[rank_math_breadcrumb]

Hoorbare ademhaling kind en sleep disordered breathing

Hoorbare ademhaling kind. Het is je wellicht opgevallen dat je kind hoorbaar ademt wanneer het rustig zit, of slaapt. In dat geval is het goed om deze informatie tot je te nemen. Door dit te lezen draag je bij aan de ontwikkeling van je kind. Op een manier waar veel mensen geen weet van hebben. Een hoorbare ademhaling kan namelijk leiden tot leerproblemen bij kinderen en verschillende andere problemen die niet omkeerbaar zijn. Als je dat op tijd voorkomt, dan is er geen reden tot zorg.

Hoorbare ademhaling kind en leerproblemen

Als je jouw kind hoort ademt betekent dit dat er tot wel 2/3 keer zoveel lucht wordt geademd dan de medische norm. Dat lijkt veel, maar lucht is licht en de ademhalingsspieren zijn relatief sterk. We zijn dus goed in staat om veel lucht te ademen als dan nodig is. Bijvoorbeeld tijdens het sporten. 

Bij een medisch gezien normale ademhaling stroomt er zes liter lucht per minuut door de longen. Bij een hoorbare ademhaling is dat al snel 12 tot 18 liter per minuut. De neusgaten zijn kleiner dan de mond, daarom bied de neus meer weerstand aan zulke grote hoeveelheden lucht. Bij een hoorbare ademhaling wordt er dan ook overschakelt van neusademhaling op mondademhaling.

Hoorbare ademhaling kind

Hoorbare ademhaling en sleep disordered breathing

Mondademhaling is een vorm van een slaap verstorende ademhaling. In de slaapgeneeskunde staat het bekend als sleep disordered breathing. Dit begint een pandemie te worden bij kinderen en heeft een directe invloed op hun groei, ontwikkeling, intellect, academische prestaties, en meer1.

In dit wetenschappelijk paper staat dat ook kinderen met een slaap verstorende ademhaling een verminderd intellectueel vermogen hebben.

Stoppen met ademen tijdens de slaap

Dus bij hoorbaar ademen wordt er veel lucht geademd. Je kind is dan zwaar aan het ademen. Dan kan leiden tot het afblazen van te veel koolzuurgas. Het lichaam reageert daarop met ademstops (apneus) om de hoeveelheid koolzuurgas weer op peil te brengen.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt hebben we koolzuurgas nodig. In de aanwezigheid van koolzuurgas kan zuurstof losgelaten worden van het hemoglobine in het bloed. Dan kan het zuurstof aangeleverd worden aan de cellen.
Dit mechanisme is al ontdekt in 1904 ontdekt, door de Deense fysioloog Christian Bohr. Medici kennen deze werking, maar in de praktijk word hier weinig mee gedaan.

Bij hoorbaar ademen als gewoonte is er sprake van chronische hyperventilatie. Er kan overigens ook sprake zijn van chronische hyperventilatie als er niet hoorbaar wordt geademd.  Punt is dat bij chronische hyperventilatie te veel koolzuurgas wordt uitgeademd. Dat leidt tot het stoppen met ademen tijdens de slaap, maar kan ook andere hyperventilatie symptomen veroorzaken.

Verkeerde ademhaling ouder beïnvloed ademhaling kind

Ademen is een vorm van gedrag en kinderen nemen dat over van hun ouders. Hoe er overdag geademd wordt is bepalend voor de automatische ademhalingspatronen in de nacht. Als je als ouder onnodig veel door de mond ademt, via de borst ademt, veel gaapt en zucht en hoorbaar ademt dan neemt het kind deze vorm van gedrag over.

Dat wordt nog eens versterkt tijdens het voorlezen voor het slapengaan. Ik zie bij volwassen cursisten dat ze bij de leesoefening hoorbaar ademen en happen naar lucht. Dan geef je onbewust een verkeerd signaal mee af naar je kind. Het is belangrijk om hier als ouder de leiding in te nemen. Dat maakt je gebalanceerd en gezond en dat heeft een positief effect op kinderen. 

Hooikoorts, astma en verstopte neus

Hiervoor las je dat mondademhaling een vorm van sleep disordered breathing is. Dat ligt vaak aan een obstructie in de neus. Hooikoorts, astma een verstopte neus, of neuspoliepen zijn daar voorbeelden van. Dat bemoeilijkt namelijk de ademhaling door de bovenste luchtwegen. (de neus)

Uit onderzoek blijkt dat de Buteyko therapie goed helpt tegen hooikoorts, astma en een verstopte neus. Via simpele interventies kan er weer een gewoonte gemaakt worden van neusademhaling. Hoewel een noodgeval, of high intensity interval training een uitzondering kunnen worden is het belangrijk om in de regel via de neus te ademen.

Zelfs in het dierenrijk ademen alle dieren door de neus. Behalve de pelikaan en de pinguïn. Zelf de hond ademt voor het grootste gedeelte via de neus met als uitzondering wanneer de hond moet afkoelen.

Buteyko therapie volgen

De Buteyko therapie kun je volgen via de online cursus (inclusief 2 uur persoonlijke begeleiding) en via de individuele cursus. Daarmee kun je weer ontspannen leren ademen als gewoonte. Om te beoordelen of deze therapie zinvol voor jou is kun je nog even deze adem conditie test doen.

Gerelateerde blogartikelen

Vergeten te ademen
Slaapapneu
Beugel voorkomen bij kinderen

  1. https://www.semanticscholar.org/paper/understanding-nasal-breathing-the-key-to-evaluating-Catalano-Md./87d05dea128833ff82e36f2a40edd7e859f0801b

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537