Rehabilitatie na kanker en last van dyspneu

Wat is dyspneu?

Bij dyspneu is er sprake van een gevoel van te weinig lucht. Dit wordt ook beschreven als benauwdheid, kortademigheid, of het gevoel van achter de adem te zijn. Bij kanker is dit een veelgehoorde klacht. Dyspneu veroorzaakt een verhoogde ademfreqentie t.o.v. de medische norm. Door een te hoge ademfrequentie ontstaat een tekort aan zuurstof op celniveau als gevolg van het Bohr effect. Het Bohr effect betekent simpelweg dat zuurstof alleen in de aanwezigheid van koolzuurgas opgenomen kan worden in de cellen. Bij een te hoge ademfrequentie ontstaat er een tekort aan zuurstof in de cellen. Daarmee wordt er een zuurstofarme omgeving ontwikkeld waarin kanker kan groeien.

All chronic pain, suffering, and diseases are caused by a lack of oxygen at the cell level.”

– Dr. Arthur C. Guyton, MD
The Standard Textbook on Medical Physiology

Arts herstellend van kanker ⎜dyspneu

I.v.m. dyspneu is een dierenarts onlangs de Buteyko cursus komen volgen. Ze is aan het herstellen van kanker met uitzaaiingen naar de longen. Ze heeft last van de de volgende chronische hyperventilatie symptomen: te weinig lucht, beklemming op de borst, snel buiten adem bij inspanning, ophoesten van taai slijm, een verstopte neus, veelvuldig zuchten en gapen, koude handen en voeten, onderbroken slaap, nervositeit en veel zweten. Onlangs heeft ze haar laatste bestraling gehad. Aan de onderkant van de longen is er een klein litteken ontstaan dat in de loop der tijd misschien kan herstellen.

Snuiven, hoesten, mondademhaling en dyspneu

M’n cursist kwam op de eerste dag snuivend, hoestend en hijgend binnen. Dat is vrij gebruikelijk bij m’n cursisten. Mooi, want dan zie ik gelijk dat er verbetering mogelijk is. Op het eerste ademconsult heeft ze weer een rustige ademhaling kunnen ervaren zonder onregelmatigheden zoals snuiven, hoesten, of een diepe mondademhaling. Dat zijn de eerste stappen richting het verminderen van dyspneu en haar andere symptomen.

Dyspneu: naar adem happen in de spreekkamer

M’n cursist merkt dat ze in de spreekkamer soms moeite heeft met ademen. Ze wordt daar dan ook duizelig van. Ook dit herken van cursisten met andere sprekende beroepen zoals secretaresses. Zie daarover de verwante blogartikelen aan het einde van deze pagina.

Verzorging van familielid.

Stress veroorzaakt hyperventilatie. M’n cursist had haar dementerend familielid aan huis en de zorg veroorzaakte nogal wat stress. Wat ik meemaak is dat mensen ziek worden nadat ze een tijd de verzorging van een geliefde op zich genomen hebben. Steeds meer huisartsen en cardiologen begrijpen hoe schadelijk stress kan zijn en dat het stress kan leiden tot chronische ziekten. We hebben nog een weg te gaan, want nadat de schadelijkheid van chronische stress algemeen bekend is zal pas de volgende stap pas gemaakt worden. Dan zal er bewustzijn ontstaan van de wisselwerking tussen chronische stress en chronische hyperventilatie. Gelukkig hebben we internet en realiseren steeds meer mensen dit door hun eigen research te doen.

Kortademigheid verhelpen, Buteyko therapie

De Buteyko adem therapie is ontwikkeld door de elite arts dr. Konstantin Pavlovich Buteyko. Deze arts zag chronische hyperventilatie als de oorzaak van chronische ziekten. Je kunt je daar verder in verdiepen via Buteyko ademhaling.

Verwante blogartikelen

Borstkanker, borstimplantaten en ontspanning in het borstgebied
Duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien
Te weinig lucht
Snel buiten adem bij inspanning

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 247,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.