, verloopt over het algemeen zeer spoedig. Zo mag je direct na de behandeling weer naar huis en gewoon alles doen. Het is alleen even nodig om een elastische kous te dragen. Eventueel bieden pijnstillers verdere ondersteuning.

Steunkousen 

Elastische steunkousen geven meer druk op de aderen. Dit maakt het makkelijker voor je aderen om het bloed terug te laten stromen naar je hart. Bovendien voorkomen ze dat er een te grote vochtophoping in de benen plaatsvindt.

Massage

Met het masseren van de spataderen, optimaliseer je de bloedcirculatie. Hierbij is het vaak handig om een speciale massageolie te gebruiken. Op het moment dat je dan te maken hebt met zware, vermoeide benen, zorgt een massage voor welkome verlichting van de symptomen.

Waar komen spataderen vooral voor?

Er zijn bepaalde lichaamsdelen die als risicogebied gelden voor spataderen. Zoals eerder al aangegeven, hebben vooral de benen het zwaar te verduren. Dit heeft alles te maken met de zwaartekracht, die ervoor zorgt dat het lastig is om het bloed omhoog te krijgen. Echter zijn er ook nog andere locaties in het menselijke lichaam waar deze aandoening geregeld voorkomt.

Spataderen voeten

De voeten liggen uiteraard in het verlengde van je benen. Ze vormen het lichaamsdeel dat in veel gevallen het dichtst bij de grond is. Hierdoor moet het bloed vaak de langste route recht omhoog richting het hart afleggen. Dit vergroot de kans op spataderen aanzienlijk.

Spataderen enkel

Voor de enkels geldt eigenlijk hetzelfde als de voeten. De enkels zitten ietsjes hoger, maar hebben grofweg te maken met dezelfde afstand tot het hart. Zeker voor iemand die veel staat, neemt de kans op deze klacht fors toe.

Vaginale spataderen

Vaginale aderen bevinden zich diep in de onderbuik. Hierdoor geldt voor het bloed in deze aderen opnieuw dat ze een weg recht omhoog moeten afleggen naar het hart. Werken de klepjes in de aderen niet optimaal? Dan kan er een vaginale spatader ontstaan. 

Spataderen balzak

Voor mannen geldt dat een spatader in de balzak soms voorkomt. Dit heet een varicocèle. Het is in principe ongevaarlijk, maar kan enigszins voor ongemak zorgen.

Spataderen buik

De aderen in de buik hebben soms te maken met een verhoogde druk. Wanneer ze dit onvoldoende aankunnen, ontstaan ze ook in de buik. In sommige gevallen is er dan echt sprake van een afwijking.

Het verband met trombose

In potentie leiden spataderen tot het verstoren van de uitstroom van het bloed in de benen. Op het moment dat dit het geval is, neemt de kans op trombose toe. Vandaar dat het wel belangrijk is om spataderen in de gaten te houden. Andersom is het ook mogelijk dat trombose juist tot een spatader leidt. Wanneer een bloedklonter namelijk een ader verstopt, kan het bloed nergens naartoe. De aderwand zet dan uit.

Behandeling kosten

De kosten van een behandeling hangen sterk af van het type behandeling. Bovendien verschilt het ook per locatie wat de behandelkosten precies bedragen. Tot slot zijn er verzekeringen die spatader behandelingen vergoeden. De daadwerkelijke kosten die je dan hebt, nemen significant af.

Wellicht is het volgende nog interessant om te weten: Onlangs had ik een man met zijn vrouw op cursus. De man had een flinke spatader op zijn kuit. Volgens hem en zijn vrouw is deze spatader aanzienlijk verminderd sinds het volgen van de Buteyko adem methode

Behandeling Bergman kliniek 

De Bergman kliniek staat erom bekend dat het op geregelde basis behandelingen voor spataderen uitvoert. Voor veel mensen is dit dan ook de plek om naartoe te gaan. Mocht je eraan denken om je spataderen te laten behandelen, bekijk dan de specifieke kosten van de Bergman kliniek. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie test
Hoofdpijn door hoge bloeddruk
Hyperventilatie en hoge bloeddruk
Hartoverslag door stress

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537