[rank_math_breadcrumb]

Rehabilitatie na kanker en dyspneu

Bij dyspneu is er sprake van een gevoel van te weinig lucht. Dit wordt ook beschreven als benauwdheid, kortademigheid, of het gevoel van achter de adem te zijn. Bij kanker is dit een veelgehoorde klacht. Bij dyspneu is er sprake van een verhoogde ademfreqentie t.o.v. de medische norm.

Door een te hoge ademfrequentie ontstaat een tekort aan zuurstof op celniveau. Dit gebeurd als gevolg van het Bohr effect. Het Bohr effect betekent dat zuurstof alleen in de aanwezigheid van koolzuurgas opgenomen kan worden in de cellen. Bij een te hoge ademfrequentie wordt er teveel koolzuurgas afgeblazen waardoor er een tekort aan zuurstof in de cellen ontstaat. Daarmee wordt er een zuurstofarme omgeving ontwikkeld waarin kanker kan groeien.

All chronic pain, suffering, and diseases are caused by a lack of oxygen at the cell level.”

– Dr. Arthur C. Guyton, MD
The Standard Textbook on Medical Physiology

Arts herstellend van kanker ⎜dyspneu

I.v.m. dyspneu is een arts onlangs de Buteyko cursus komen volgen. Ze is aan het herstellen van kanker met uitzaaiingen naar de longen. Die heeft dus een hele stressvolle tijd achter de rug. Ze heeft last van de de volgende chronische hyperventilatie symptomen:

Te weinig lucht, beklemming op de borst, snel buiten adem bij inspanning, ophoesten van taai slijm, een verstopte neus, veelvuldig zuchten en gapen, koude handen en voeten, onderbroken slaap, nervositeit en veel zweten. Onlangs heeft ze haar laatste bestraling gehad. Aan de onderkant van de longen is er een klein litteken ontstaan dat in de loop der tijd misschien kan herstellen.

Snuiven, hoesten, mondademhaling en dyspneu

M’n cursist kwam op de eerste dag snuivend, hoestend en hijgend binnen. Dat is natuurlijk niet fijn, maar dat betekent wel dat er ruimte voor verbetering is. Op het eerste ademconsult heeft ze weer een rustige ademhaling kunnen ervaren zonder onregelmatigheden zoals snuiven, hoesten, of een diepe mondademhaling. Dat zijn de eerste stappen richting het verminderen van dyspneu en de andere symptomen.

Dyspneu: naar adem happen in de spreekkamer

M’n cursist merkt dat ze in de spreekkamer moeite heeft met ademen. Daar wordt ze duizelig van. Dit herken ik van cursisten met andere sprekende beroepen zoals secretaresses, verkopers, maar ook docenten, organisatie adviseurs en meer. 

Verzorging van familielid.

Het verzorgen van een familielid kan veel stress veroorzaken. Wat ik meemaak is dat mensen ziek worden nadat ze een tijd de verzorging van een geliefde op zich genomen hebben. Steeds meer huisartsen en cardiologen begrijpen hoe schadelijk stress kan zijn en dat het stress leidt tot chronische ziekten. Stress is onder te verdelen in externe stress en interne stress.

Een snelle, hoge, onregelmatige borstademhaling is een vorm van interne stress. Zodra je deze vorm tegengaat wordt de externe stress minder zwaar. Dat is helaas wat nog weinig huisartsen je vertellen. Gelukkig is deze informatie wel steeds meer beschikbaar wanneer je jouw eigen research doet. 

Kortademigheid verhelpen, Buteyko therapie

De Buteyko adem therapie is ontwikkeld door de elite arts dr. Konstantin Pavlovich Buteyko. Deze arts zag chronische hyperventilatie als de oorzaak van chronische ziekten. Je kunt je daar verder in verdiepen via Buteyko ademhaling. Ik claim niet dat Buteyko ademtherapie kanker geneest, maar het helpt wel om te herstellen na kanker. 

Verwante blogartikelen

Borstkanker, borstimplantaten en ontspanning in het borstgebied
Duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien
Te weinig lucht
Snel buiten adem bij inspanning

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537