Trommelstokvingers

Trommelstokvingers, ook wel horlogeglasnagels genoemd. Wat is het? Het gaat hierbij om vingers waarbij de vingertoppen breder en de nagels glanzend en bol zijn. De oorzaak is meestal een te laag zuurstofgehalte in het bloed. Dit kan veroorzaakt worden door long- of hartaandoeningen.

Trommelstokvingers

Trommelstokvingers: de oorzaak

Er bestaan nog twijfels over hoe trommelstokvingers precies ontstaan. Er is wel vastgesteld dat er een verband is met de toevoer van zuurstof naar de vingers. Bij aandoeningen van het hart, longen of spijsverteringssysteem kan de hoeveelheid zuurstof in het bloed afnemen. Hierdoor worden de bloedvaten wijder, wat voor een toename aan weefsel onder de nagels zorgt. Dit dikkere weefsel onder de nagels zorgt uiteindelijk voor het fenomeen trommelstokvingers.

Wat zijn de symptomen?

Wil je zo snel mogelijk weten of jij (of iemand anders) daadwerkelijk last heeft van trommelstokvingers? Check snel de onderstaande symptomen van trommelstokvingers:

  • Dikke vingertoppen
  • De nagels zijn bol
  • Nagels zijn zacht
  • De nagelriemen zijn verdwenen

Soms voelen de vingertoppen warm en rood aan. Je kunt ook last hebben van andere klachten die horen bij onderliggende aandoeningen van bijvoorbeeld de longen of het hart.

De diagnose

Als je zeker wilt weten of je daadwerkelijk met trommelstokvingers te maken hebt dan kan een arts je lichamelijk onderzoeken. Daarbij kun je vragen over je gezondheid verwachten. Soms is een bloedonderzoek of nodig of moet er naar je urine gekeken worden. Het maken van röntgenfoto’s of een CT-scan of MRI-scan kan duidelijkheid scheppen over de oorzaak van het probleem.

Hoe kun je trommelstokvingers behandelen?

De behandeling ligt aan de onderliggende oorzaak en het ziekteproces dat daardoor is ontstaan. Soms kunnen je teen- en vingernagels terugkeren naar hun oorspronkelijke staat, als de onderliggende aandoening op een goede manier is behandeld. Het kan zijn dat het in jouw geval volledig kan genezen. Je kunt met een chronische ziekte te maken hebben, die weliswaar behandelbaar is, maar soms ook ingewikkeld is om juist te behandelen. 

Hoe je trommelstokvingers kunt voorkomen

Als je trommelstokvingers wilt voorkomen, kun je dat het beste doen door onderliggende zaken onder controle te houden. Het is bijvoorbeeld altijd een goed idee om het risico op longkanker te voorkomen door niet te roken en te kijken hoe je je zo min mogelijk kunt blootstellen aan toxines in je omgeving. Je kunt je ook laten vaccineren tegen mazelen en kinkhoest en een arts raadplegen over andere preventieve maatregelen. Volg altijd het behandelplan op dat een arts je adviseert, dat verkleint de kans op trommelstokvingers.

Buteyko therapie ⎢Buteyko methode

Eerder las je al dat er bij long -en hartaandoeningen sprake kan zijn van trommelstrokvingers. De ontdekking van longarts Konstantin Pavlovich Buteyko was dat er bij long- en hartaandoeningen sprake is van chronische hyperventilatie. Deze arts heeft tien jaar lang een laboratorium in experimentele biologie en geneeskunde geleid. Daar ontdekte hij de vele effecten van chronische hyperventilatie. Uit zijn werk zijn 40 wetenschappelijke onderzoeken voortgekomen.

Door chronische hyperventilatie te verhelpen zal de zuurstoftoevoer aan het weefsel van de vingers verbeteren. Daarmee krijgen trommelstokvingers een betere kans om te herstellen, of om verergering te voorkomen. Daarbij is Buteyko therapie aan te raden bij long -en hartaandoeningen. Onderaan deze pagina kun je verder verdiepen via de gerelateerde blogartikelen.

Buteyko therapie ⎢Buteyko cursus

Ik ben René van den Heuvel en oefen fulltime het vak van Buteyko therapeut uit. Via de online cursus, of de individuele cursus kan ik je de Buteyko Methode leren. Daarnaast ben ik opgeleid als longrevalidatietrainer en leefstijltherapeut. Zullen we aan jouw gezondheid gaan werken?

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Longemfyseem
Post Intensive Care Syndroom 

👇 Laat je hieronder een berichtje achter? 🍃

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537