[rank_math_breadcrumb]

Astma aanval ⎟uitgebreide informatie

Astma aanval

Astma aanval symptomen ontstaan bij astma en kunnen de longen aantasten. Voor sommige mensen is astma een klein probleem en is er weinig medische behandeling nodig. Astma kan ook ernstig en levensbedreigend zijn. Zo kan astma de dagelijkse activiteiten verstoren, want het kan leiden tot een astma aanval. Bij een astma aanval worden de longen geprikkeld door verschillende stoffen waar je gevoelig voor bent.

Een astma aanval veroorzaakt opgezwollen en ontstoken luchtwegen. Daarbij trekken de spieren rondom de luchtwegen samen. Dat gaat gepaard met een overproductie van slijm in de luchtwegen.  Door het smaller worden van de luchtwegen kun je minder lucht in- of uitademen. Zo kan een astma aanval ontstaan.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Astma aanval symptomen

Symptomen van een astma aanval verschillen per persoon. Ze verschijnen bijvoorbeeld bij een griepje, verkoudheid of na het beoefenen van een actieve sport. Een astma aanval kun je herkennen aan de volgende symptomen:

• Een snellere ademhaling
• Piepende ademhaling
• Hartkloppingen
• Hoesten
• Pijn op de borst
• Benauwdheid
• Sufheid
• Verwarring
• Uitputting
• Duizeligheid
• Blauwe lippen of vingers
• Flauwvallen
• Gebogen schouders en gespannen spieren in buik en nek
• Moeite met concentreren
• In gebroken zinnen spreken

Astma aanval

Astma aanval

Astma symptomen in specifieke situaties

Sommige mensen ervaren symptomen in specifieke situaties. Bijvoorbeeld:

Gedurende inspanning

Astma symptomen door inspanning kunnen verder verergeren door koude en droge lucht.

Door een allergie

De symptomen worden in dit geval veroorzaakt door allergene stoffen in de lucht waar je gevoelig voor bent.

Andere oorzaken

De symptomen worden in dit geval niet veroorzaakt door stoffen waar je allergisch voor bent. Het kan gaan om prikkels zoals sterke geuren. Broeierig weer met hoge temperaturen kan ook een astma aanval veroorzaken.

Hoe lang duurt een astma aanval?

De duur van een astma aanval kan variëren. Dat is afhankelijk van de oorzaak van de astma aanval en hoe lang je luchtwegen ontstoken zijn. Een lichte aanval kan enkele minuten duren, terwijl een ernstige aanval uren tot dagen kan duren.

Astma aanval door stress

Stress is een veelvoorkomende astma prikkel waardoor je astma symptomen kunnen verergeren. Het is daarom belangrijk om effectieve manieren te vinden om met stress om te gaan. Leer te ontspannen voordat je jezelf gestrest voelt. Dat kan je helpen om kortademigheid en een astma aanval te voorkomen.

Hoe voelt een astma aanval?

Een astma aanval kan een angstaanjagende ervaring zijn. Het voelt alsof er iemand op je borst zit, of dat er een wolk in je longen zit. Het kan voelen alsof je verdrinkt in lucht. Ook voel je je borst strakker worden en ervaar je moeilijkheden om goed te kunnen ademen.

Oorzaken 

Een astma aanval kan worden veroorzaakt door blootstelling aan allergene stoffen of prikkels. Voorbeelden van allergene stoffen zijn:

• Huisstofmijt
• Stuifmeel
• Pollen
• Gras of onkruid
• Huidschilfers van dieren
• Sigarettenrook
• Chemische dampen

Andere oorzaken 

• Infectie van de bovenste luchtwegen
• Extreme weersomstandigheden
• Emoties die de ademhalingspatronen verstoren.

Wat te doen bij astma aanval zonder puffer

Als je geen inhalator bij de hand hebt zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

Rechtop zitten

Bij een astma aanval is het belangrijk dat je rechtop zit. Rechtop zitten helpt de luchtwegen open te houden. Een rechte lichaamshouding is hoe dan ook belangrijk. Een verkeerde lichaamshouding is een veelvoorkomend probleem geworden. Steeds meer personal trainers specialiseren zich dan ook op een rechte lichaamshouding.
 

Lichaamshouding astma

Lichaamshouding astma

Rustig blijven

Probeer bij een astma aanval zo rustig mogelijk te blijven. Door in paniek te raken kunnen de symptomen verergeren. 

Stabiliseer de ademhaling

Met ademhalingsoefeningen kun je een astma aanval opvangen. Dat kan bijvoorbeeld via de Buteyko adem methode. Via de Buteyko therapie is te voorkomen dat je überhaupt een astma aanval krijgt. Daar lees je straks meer over.

Prikkels vermijden is een optie

Inzicht krijgen in je astma prikkels kan helpen om een astma aanval te voorkomen. Als je bijvoorbeeld in een menigte bent waar mensen roken en sigarettenrook is een prikkel voor je, dan doe je er goed aan om deze omgeving te verlaten. Mocht je zelf roken, dan is het natuurlijk belangrijk om daarmee te stoppen. Dat leidt vaak tijdelijk tot extra stress. De Buteyko Methode helpt stress te reduceren. Onderaan deze pagina lees je meer over deze therapie.

Medische hulp inschakelen bij een astma aanval

Wanneer je symptomen aanhouden, of verergeren is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken door 112 te bellen. Zeker als je de volgende symptomen ervaart tijdens een astma-aanval:

• Je bent zo benauwd dat je nauwelijks kunt spreken, behalve in korte woorden, of  zinnen.
• Ernstige kortademigheid of een piepende ademhaling. Vooral in de ochtend, of late nacht. 
• De borstspieren worden aangespannen om in te kunnen ademen.
• De lippen, of het gezicht worden blauw.

Reguliere behandeling

Om een astma aanval te verhelpen is het belangrijk deze vroegtijdig te herkennen. In de reguliere zorg wordt er met verschillende vormen van medicatie gewerkt om een astma aanval te behandelen. Dit zijn stoffen die de luchtwegspieren ontspannen. Mochten de symptomen aanhouden of toenemen dan kunnen corticosteroïden nodig zijn. Dit zijn stoffen die de ontsteking van de luchtwegen verminderen. 

Het niet behandelen van een astma-aanval

Zonder behandeling van een astma aanval gaat het ademen steeds moeizamer.Dat kan gepaard gaan met het verergeren van een piepende ademhaling.

Silent chest ⎜astma aanval

Het komt ook voor dat de longen zodanig verkrampen dat er geen sprake meer is van een piepende ademhaling. Dit wordt ook wel de ‘silent chest’ genoemd. Een gevaarlijk teken. In dit geval moet je direct naar het ziekenhuis. Helaas interpreteren sommige mensen het verdwijnen van de piepende ademhaling als een teken van verbetering.

Als je geen juiste behandeling krijgt kun je uiteindelijk niet meer praten. Er ontstaat er een blauwachtige verkleuring rondom de mond. Deze kleurverandering wordt cyanose genoemd. Cyanose betekent dat je steeds minder zuurstof in je bloed hebt. Zonder spoed behandeling kan iemand met astma het bewustzijn verliezen en uiteindelijk overlijden.

Astma aanval voorkomen

Het is natuurlijk het beste om een astma aanval te voorkomen. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door alle externe astma triggers in de buitenwereld te gaan omzeilen. Dat kan best krampachtig worden. Misschien doe je dat al je hele leven zo en ben je daar inmiddels aan gewend. Toch wil je laten weten dat het ook anders kan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met astma chronisch hyperventileren. Door het verhelpen van chronische hyperventilatie kun je voorkomen dat je nog een astma aanval krijgt. Hoeveel minder zou je dan last hebben van angst om weer in het ziekenhuis te belanden? En hoeveel vrijheid zou dat je geven? 

Buteyko Methode ⎢ Buteyko ademhaling

Via de Buteyko Methode kun je chronische hyperventilatie verhelpen. Daarmee voorkom je niet alleen een astma aanval. Je kunt kunt zelfs vrij van symptomen en medicatie worden. De Buteyko Methode is een therapie en is vernoemd naar Professor dr. Konstantin Pavlovich Buteyko. Deze arts heeft tien jaar lang aan het hoofd van een laboratorium in experimentele geneeskunde en biologie gestaan. Zijn grote ontdekking was dat astma verholpen kan worden door chronische hyperventilatie te verhelpen.

Buteyko therapie volgen

Hoi, ik ben René. Sinds 2014 ben ik Buteyko therapeut. Ik heb inmiddels veel mensen met astma mogen helpen. De Buteyko therapie kun je volgen via een cursus. Ik bied daarvoor een individuele Buteyko behandeling aan en een online training.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie
Hyperventilatie test
Astma door stress
Astma en verkoudheid
Hoge luchtvochtigheid astma
Ontstekingsremmers astma afbouwen
Prednison
Brok in keel wegkrijgen
Slijm in longen verhelpen
Ademhalingsfrequentie
Oxazepam afbouwen

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537