Verstopte neus verhelpen

Misschien ben je al op de hoogte van de voordelen van neusademhaling. Daarmee activeer je bijvoorbeeld buikademhaling. De neus is een filter en maakt de lucht klaar voor gebruik. Bij een constant verstopte neus kan dat lastig zijn. Een verstopte neus verhelpen is dan wel zo handig. Daar lees je hier meer over:

Verstopte neus verhelpen vanuit de badkamer

Sommige mensen maken er een gewoonte van om keihard te snuiten onder de douche. Dan blaas je veel koolzuurgas uit. Probeer eens het volgende: Maak terwijl je aan het douchen bent een klein kommetje van je handen. Laat daar water inlopen en snuif heel licht wat water op. Dat snuit je vervolgens weer uit. Herhaal dat een aantal keer. Zo ontdoe je jezelf van opgehoopt stof en slijm in je neus. Let wel op dat je niet teveel water inademt. (insnuift)

Oefening bij een constant verstopte neus, verstopte neus verhelpen

De neti pot om een verstopte neus te verhelpen

Heb je wel eens gehoord van een neti-pot? De neti-pot kan je helpen om je bovenste luchtwegen en vooral je neus en bijholten te reinigen. Met de neti pot kun je als het ware je neus spoelen. Daarbij wordt je neus gezuiverd van overtollig verkleefd neusslijm, stof, of allergenen. De zoutoplossing ondersteunt de afweerfunctie van de neusslijmvliezen.

De neti pot is een potje waar je water in doet met een zoutoplossing. Dat schenk je vervolgens in een neusgat terwijl je je hoofd opzij houdt totdat het water uit het andere neusgat stroomt. Vervolgens wissel je van neusgat. Bij het gebruik van een neti pot dringt het water goed door in je neus en bijholten. Dit is een grondige manier om je neus van binnen schoon te krijgen. In het plaatje hieronder zie je dat ik deze oefening voor het eerst in India deed. Daar heb ik me verdiept in ademhalingstechnieken.

Verstopte neus

Verstopte neus

Binnen Yoga zijn er verschillende reinigingstechnieken die kriya’s worden genoemd. De Kriya die ik hier uitvoer maakt gebruik van de neti pot. Een grondige manier om je neus en bijholten te reinigen.

Tijdelijke oplossingen

De hierboven genoemde oplossingen zijn meestal slechts tijdelijk van aard. Voor veel mensen is een verstopte neus echter een symptoom van chronische hyperventilatie. Via de chronische hyperventilatie symptomen test kun je vaststellen of er bij jou sprake is van chronische hyperventilatie. In dat geval kun je overwegen om de Buteyko therapie te volgen.

Verwante onderwerpen

Voordelen van neusademhaling
Neusspray verslaving

Wanneer deze pagina op social media geplaatst wordt komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding is afkomstig van Winter photo created by lyashenko – www.freepik.com

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Meer info

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
De cursus is nog steeds te volgen.
In de stad Utrecht.
 € 375,-.
Meer info
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.