[rank_math_breadcrumb]

Musculoskeletale pijn

 Musculoskeletale pijn, wat is dat?Soms doet iets pijn. Dat is niet vreemd, want pijn heeft een belangrijke functie in je lichaam. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je gestoten teen ontziet. Zo krijgt je lichaam de tijd om de beschadiging te herstellen.

Er zijn verschillende soorten pijn. Probeer je deze voorbeelden maar eens voor te stellen: 

  1. De pijn die je voelt als je met je vinger een hete pan aanraakt.
  2. De pijn die je hebt in je nek en schouders als je urenlang achter de computer hebt gezeten.

Dat laatste voorbeeld is een vorm van musculoskeletale pijn. Musculus is Latijn voor spier. Alle botten in je lijf vormen samen je skelet. Musculoskeletale pijn is dus een verzamelnaam voor alle pijnklachten aan je spieren, botten en pezen. 

Musculoskeletale pijn

Musculoskeletale pijn

Hoe ontstaat pijn?

In je lichaam gebeurt een heleboel voordat je pijn ervaart. Want je voelt niet zomaar pijn. Vanuit je lichaam gaat er een signaal naar je brein. Dat brein bepaalt dan of jij pijn voelt.

Pijn in het lichaam

In je lichaam heb je aparte zenuwen voor het versturen van pijnsignalen. Deze pijnzenuw stuurt een signaal naar je hersenen. Als jij je teen stoot, komt er een hoop druk op de botten en spieren van je teen. Sensoren in je teen registreren dat. Die sensoren sturen een signaal via je ruggenmerg naar je brein. Een pijnsignaal vanuit je lichaam is dus het gevolg van schade aan weefsels (zoals huid, spieren of botten) in je lichaam. 

Pijn in het brein

Pijn in het lichaam geeft dus een signaal aan je brein. In dat brein wordt een ingewikkelde afweging gemaakt. Pijn is namelijk niet alleen afhankelijk van het pijnsignaal vanuit je lichaam. Ook de situatie speelt een belangrijke rol. Als je net je teen hebt gestoten tijdens het schoonmaken, vloek je misschien. Of je gaat even zitten. Maar als je je teen stoot midden in een belangrijke sportwedstrijd, speel je gewoon verder. Pas als het spel even stilligt, kijk je naar je teen.

Pijn zonder pijnsignalen uit het lichaam

Je kunt ook pijn voelen zonder dat je pijnsignalen uit je lichaam krijgt. Zo kan iemand die zijn been kwijt is, toch pijn voelen in zijn geamputeerde been. Dit heet fantoompijn. Ook bij rugpijn blijkt dat de schade aan de tussenwervelschijven en wervels niet gelijk staat aan de hoeveelheid pijn die iemand voelt. 

Pijn is een alarmsysteem,
Musculoskeletale pijn

Pijn wordt dus eigenlijk pas pijn in het brein. Dit werkt als een alarmsysteem. Als er iets kapot is in je lichaam, gaat het alarm af. Bijvoorbeeld op het moment dat je je teen stoot. Die teen blijft een paar dagen gevoelig. In die tijd wordt de pijn langzaam minder. Soms voel je je teen helemaal niet, bijvoorbeeld als je een spannende film kijkt. Maar als je even een sprintje moet trekken om de bus te halen, doet je teen juist extra pijn.

Soms werkt het alarmsysteem niet goed,
Musculoskeletale pijn

Een alarmsysteem is erg handig. Neem een rookmelder: als er brand is, ben je blij dat die afgaat. Maar wat gebeurt er als de rookmelder steeds gevoeliger wordt afgesteld? Dan piept die rookmelder binnen de kortste keren als je een waxinelichtje aansteekt.

Ook je pijnalarm kan gevoeliger worden voor de pijnsignalen uit je lichaam. Dit gebeurt bij langdurige pijn. Je pijnsysteem is dan zo gevoelig geworden dat het alarm vaak afgaat. Dit kan je dagelijkse leven flink verstoren. 

De invloed van je ademhaling op pijn,
Musculoskeletale pijn

Een verkeerd adempatroon verhoogt het risico op musculoskeletale pijnklachten. Meer dan driekwart van de mensen met musculoskeletale pijn heeft een verkeerd adempatroon. Van de mensen zonder pijn is dit ‘slechts’ een op de drie. 

Daarnaast kun je met ademhalingsoefeningen juist musculoskeletale pijn verminderen. Door het verkeerde adempatroon krijgt je lichaam namelijk minder kans om te herstellen. Je lichaam blijft als het ware in de actiemodus hangen. Ademhalingsoefeningen helpt je lichaam om te ontspannen. Pas dan heeft je lichaam energie over om eventuele schade te herstellen. 

Ademhaling en acute musculoskeletale pijn

Je adempatroon verandert als je pijn hebt. Je gaat minder diep en sneller ademen. Als de pijn afneemt, komt je ademhaling weer tot rust.  Je kunt ook door ademhalingsoefeningen actief je pijn verminderen. Je geeft je brein dan bewust een andere taak, namelijk de ademhaling aansturen. Door die afleiding heeft je brein minder tijd om met de pijn bezig te zijn.

Invloed van je ademhaling op chronische musculoskeletale pijn

Veel mensen met chronische pijnklachten hebben een verkeerd adempatroon. Ademhalingsoefeningen verminderen de chronische pijnklachten. Zo bleek uit onderzoek bij mensen met rugpijn dat hun pijnklachten verminderden nadat ze vier tot acht weken lang ademhalingsoefeningen deden. 

Gerelateerde blogartikelen

Sternocleidomastoideus (bij nekklachten)
Zere onderrug 
Waar zit je middenrif?
Tussenribspier (pijn tussenribspieren, relatie met ademhaling)
Pijn nek en schouder stress
Spieratrofie betekenis

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537