[rank_math_breadcrumb]

Wetenschappelijk onderzoek: documentatie Buteyko Methode

Buteyko wetenschappelijk onderzoek: Dokter Buteyko stond tien jaar lang aan het hoofd van een laboratorium in experimentele geneeskunde en biologie gestaan. Daar heeft hij tien jaar lang gezonde en ongezonde mensen onderzoekt. Dat heeft geleid tot tientallen wetenschappelijke onderzoeken en uiteindelijke een erkenning in 1989 door het Russische ministerie van Volksgezondheid.

Wetenschappelijke publicaties van dokter Buteyko

Dokter Buteyko heeft in samenwerking met zijn collega’s een boek geschreven waarin hij uitgebreid de werking van zijn Methode beschrijft. Daarin vind je ook een verwijzing naar de wetenschappelijke onderzoeken die hij uitgevoerd heeft

Buteyko wetenschappelijk onderzoek

 • In 1958 is er onderzoek gedaan in een ziekenhuis in Moskou. Het ging hier om een groots opgezet onderzoek naar astmatische kinderen. N.a.v. dit onderzoek heeft het Russische ministerie van Volksgezondheid de Methode erkend.
 • 1968 In het instituut voor Longziekten in Leningrad was er bij 95% van de patiënten met een astmatische aandoening sprake van een positief resultaat via de Buteyko Methode.
 • Verschillende onderzoeken in 1995 (Australië) 2002 (Groot-Brittannië), 2003 ( Nieuw Zeeland) en 2008 (University of Calgary, Canada) tonen aan dat astmapatiënten via de Buteyko methode binnen een week 90% minder luchtwegverwijdende medicatie nodig hadden.
 • Maart 2003 (Rijksuniversiteit Groningen), een onderzoek naar de wetenschappelijke houdbaarheid van de Buteyko ademhalingstechniek bij astmapatiënten door F.E. Langendam in Zie:http://umcg.wewi.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/Rapporten/2003/Buteyko/buteyko.pdf
 • Sinds 1991 wordt er in Australië uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de Buteyko methode gedaan:
  – Onderzoek uit 2006: Na 12 weken Buteyko oefeningen was er sprake daling van 86% in het gebruik van luchtwegverwijders en 70% minder gebruik van ontstekingsremmers. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16776833
  – Het Ministerie van Volksgezondheid in Australië heeft de Buteyko-methode opgenomen medische behandeling oin het programma van de Allied Health Professionals (AHP). Huisartsen verwijzen patiënten met hyperventilatie klachten in de meeste gevallen door naar een Buteyko therapeut.
 • Er zijn ook verschillende wetenschappelijker documenten geschreven door Peter Kolb. Peter Kolb is biomedisch ingenieur in Australië en schreef verscheidene documenten over chronische hyperventilatie, astma en de Buteyko Methode.
 • Gezondheidsspecialisten bevelen de Buteyko-Methode aan. Daar wordt officieel toestemming voor verleend in “The British Guideline on the Management of Asthma”.

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537