Burnout, begrip, herstel en nieuwe tranen

Er is iemand die ik al anderhalf jaar help bij een zeer zware vorm van burnout. Ze is ontzettend moe en zegt dat ze zich een wrak voelt. Alsof er een vrachtwagen over haar heen is gereden. Ze kan weinig en kijkt op tegen alle dagelijkse activiteiten. Ze heeft moeite om haar huis schoon te houden, te koken en zelfs om te gaan douchen. Ze heeft duizeligheidsklachten en is bang om te vallen.

Het gaat om een vrouw die net 40 is en volop in het leven stond. Ze heeft me foto’s laten zien van voor haar burnout – je zou niet denken dat zo iemand een burnout kan krijgen. Toch kan het iedereen overkomen, het kan jou overkomen.

Haar klachten werden niet begrepen door familie, vrienden, of collega’s. Met vrienden kan ze niet afspreken omdat dat haar teveel energie kost. Daardoor ontstaat er eenzaamheid. Bovenop de schaamte dat ze niet kan werken.
 
Met alle inzet is de juiste hulp maar moeilijk te vinden. Psychologen weten er geen raad mee. Er is wel een burnout centrum, maar de behandeling is te vermoeiend. Het is echt al te vermoeiend om naar dat burnout centrum te gaan. Frustratie.

Wat doet dat allemaal met je energie? Krijg je daar een goede nachtrust van? Natuurlijk niet. Haar slaapritme was verstoord en s’nachts werd ze wakker met hartkloppingen en paniekaanvallen. Gelukkig is dat inmiddels een stuk minder.

Overdag ben ik een aantal keer de noodlijn geweest. Dan liet ik haar door de paniekaanval heen ademen.
 
Door de burnout is haar immuunsysteem verzwakt. Daardoor surfte ze mee op de griepgolf – vanuit haar bed dan. Dat veroorzaakte nog meer verzwakking en emoties. Ga ik hier wel ooit van herstellen?

Soms vroeg ze zich af of ze dood kon gaan aan haar burnout. Ik geloofde haar beleving vanaf het begin, maar ik ben gaan realiseren dat deze burnout klachten echt geen dramatisering zijn.

Het is belangrijk dat familie, vrienden en collega’s dat beseffen. Je bent weliswaar verantwoordelijk voor je eigen welzijn, maar begrip van je omgeving is fijn. Dat scheelt een hoop verdriet.

Het frustreert mij als coach dat de juiste hulp er niet is. Waar gaat dit over denk ik dan? Iemand kan niet in een behandelplan passen, maar daar gaat het niet om. Betrokkenheid vergt investering en na alle verhalen die ik over burnout hoor zie ik geen betrokkenheid van hulpverleners.

Dat kan goede redenen hebben, want in de zorg zelf ligt de werkdruk hoog. Een veelgehoorde klacht is dat er te weinig tijd is om de juiste zorg te bieden. Dat is wat ik zie gebeuren.
 
Het herstel van burnout gaat met vallen en opstaan. Je moet heel, heel goed je energiebalans in de gaten houden. Dus niet meer energie besteden dan je hebt.

Gelukkig begint het herstel wel langzaam op gang te komen.
Door de Buteyko Methode heeft ze geen last meer van paniekaanvallen en haar angsten zijn verminderd. Ook duizeligheidsklachten zijn verminderd. Haar lichaam zat helemaal vast door de burnout. Sommige spieren leken wel bot. Na vele massage’s beginnen ook haar spieren weer zacht te worden.

Nu haar energie een beetje terugkomt ontstaat er een fase waarin weer vooruitgekeken wordt i.p.v. alleen maar te overleven. De “wat nu?” vraag komt ook in deze fase weer terug. En dat brengt weer onzekerheid over de toekomst, eigen kunnen enzovoort. Nieuwe tranen dus. En dat is natuurlijk ok.

Wanneer het herstel optreedt ontstaan er nieuwe uitdagingen. Je kunt ook zeggen dat er dan weer problemen ontstaan. Maar de kwaliteit van de problemen bij burnout verbetert wel. En dat is positief.Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.