[rank_math_breadcrumb]

Naakt slapen: de gezondheidsvoordelen

Slaap jij graag in een lekker zachte pyjama? Draag je vaak een oversized T-shirt in bed? Of duik je toch liever in je ondergoed het bed in? De keuze voor nachtkleding is erg persoonlijk en afhankelijk van voorkeur en gewenning. Er zijn ook mensen die het liefst juist alle kleren uittrekken voor ze naar bed gaan. Mensen die naakt slapen zijn in de minderheid, maar hebben misschien wel de beste manier van slapen gevonden. Aan naakt slapen zitten namelijk veel voordelen. Het verlaagt stress, verbetert je nachtrust en kan zelfs goed zijn voor je relatie. Je leest hier hoe dat kan.

naakt slapen

Slaap beter én sneller 💫

Om goed en lekker in slaap te kunnen vallen moet je lichaam eerst afkoelen. Pas als de ideale temperatuur bereikt is val je goed in slaap. De temperatuur van je slaapkamer speelt hier een rol in, maar ook jouw keuze voor nachtkleding speelt mee1. Een flanellen pyjama of nachtjapon voelt dus wel lekker warm, maar het verhindert het fatsoenlijk afkoelen van je lijf. Hierdoor val je niet snel in slaap. Als je naakt slaapt help je jouw lijf om snel de ideale temperatuur te bereiken.

Ook zul je naakt geen last hebben van vervelende naden of draaiende broekspijpen. Zo slaap je dus sneller in én beter door. Een goede nachtrust is van groot belang voor je algehele gezondheid. Slaaptekort draagt bij aan een hoger stresslevel en vermindert de werking van je immuunsysteem. Ook een verhoogde kans op depressie, een hoge bloeddruk en diabetes zijn gelinkt aan een slecht slaappatroon2 Naakt slapen helpt de kans op deze aandoeningen te verminderen.

Knuffelhormoon oxytocine 😍

Kan jouw relatie wel een boost gebruiken? Een simpele manier om jullie relatie te versterken is door samen naakt te gaan slapen. Dit heeft twee belangrijke redenen. Ten eerste maakt je lichaam bij huid-op-huidcontact het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aan. Dit hormoon heeft een positief effect op jouw gevoel. Het versterkt een gevoel van intimiteit en verbondenheid. Ook geeft het je meer zelfvertrouwen en vermindert het stress en angst3. Oxytocine onderdrukt namelijk de aanmaak van het ‘stresshormoon’ cortisol. Dat is goed voor je relatie en voor je algehele gezondheid.

Daarnaast zal naakt slapen ook je seksleven verbeteren. Als jullie naakt naast elkaar in bed liggen ben je al een stap dichter bij een passionele vrijpartij. Daarna kunnen jullie dan fijn samen in slaap vallen. Heb je geen partner? Naakt in bed stappen heeft ook een positieve invloed op de relatie met jezelf. Activiteiten die je naakt uitvoert verbeteren jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen4 Naakt slapen is dus een goede manier om dit te bereiken.

Verlies slapend gewicht ✨

Slapend gewicht verliezen, dat klinkt bijna te goed om waar te zijn. Toch kan naakt slapen je indirect helpen bij het afvallen. Chronisch te weinig slapen draagt bij aan gewichtstoename en obesitas5. Als je door naakt te slapen beter en langer slaapt ga je deze effecten tegen. Daarnaast is er een link tussen naakt slapen en meer calorieën verbranden. Als je bloot in bed ligt is je lichaamstemperatuur lager. Daardoor met je lijf harder werken om je op de goede temperatuur te houden. Dit verhoogt je metabolisme en het aantal calorieën dat je in een nacht verbrandt6. Zo val je slapend af.

Krijg een mooiere huid en zie er jonger uit

Naakt slapen vertraagt het verouderingsproces. Door bloot het bed in te stappen verlaag je jouw lichaamstemperatuur en dat is goed voor de aanmaak van melatonine. Melatonine is een belangrijk slaaphormoon, maar heeft ook nog andere functies. Zo gaat het celbeschadiging tegen, waardoor je een mooiere huid krijgt. Ook maakt je lichaam bij een lagere temperatuur meer groeihormonen aan. Deze hormonen herstellen tijdens je slaap cellen in je lichaam7. Hoe efficiënter dit gebeurt, hoe minder je lichaam veroudert.

Naakt slapen gezond

Je edele delen zijn je dankbaar

Je edele delen profiteren ook van nachten in je nakie. Een vagina is een broeiplek voor schimmels en infecties. Op deze plek is het warm en vochtig, een plek waar bacteriën en schimmels goed gedijen. Een strak slipje en warme pyjamabroek kunnen dit verder versterken. Het is dus verstandig om dit tot een minimum te beperken. Naakt slapen helpt hierbij. Zo krijgt je vagina alle frisse lucht die nodig is en ga je schimmelinfecties tegen. Voor mannen is naakt slapen goed voor de spermakwaliteit. Ook verhoogt het de zaadproductie. Strakke onderbroeken, warme pyjama’s en daardoor een te hoge temperatuur van het kruis hebben hier een negatief effect op8. Naakt slapen is dus voor zowel mannen als vrouwen goed voor de gezondheid.

Naakt slapen heeft veel voordelen 💫

Het heeft dus veel voordelen om ‘s avonds te besluiten al je kleren uit te laten. Je zult minder last hebben van stress, je nachtrust verbetert en de relatie met je partner kan versterken. Ook kan het je helpen met afvallen, krijg je een mooiere huid en vermindert het de kans op depressies en hoge bloeddruk. Je profiteert optimaal van de aanmaak van oxytocine, melatonine en groeihormonen, waardoor je zo tevreden mogelijk weer opstaat. Heroverweeg vanavond dus eens of die pyjama wel echt zo nodig is.

De overgang naar naakt slapen

Misschien is het voor jou nog een brug te ver om direct helemaal bloot in bed te stappen. Kies er dan voor om die overgang geleidelijk te maken. Slaap jij normaalgesproken in een dikke pyjama? Stap vannacht dan eens in bed in een groot T-shirt en kort broekje. Daarna kun je eens proberen om het shirt weg te laten en in alleen je onderbroek onder de dekens te kruipen. Zo wen je rustig aan het naakt zijn. Let er op dat jouw beddengoed van een fijne zachte stof gemaakt is, zodat het je huid niet irriteert. Blijkt bloot in bed liggen uiteindelijk toch echt niks voor jou? Kies dan in ieder geval voor een pyjama van een lichte en ademende stof. Dat kan al veel verschil maken voor de kwaliteit van jouw nachtrust.

Ademhaling en slaap ⭐️

Naast naakt slapen is er nog een factor die bepalend is voor de kwaliteit van je nachtrust. Dat is je ademhaling. Veel mensen gaan s’avonds een onregelmatige, gespannen en snelle ademhaling. Soms gaat dit gepaard met hartkloppingen. Uiteindelijk val je dan misschien wel in slaap, maar het draagt niet bij aan een verbeterde slaapkwaliteit. In dit geval is er toch nog niet heel veel aan de hand. 

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!
Als er sprake is van slapeloosheid, snurken, of slaapapneu dan wordt het belangrijk om naar de ademhaling te kijken. Bij een onregelmatige en gespannen ademhaling via de borst en mond is er sprake van chronische hyperventilatie. In dat geval raad ik aan om te verdiepen in de Buteyko adem therapie.

Buteyko ademtherapie

Via deze therapie leer je via ademhalingsoefeningen, leefstijl adviezen en stressreductie om rustiger te ademen als gewoonte. Dat heeft bewezen positieve effecten op je lichaam en geest. Overmatige piekeren kun je echt veel makkelijker loslaten als je gaat slapen. Daar ben ik zelf het levende bewijs van. Als je meer wilt weten over de fysiologische werking van de Buteyko therapie kijk dan eens op homepagina. Als je overweegt om de therapie te volgen dan kun je de online cursus, inclusief twee uur persoonlijke begeleiding, of de individuele cursus volgen.

👇Laat je hieronder een berichtje achter?🍃

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Chronische hyperventilatie behandeling
Powernaps
Rem slaap
Slaapapneu en snurken
Centraal apneu
Lichte slaap
Inspanningsastma

Bronnen

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427038/
 2. https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Understanding-Sleep
 3. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2014.01529/full
 4. https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-017-9846-1
 5. https://link.springer.com/article/10.1007/s11325-011-0583-0
 6. https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/cool-temperature-alters-human-fat-metabolism
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7829614/
 8. https://www.sciencealert.com/men-should-wear-boxers-and-sleep-naked-to-keep-sperm-healthy-study-finds

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537