info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Chronische vermoeidheid

Symptomen van chronische vermoeidheid zijn zwaar ademen, borstpijn, spierpijn, nachtzweten, chronische hoofdpijn, vermoeide spieren, verkrampingen, spasmen, koude handen en voeten, extreme vermoeidheid en zwakte. Deze symptomen ontstaan door een ontregelde ademhaling. Het volume lucht dat er geademd wordt (in liters p/m) is hoger dan de medische norm. Er wordt teveel geademd. Dat veroorzaakt lichamelijke (en geestelijke) verstoringen.

Teveel ademen vermindert de hoeveelheid zuurstof op celniveau.

 1. Mensen die lijden aan CVS / Fibromyalgie ademen door de borst. Bij borstademhaling wordt er gebruik gemaakt van het minst effectieve gedeelde van de longen. Daardoor vind er geen goede uitwisseling van zuurstof met het bloed bloed plaats.
 2. Bij teveel ademen houdt het lichaam te weinig koolzuurgas vast. Koolzuurgas is een vaatverwijder. Bij een tekort aan koolzuurgas vernauwen de bloedvaten. Dat gaat ten koste van de bloedcirculatie. De organen, weefsels en hersens worden dan niet optimaal van vers bloed voorzien.
 3. De chemische structuur van het bloed verandert. Het zuurstof wordt dan minder goed losgelaten van de rode bloedlichaampjes. Het zuurstof blijft dan als het ware aan het bloed vastgeplakt zitten. Het gevolg is dat de cellen niet goed van zuurstof worden voorzien. (Het Bohr effect)

Chronische hyperventilatie veroorzaakt symptomen van chronische vermoeidheid.

Je cellen genereren energie met behulp van zuurstof. (en glucose) Dat wordt het aerobische energiesysteem genoemd. Als er niet genoeg zuurstof wordt aangeleverd, dan schakelen de cellen over op een ander energiesysteem dat geen gebruik maakt van zuurstof. Dat is het anaerobische energiesysteem. In dat energiesysteem wordt melkzuur geproduceerd en dat veroorzaakt zwakte, vermoeidheid en pijn in de spieren en borst.

Chronisch teveel ademen (hyperventilatie) creëert een tekort aan zuurstof in de cellen, verhoogde melkzuurwaarden, een constante productie van vrije radicalen in de cellen, schade door vrije radicalen, een verstopte neus, chronische sinusitis, spijsverteringsproblemen, acne in het gezicht, ontstekingen in de lever en vele andere effecten.

Ontstekingsprocessen en een mentale staat van chronische stress putten de cortisol reserves uit. Cortisol is een hormoon dat door de bijnierschors wordt aangemaakt. Cortisol is een corticosteroïde. Bij toepassing als geneesmiddel wordt het meestal hydrocortison genoemd. Cortisol speelt een rol bij de vertering van voedsel, het slaap / waak ritme en het afweersysteem.

Symptomen van verschillende chronische ziekten worden veroorzaakt door een te hoog minuutvolume, dus teveel ademen, ofwel chronische hyperventilatie.. Verschillende artsen hebben deze link gelegd, maar dokter Buteyko en zijn collega’s gingen verder. Zij ontwikkelden een systeem waarmee chronische vermoeidheid op een natuurlijke manier behandeld kon worden; De Buteyko adem methode. 

De Buteyko Methode werkt in zeven stappen

 • Je vertelt me je gezondheidsprobleem. Ik luister en stel vragen.
 • We leggen je gezondheidssituatie vast via het intakeformulier. 
 • Het meten van je ademhaling via een ademtest.
 • Eerst leer je hoe je je neus kunt deblokkeren via een ademoefening
 • Overschakelen van mond ademhaling naar neusademhaling
 • Het ontspannen van het diafragma waarbij je een licht gevoel van luchthonger creëert
 • Praktische leefstijl adviezen die bijdragen aan een gezonde ademhaling

De symptomen hangen samen met de hoeveelheid zuurstof in je weefsels.

De ernst van CVS kan bepaald worden via de adem inhoud test, ofwel het meten van de CP. Dit is een stress vrije test die meet hoeveel zuurstof je in je lichaam hebt. De hoeveelheid zuurstof in je lichaam wordt in seconden gemeten.

Zuurstof in het lichaam. (in sec)Symptomen Chronisch vermoeidheid syndroom
1 – 10 secExtreme vermoeidheid, ernstige druk op de borst, nacht zweten, hevige kortademigheid, veel spierpijn, ernstige chronische hoofdpijn
10 – 20 secVermoeidheid; borstpijn; zwakte, kortademigheid, spierpijn
20 – 40 secRedelijk tot goed energie level, lichte spierpijn, nachtzweten en hoofdpijn komen weinig voor.
Boven de 40 sec
Verlangen om te bewegen. Je focus ligt op de buitenwereld in plaats van op lichamelijke ongemakken.

Je kunt ook nog je hartslag meten als test. Bij het chronisch vermoeidheids syndroom ligt de hartslag meestal boven het gemiddelde van 60-70 slagen per minuut. Bij een lichte vorm van het chronisch vermoeidheid syndroom is er vaak sprake van een hartslag van 80 slagen per minuut. Als de CP lager dan 10 is, dan is de hartslag meestal ongeveer 90 slagen per minuut. Een te hoge hartslag kan samengaan met hartklachten. Het komt regelmatig voor dat ik mensen met chronische vermoeidheid bij me heb die ook last hebben van hartklachten.

De Buteyko methode, een natuurlijke behandeling

Symptomen van CVS / Fibromyalgie zoals spierpijn, kortademigheid, nacht zweten, hoofdpijn en zwakte zullen verminderen (of zelfs verdwijnen) wanneer de ademhaling teruggebracht wordt naar de medische norm. Het hertrainen van de ademhaling vereist leefstijl veranderingen en adem oefeningen om de ademhaling lichter en langzamer te maken. Er zijn meerdere ademhalingstechnieken om de ademhaling te normaliseren en de zuurstof waarden in het lichaam omhoog te brengen. De Buteyko methode is daar het meest effectief in. Het biedt een compleet systeem om via adem oefeningen en leefstijlaanpassingen weer een gezonde ademhaling te krijgen.

Voor meer informatie kun je bellen naar 06-52519537, of mailen info@gezondeademhaling.nl. Klik hier voor meer informatie over de Buteyko cursus.

Bronnen

 • Is chronic fatigue syndrome synonymous with effort syndrome? J R Soc Med. 1990 Dec; 83(12): 761–764
 • Hyperventilation in patients with chronic fatigue syndrome: the role of coping strategies. Behav Res Ther. 2007 Nov;45(11):2679-90. Epub 2007 Jul 20.
 • Hypocapnia is a biological marker for orthostatic intolerance in some patients with chronic fatigue syndrome. Dynamic Medicine2007
 • Patterns of hypocapnia on tilt in patients with fibromyalgia, chronic fatigue syndrome, nonspecific dizziness, and neurally mediated syncope. Am J Med Sci. 2006 Jun;331(6):295-303.
 • Hyperventilation and chronic fatigue syndrome. Q J Med. 1994 Jan;87(1):63-7.
 • Breathing retraining in patients with chronic fatigue syndrome: a pilot study.Physiother Theory Pract. 2008 Mar-Apr;24(2):83-94. doi: 10
 • Vagal tone is reduced during paced breathing in patients with the chronic fatigue syndrome. Clin Auton Res. 1995 Jun;5(3):139-43.
 • Sleep structure and sleepiness in chronic fatigue syndrome with or without coexisting fibromyalgia. Arthritis Res Ther. 2008;10(3):R56. doi: 10.1186/ar2425. Epub 2008 May 13.
 • Chronic fatigue, unrefreshing sleep and nocturnal polysomnography. Sleep Med. 2006 Sep;7(6):513-20. Epub 2006 Aug 24.

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eerst overleg voordat je een besluit maakt? Neem gerust contact op.

Naam *

Email *

Bericht

17280 keer meer ontspannen per dag

Test via deze video of je chronisch hyperventileert.

Oefening om je middenrif te ontspannen.

Symptomen chronische hyperventilatie

Het missende puzzelstukje bij burnout

Een les uit de online training.