[rank_math_breadcrumb]

Prednison ⎜informatie en een alternatief

Prednison is een krachtig medicijn, het wordt bijvoorbeeld ingezet bij astma. Het werkt omdat het de ziekteverschijnselen onderdrukt. Hier vind je informatie om ziekteverschijnselen bij de oorzaak aan te pakken i.p.v. ze te onderdrukken. Daarover lees je aan het einde van deze pagina. Eerst vind je uitgebreide informatie over prednison.

Wat is prednison?

Prednison is een merknaam van een medicijn. In dit medicijn zit een stof die in je eigen lichaam wordt gemaakt door je bijnieren. Prednison valt in de groep corticosteroïden. Dat is de medische term voor bijnierschorshormonen. Artsen schrijven het voor om ontstekingen te remmen en overgevoeligheidsreacties te verminderen.

Wat doet prednison?

Het helpt om ontstekingen in je lichaam te verminderen. In je lichaam heb je twee verschillende soorten ontstekingen. De eerste ontstaat door bacteriën of virussen. Daar helpt Prednison niet bij. Prednison werkt alleen bij het andere type ontsteking: een ontsteking die door je lichaam zelf wordt veroorzaakt. Dit heet een ontstekingsreactie. Je lichaam gebruikt deze ontstekingsreactie onder andere om spieren, huid of botten te herstellen die kapot zijn gegaan. Bij bepaalde ziektes kunnen er in je lichaam ook chronische ontstekingen ontstaan. Deze hebben niets te maken met het herstel van je lichaam. Dit zie je bijvoorbeeld bij astma of reuma. Prednison remt deze ontstekingen, waardoor je klachten verminderen.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Bijwerkingen prednison

Elk medicijn heeft bijwerkingen. De kans op bijwerkingen bij prednison hangt onder andere af van de hoeveelheid die je gebruikt en hoelang je het gebruikt. 

Bij een stootkuur zijn de bijwerkingen soms heel vervelend. Krijg je een paar keer per jaar een stootkuur of gebruik je het medicijn weken of maanden achter elkaar? Dan kunnen de bijwerkingen overgaan zodra je aan het medicijn gewend bent. Dat is niet altijd het geval. Wat is jouw ervaring met Predinson?

Als je merkt dat je last hebt van een of meerdere bijwerkingen, neem dan contact op met je arts.

Bijwerkingen prednison bij kort gebruik

De belangrijkste bijwerkingen die je meteen vanaf het begin kunt krijgen bij gebruik van dit medicijn zijn:

Zelden (kans 1 op 1000 tot 1 op 10.000):

 • Buikpijn, diarree of misselijkheid.
 • Iets grotere kans op een ontsteking door virus of bacterie, bijvoorbeeld griep.
 • Hoofdpijn of duizeligheid.
 • Spierpijn, spierkrampen of minder kracht.
 • Veranderingen in stemming of gevoel; dit verschilt per persoon. Je kunt moe worden, maar ook energieker.
 • Verhoogde bloedsuiker: dit merk je als je veel dorst hebt en veel moet plassen.
 • Ophoping van vocht, bijvoorbeeld opgezwollen enkels, dan samengaan met kortademigheid als het vocht zich ook ophoopt in de longen.
 • Een hartritmestoornis.
 •  

Zeer zelden (kans minder dan 1 op 10.000):

 • Ernstige psychische klachten.
 • Overgevoeligheid voor het prednison.
 • Aanhoudende hik.
 • Hoge bloeddruk.
 • Een maag- of darmzweer.

Bijwerkingen prednison bij langdurig gebruik

Bij langdurig gebruik (meer dan drie weken) heb je meer kans op bijwerkingen. Soms treden ze pas maanden later op. Of pas als je bent gestopt. Gebruik je minder dan 7,5 mg per dag? Dan is de kans op bijwerkingen erg klein.

Soms (kans 1 op 100 tot 1 op 1000):

 • Meer trek, waardoor je misschien zwaarder wordt.
 • Gezwollen gezicht (vollemaansgezicht).

Zelden (kans 1 op 1000 tot 1 op 10.000):

 • Een dunnere, glimmende huid, waardoor je sneller blauwe plekken kunt krijgen.
 • Botontkalking (osteoperose), hierdoor heb je een grotere kans om een bot te breken.
 • Staar, een vertroebeling van je ooglens. Je gaat dan wazig, slechter of dubbel zien.
 • Verhoogde druk van je oogbol. Waarschuw je arts als je heftige pijn achter je oog krijgt die niet binnen een paar uur weg is.
 • Te hoog cholesterol, hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe.

Inentingen (vaccinaties) met een verzwakt levend virus, bijvoorbeeld voor een verre reis, gaan soms niet zolang je het medicijn gebruikt. Overleg met je arts voordat je een inenting krijgt. De griepprik kun je wel veilig krijgen.

Prednison injectie

Bij een ontsteking in het gewricht (zoals jicht) of bij huidontstekingen krijg je plaatselijk in het gewricht of in de huid prednison ingespoten. Vaak krijg je daarbij ook een snelwerkend verdovend middel ingespoten, zodat de injectie minder pijnlijk is. Bij een plaatselijke injectie heb je veel minder kans op heftige bijwerkingen. Je hebt wel kans op:

 • Pijn op de plek waar de injectie is geplaatst (bij 30 op 100 mensen).
 • Aanvallen van warmte (komt voor bij 10-30 op honderd mensen).
 • Tijdelijke stijging bloedsuikerspiegel (komt voor bij minder dan 1 op honderd mensen).

En zeer zelden (kans minder dan 1 op 10.000):

 • Kleurverandering van de huid of een deukje op de plek van de injectie (alleen bij een injectie in de huid).
 • Beschadiging van het bot (bij injectie in het gewricht). Daarom krijg je maximaal vijf injecties in hetzelfde gewricht in je hele leven.

Prednison tabletten

Je begint de behandeling altijd met een stootkuur. Ook als je het medicijn gedurende langere tijd moet gebruiken. Daarna bouw je de hoeveelheid van het medicijn langzaam af naar een lagere dosis. Neem deze tabletten altijd in volgens het schema dat je met je arts afspreekt. Je kunt ze innemen met een half glas water. Als je last krijgt van je maag, eet er dan wat bij. Voor de bittere smaak helpt een lepel vla of yoghurt.

Soms moet je in het begin de dosering verspreid over meerdere momenten op de dag innemen, zodat je er aan kunt wennen. Als je het een keer per dag inneemt, doe dit dan vroeg op de ochtend. Dit verkleint de kans op bijwerkingen. Je lichaam maakt ‘s ochtends namelijk ook het meeste bijnierschorshormoon aan.

Astma en prednison

Bij astma kunnen er in je longen ontstekingen ontstaan. Je krijgt dan last van aanvallen of benauwdheid. De slijmvliezen in je longen ontsteken als reactie op een stof (bijvoorbeeld sigarettenrook) die je inademt. Het gevolg is dat je luchtwegen samentrekken, waardoor je niet meer goed kunt ademen. Astma en prednison is een vaak gebruikte combinatie. Dit medicijn geneest de astma niet, maar onderdrukt de ziekteverschijnselen. Je lichaam kan dan makkelijker herstellen. Meestal is bij astma een stootkuur van vijf tot zeven dagen voldoende om je klachten te verminderen. Prednison is dus een manier om ziekteverschijnselen te onderukken. Het pakt niet de werkelijke oorzaak aan. Daar lees je straks meer over.

Hoe snel werkt prednison?

Prednison. Een stootkuur werkt vaak al binnen enkele uren. Bij een injectie in een gewricht vermindert de pijn binnen 24 uur. Soms kan het wat langer duren voordat je het effect merkt, zeker als de dosering lager is.

Stootkuur prednison

Als je plotseling meer last krijgt van een chronische ontstekingsziekte, zoals astma, schrijft een arts vaak een stootkuur voor. Je slikt dan een paar dagen tot twee weken dit medicijn. De dosering die je krijgt, is hoger dan bij langdurig gebruik. Meestal heb je bij een stootkuur geen last van ernstige bijwerkingen. Dit geneest de ziekte niet, maar onderdrukt alleen je klachten. Je lichaam kan daardoor makkelijker herstellen.

Aan het einde is het soms nodig om de kuur langzaam af te bouwen. Dit doe je in overleg met je arts. Je kunt bijvoorbeeld een tablet of capsule per dag minder slikken.

Prednison en zon

Als je prednison gebruikt, kan je huid minder goed tegen de zon. Zorg daarom dat je jezelf goed insmeert met zonnebrand (met een hoge beschermingsfactor) als je naar buiten gaat. Anders loop je het risico om te verbranden.

Prednison afbouwen ⎢corticosteroïden

Goed, prednison werkt, maar de bijwerkingen zijn natuurlijk niet prettig. Bovendien onderdrukt prednison het immuunsysteem. Hoe zou je er tegenover staan om deze medicatie af te bouwen. Bij astma bijvoorbeeld is het mogelijk om vrij te worden van luchtwegverwijders én corticosteroïden zoals prednison. Het afbouwen van medicatie kan een enge gedachte zijn. Vooral als je al 20/30/40 jaar astma hebt. Ik kan je zeggen dat dit op een zorgvuldige manier gebeurd. Je kunt deze optie verkennen via het blogartikel “ontstekingsremmers astma afbouwen”. Dat vind je onderaan deze pagina.

De werkelijke oorzaak van astma

Professor Konstantin Pavlovich Buteyko heeft een ademmethode ontwikkeld waarmee hij zijn ernstige hoge bloeddruk heeft verholpen. Vervolgens stond hij tien jaar aan het hoofd van een laboratorium in experimentele geneeskunde en biologie. Hij heeft de ademhaling van duizenden mensen onderzocht. Zo kwam hij tot de ontdekking dat mensen met astma iets met elkaar gemeenschappelijk hebben: chronische hyperventilatie! Misschien is het een stretch om dat direct aan te nemen. 
Daarom vind je onderaan deze pagina artikelen om je hier verder in te verdiepen.

Buteyko therapie ⎢Buteyko ademhaling

Wat de Buteyko therapie doet is het verhelpen van chronische hyperventilatie. Dat leer je via ademhalingsoefeningen en leefstijl adviezen. De Buteyko therapie heeft een grote overlap met het onderwerp leefstijl. Mijn naam is Rene van den Heuvel en ik ben Buteyko therapeut en leefstijlcoach. Ik kan je helpen om van chronische hyperventilatie af te komen. Zo kun je astma vrij worden, maar ook allerlei andere onverklaarbare klachten verhelpen. Ik gebruik hier het woord onverklaarbare klachten, maar deze zijn vaak vanuit chronische hyperventilatie te verklaren. Daar kun je hier alles over leren. Je kunt ook besluiten om de Buteyko therapie te volgen. Daarvoor bied ik een individuele cursus aan, of een online training. Waarom zou je onnodig blijven aanmodderen met gezondheidsklachten? Laten we samen werken richting het verbeteren van jouw gezondheid!

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatietest
Chronische hyperventilatie symptomen
Snel buiten adem
Ontstekingsremmers astma afbouwen
Astma door stress
Hartoverslagen door stress
Chronisch hoesten
Brok in keel wegkrijgen
Slijm in longen verhelpen
Ademhalingsfrequentie
Waar zit je middenrif
Hoge luchtvochtigheid astma
Extreme vermoeidheid en spierpijn
Pijn in nek en schouder stress

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

2 Comments

Ineke Meijboom

18 juli 2020 at 12:02 am

Hallo René
Nou, ik heb 1x in mijn leven prednison gehad, en wil dat noooooooit meer!!! Ik heb me laten verleiden ertoe, doordat ik in paniek was door een heftige allergische reaktie, die – heb ik zelf moeten ontdekken door te gaan spitten op internet! – ontstaan is, langzaam opbouwend, door een foute inhalator!
Ik hield vocht vast, ik kreeg netelroos, kreeg van alles, en ik was nota bene bij een bioresonantie praktijk, en zelfs die wisten het niet ☹ .

Toen mijn gezicht ook ging opzetten en mijn ogen half dicht zaten, ben ik toch maar in paniek naar de HA gegaan, daar kreeg ik allergie tabletten, en een prednison stootkuur.
Ik ben helemaal niet van de reguliere medicatie, gebruik alleen (nu nog) de lichtste ontstekingsremmer die er is, meer niet.
Ja, sinds 2013 doe ik nog steeds mijn buteyko oefeningen, 1x per dag nu, ’s morgens, en ik heb zelf mijn inhalator gebruik terug weten te brengen tot de pulmicort 100, 1x per dag. Ik probeer er nog steeds vanaf te komen, soms lukt het om over te slaan, maar tot nog toe nog steeds niet helemaal helaas.
Mijn CP is wel omhoog gegaan, sinds ik de Meditaties e.d. van de I AM academy doe, ik zit nu meestal rond de 30, heel soms nog hoger.

Ik ben door die vieze prednison, 5 dagen maar, nog veel zieker geworden. Dat was in 2013. Mijn spijsverteringssysteem lag helemaal ondersteboven. Ik zat een kwartier op de wc met aandrang maar er kwam niets… wat voelde ik me beroerd, echt vreselijk!! Dat heeft wel een paar maanden geduurd!!
Dankzij een natuurgeneeskundige vriendin die met me meedacht, begon ik pas op te knappen toen ze op het idee kwam om de lever “aan te pakken” in plaats van de focus op de darmen e.d. te leggen. Ik ging mariadistel slikken, en pas toen begon het herstel eindelijk in te zetten.
Ik heb nu in mijn dossier staan dat ik allergisch voor prednison ben, want ik wil dat nooit meer!! (Ik moest in januari aan neuspoliepen, die alles afsloten, dus ik had geen keus helaas, geopereerd worden en heb daar ook nog genoemd: geen prednison!

Zo dat was mijn ervaring met prednison.

Hartelijke groet
Ineke Meijboom

  admin

  20 juli 2020 at 10:09 am

  Dank voor je bericht Ineke. Al die problemen begonnen dus met een foute inhalator.
  Dan vraag ik me af hoe het gegaan zou zijn als je voor die inhalator al wist van Buteyko.
  Gelukkig beginnen zorgverleners langzaam wat meer te wijzen op de Buteyko Methode. Dan hoef je daar niet zelf achter
  te komen door te spitten op het internet. Fijn dat het nu zoveel beter gaat!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537