[rank_math_breadcrumb]

Chronische vermoeidheid

Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) ontstaan verschillende symptomen. Symptomen CVS  zijn vergelijkbaar met chronische hyperventilatie: hoog ademen, borstpijn, spierpijn, overmatig zweten, chronische hoofdpijn, vermoeide spieren, verkrampingen en spasmen. Waarschijnlijk reken je die klachten toe aan chronische vermoeidheid, maar wat als de werkelijke oorzaak van deze symptomen chronische hyperventilatie is?

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Oorzaak chronische vermoeidheid, symptomen chronische vermoeidheid

Om je klachten beter te kunnen begrijpen leg ik hieronder uit welke effecten chronische hyperventilatie heeft. Ik wil je vragen om door te blijven lezen. Je leest straks ook over mijn ervaring met mensen met vermoeidheidsklachten.

Ademen door de borst, symptomen cvs

Bij chronische hyperventilatie wordt er via de borst geademd. Bij borstademhaling wordt er gebruik gemaakt van het minst effectieve gedeelde van de longen. Er vind dan geen optimale uitwisseling van zuurstof met het bloed bloed plaats. Bij borstademhaling zit je hoog in je ademhaling. Klachten zoals druk op de borst, of benauwdheid worden veroorzaakt door borstademhaling als gewoonte. Een gezonde ademhaling is een ontspannen buikademhaling. Bij borstademhaling als gewoonte adem je dus letterlijk in een omgekeerde wereld. heb je dit omgekeerd. Daarmee krijg je het gevoel dat je in een andere wereld leeft. Derealisatie is dan ook een symptoom van chronische hyperventilatie.

Hyperventilatie gaat ten koste van de bloedcirculatie, chronische vermoeidheid

Bij chronische hyperventilatie houdt het lichaam te weinig koolzuurgas vast en koolzuurgas is een vaatverwijder. Bij een tekort aan koolzuurgas vernauwen de bloedvaten. De organen, weefsels en hersens worden dan niet meer optimaal van vers bloed voorzien.

Verslechtering chemische structuur van het bloed, chronische vermoeidheid

Bij chronische hyperventilatie verandert de chemische structuur van het bloed. Daardoor wordt het zuurstof  minder goed losgelaten van de rode bloedlichaampjes. Het zuurstof blijft dan als het ware aan het bloed vastgeplakt zitten. Er zal dan een verminderde afgifte van zuurstof aan de cellen plaatsvinden.

Het verkeerde energiesysteem

Je cellen genereren energie met behulp van zuurstof. (en glucose) Dat wordt het aerobische energiesysteem genoemd. Bij een tekort aan zuurstof in de cellen wordt er overgeschakeld op een ander energiesysteem. Dat is het anaerobische energiesysteem. In dat energiesysteem wordt melkzuur geproduceerd. Dat veroorzaakt zwakte en vermoeidheid

Cortisol wordt weggeademd

Bij chronische hyperventilatie worden de cortisol reserves uitgeput. Cortisol is een hormoon dat door de bijnierschors wordt aangemaakt. Cortisol is een corticosteroïde en speelt een rol bij de vertering van voedsel, het slaap / waak ritme en het afweersysteem.

Een patroon dat ik bij vermoeidheidsklachten zie

Er zijn verschillende vormen van vermoeidheidsklachten. Hier neem ik even de voorbeelden hoofdpijn en oorsuizen. Zojuist sprak ik daar namelijk een man over die twee jaar geleden last van bonkende hoofdpijn kreeg. Toen ontstonden zijn vermoeidheidsklachten. De huisarts zei heel normaal dat het om spanningshoofdpijn ging. Ik liet hem eerst zijn verhaal doen, maar ging later nog eens met hem terug op de tijdlijn. Kun je me nog iets vertellen over hoe die bonkende hoofdpijn? Waar kon dat mee te maken hebben gehad? Toen bleek dat er destijds toch wel wat dingen speelden die stress veroorzaakten. 

Herstel en terugval⎟ chronische vermoeidheid

Gelukkig herstelde hij van zijn vermoeidheidsklachten en ging weer aan het werk. Op zijn werk was er echter iemand overleden aan een hersenbloeding. Hij trof deze overleden collega aan in het toilet en hij dacht dat hij dit wel verwerkt had. Toch begonnen zijn vermoeidheidsklachten weer op te spelen en hij had last van oorsuizen. Dat kan overigens een symptoom van hyperventilatie zijn. Zijn bedrijfsarts zei dat het best wel normaal is dat je een beetje moe bent na het werk..

Verwerk dingen op jouw manier

Als je lichamelijke klachten hebt is het belangrijk om naar de oorzaak te kijken en niet alleen naar wat het is en hoe je ervan af komt. Net zoals het verteren van voeding is het belangrijk dat we stress mentaal, emotioneel en psychisch verteren. Dat gaat makkelijker als je ontspannen en rustig ademt als gewoonte. Door naar de oorzaak van je klachten te kijken en bewust te worden van je ademhaling zet je een stap richting het voorkomen van vermoeidheidsklachten. 

Symptomen chronische vermoeidheid hangen samen met de CP test

De conditie van je ademhaling kun je meten met de CP test. Net zoals je bloeddruk, hartslag en temperatuur dat doen. In de video hieronder vind je de CP test. 

YouTube video

De uitkomst van de CP test hangt vaak redelijk goed samen met de symptomen in de onderstaande tabel.

Zuurstof in het lichaam. (in sec) Symptomen chronische vermoeidheid 
1 – 10 sec Extreme vermoeidheid, ernstige druk op de borst, nacht zweten, hevige kortademigheid, veel spierpijn, chronische hoofdpijn
10 – 20 sec Vermoeidheid; borstpijn; zwakte, kortademigheid, spierpijn
20 – 40 sec Redelijk tot goed energie level, lichte spierpijn, nachtzweten en hoofdpijn komen weinig voor.
Boven de 40 sec
Verlangen om te bewegen. Je focus ligt op de buitenwereld in plaats van op lichamelijke ongemakken.

Te overwegen oplossing: Buteyko therapie

Via de Buteyko therapie leer je om chronische hyperventilatie te verhelpen. Daarmee verdwijnen symptomen van hyperventilatie. 

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie test
Snel buiten adem bij inspanning
Hartoverslagen door stress
Duizeligheid
Extreme vermoeidheid en spierpijn
Project burnout 
Burnout, niemand snapt het 
Burnout, begrip, herstel en nieuwe tranen

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537