[rank_math_breadcrumb]

Stress reflex

Stress reflex. Hier ga ik het met je hebben over een praktijkvoorbeeld uit de  Buteyko ademtherapie. Ik leer m’n cursisten namelijk om ontspannen te ademen als gewoonte. Dat helpt om verschillende gezondheidsklachten op te lossen.

Deze therapie kun je volgen via m’n cursussen met individuele begeleiding. Dat laatste maakt dat ik veel hoor van m’n cursisten. Zo vertellen heel specifiek hoe ze verschillende gezondheidsklachten ervaren. Als Buteyko therapeut leer ik hen hoe dit met verschillende gezondheidsklachten samenhangt. In deze gesprekken vertellen ze regelmatig over de stressreflex in hun ademhaling.

Stress reflex

Stress reflex en diepe ademhaling

Zo had ik vandaag een ecoloog op cursus. Hij vertelde dat hij bij stress altijd diep gaat ademen. Hij gebruikte letterlijk het woordje altijd. Tijdens het geven van de cursus kon ik me dat voorstellen, want ik zag hem regelmatig een diepe teug lucht nemen. Bijvoorbeeld vlak voor het doen van de ademconditie test, of voor het doen we verschillende Buteyko oefeningenHij zet zich als het ware schrap en neemt dan een diepe teug lucht. Zo is het eigenlijk altijd al geweest.

Ik hoor en zie dit vaker bij m’n cursisten.

Veel mensen zijn zich hier niet bewust van en vinden het moeilijk om daar vat op te krijgen. Dus steeds wanneer er iets gedaan moet worden ontstaat de diepe ademhaling. Ik noem het ontstaan, want het is niet iets waarvoor gekozen wordt. Het is een gewoonte. 

Eigenlijk is die gewoonte van het diepe ademen onnodig. In je rustademhaling leidt diep ademen namelijk niet tot meer zuurstof in je bloed. Kijk, tijdens het sporten ga je dieper ademen. Dat is normaal, maar door stress ademen veel sporters te snel en diep.

De stressvolle ademhaling wordt dan in de sportsessie meegenomen. In m’n cursussen gaan we hier ook uitgebreid op in. Beter ademen leidt tot sneller herstel, plezierig bewegen, het behalen van je sportdoelen en echt nog veel meer.

Chronische stress, stress reflex en chronische hyperventilatie

Het is overigens belangrijk om een onderscheid te maken tussen ‘gewoon’ stress en chronische stress. Iedereen heeft in een bepaalde mate wel eens last van stress. Zodra deze stress chronisch wordt ontstaat er een probleem.

Bij chronische stress ontstaat continu de stress reflex van het diepe ademen. Een keer diep ademen is in principe ok, maar zodra dit een gewoonte wordt dan is het een ander verhaal. Diep ademen als gewoonte is een kenmerk is van chronische hyperventilatie. Daarvan is bekend dat het tot vele klachten kan leiden. 

Deze klachten worden vaak onverklaarbare spanningsklachten genoemd. Het is vaak moeilijk om daar de vinger op te leggen. Vanuit chronische hyperventilatie zijn deze klachten te verklaren. Dan ben je een stuk dichterbij de oplossing.

Buteyko cursus volgen

Via de Buteyko cursus leer ik je om weer ontspannen te ademen als gewoonte. Dat is compleet anders dan “even lekker diep ademen”. Hoewel dat even ontspannend kan werken zie ik ook dat dit een stress reactie kan triggeren. Bij stress gaan we namelijk snel en diep ademen. Hoe zou het zijn om het tegenovergestelde te doen?

Ofwel, hoe zou het zijn om 24 uur per dag ontspannen te ademen?

Dat is wat ik je graag wil leren via de Buteyko adem methode.
Je kunt hiervoor een online Buteyko training bij me volgen. Een andere optie is de offline 1 op 1 cursus.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Als je deze pagina opent in social media dan zie je een plaatje. 
Deze is afkomstig van Healthcare photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537