Borstkanker, borstimplantaten en ontspanning in het borstgebied.

Borstkanker 

Onlangs had ik een cursist waarvan beide borsten waren geamputeerd. Na de borstkanker kwam ze bij mij voor haar chronische hyperventilatie en astma.

Littekenweefsel veroorzaakt druk op borst.

Ze vertelde dat bij één van de geamputeerde borsten de borstspier was gecorrigeerd. Dat was netjes gedaan, behalve dat er te diep in het weefsel was gesneden. Sindsdien voelt ze tijdens het ademen een enorme druk op de linkerborst. Dat ongemak heeft te maken met het littekenweefsel, maar ook met de ademhaling. Bij borstademhaling zet de ribbenkast meer en frequenter uit dan normaal. Ademen via de borst vergroot dan ook de druk op het littekenweefsel.

Sprekend beroep

Deze vrouw (76) heeft haar leven lang gewerkt in een drogisterij, waarvan zij en haar man eigenaar waren. Het was een drukke winkel waar ze continu in gesprek was. Terwijl ik met haar sprak zag ik hoe ze ademde. Daaruit kon ik opmaken dat het vele spreken waarschijnlijk een rol heeft gespeeld in ontstaan van haar borstademhaling. Dat merk ik vaker op bij m’n cursisten met een sprekend beroep.

Problemen met borstimplantaten.

Enige tijd geleden had ik een cursist bij me met hartkloppingen.  Ik zie regelmatig mensen met een verhoogde hartslag en hartkloppingen door borstademhaling als gewoonte. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat er sprake was van hartritmestoornissen. Dat bleek te komen doordat haar borstimplantaten te veel druk uitoefenden op het borstgebied. Die druk wordt verhoogd door borstademhaling.

Ook bij haar was er sprake van borstademhaling (hoog ademen) als gevolg van chronische hyperventilatie. Helaas was ademtraining niet genoeg, want de borstimplantaten bleken te lekken. Dat verklaarde waarschijnlijk ook haar fibromyalgie klachten. 

Geen hulp in Nederland, dus naar het buitenland

Een groep vrouwen in Nederland heeft problemen met hun borstimplantaten. Klinieken kunnen (willen?) soms geen hulp bieden omdat de gezondheidsproblemen van deze vrouwen niet onderkend worden.

Ik had eerder contact met een vriendin van een goede vriendin die me dit uitlegde. Zij had een maagverzakking en allerlei andere nare problemen door complicaties met haar borstimplantaten. Ze kon alleen nog vloeibare voeding verwerken en viel steeds meer af. Ook zij kon nergens terecht met haar gezondheidsproblemen.

M’n cursist kon in Amerika, Texas, Dallas hulp krijgen om de borstimplantaten te laten explanteren om vervolgens de borsten via liposuctie te laten reconstrueren. Dat zou daar dagelijks gedaan worden.

Mee naar Amerika?

Ze vroeg mij om mee te gaan naar Amerika als steun en voor de verzorging. Het was bijzonder om zoveel vertrouwen te krijgen. Helaas was het kort dag en ik had niet genoeg overzicht in mijn rol, aansprakelijkheid en verzekeringen. Enerzijds vind ik het nog steeds jammer dat ik niet mee ben gegaan. Je bouwt dan toch een bijzonder contact op en ik zou veel ervaring opgedaan hebben. Anderzijds wil je voorzichtig zijn in een land als Amerika. Als ik meer voorbereidingstijd had zou ik meegegaan zijn.

Buikademhaling tijdens  de rehabilitatie periode.

Bij kanker, of problemen met borstimplantaten kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Vervolgens is rust een belangrijke voorwaarde voor  herstel. Buikademhaling is daar onderdeel van. Dan heb ik het over het buikademhaling als gewoonte, geen buikademhalingsoefening. Dat brengt duurzame ontspanning en ontlast het borstgebied 24 uur per dag.

Wil je buikademhaling leren als gewoonte?

Dan kun je de online Buteyko training volgen. Hierbij een VIDEO om een indruk te krijgen van de online Buteyko training: Als je meer persoonlijke begeleiding wilt kun je de personal Buteyko training volgen.

Herken je jezelf in dit blog artikel? Voel je dan vrij om vrijblijvend (en anoniem) je verhaal te delen. Info@gezondeademhaling.nl / 06-52519537.Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537