[rank_math_breadcrumb]

Verstopte neus verhelpen

Misschien ben je al op de hoogte van de voordelen van neusademhaling. Daarmee activeer je bijvoorbeeld buikademhaling. De neus is een filter en maakt de lucht klaar voor gebruik. Bij een constant verstopte neus kan dat lastig zijn. Een verstopte neus verhelpen is dan wel zo handig. Daar lees je hier meer over:

Verstopte neus verhelpen vanuit de badkamer

Sommige mensen maken er een gewoonte van om keihard te snuiten onder de douche. Dat werkt niet zo goed. Probeer eens het volgende: Maak terwijl je aan het douchen bent een klein kommetje van je handen. Laat daar water inlopen en snuif heel licht wat water op. Dat snuit je vervolgens weer uit. Herhaal dat een aantal keer. Zo ontdoe je jezelf van opgehoopt stof en slijm in je neus. Let wel op dat je niet teveel water inademt. (insnuift)

Oefening bij een constant verstopte neus, verstopte neus verhelpen

YouTube video

De neti pot om een verstopte neus te verhelpen

Heb je wel eens gehoord van een neti-pot? De neti-pot kan je helpen om je bovenste luchtwegen en vooral je neus en bijholten te reinigen. Met de neti pot kun je als het ware je neus spoelen. Daarbij wordt je neus gezuiverd van overtollig verkleefd neusslijm, stof, of allergenen. De zoutoplossing ondersteunt de afweerfunctie van de neusslijmvliezen.

De neti pot is een potje waar je water in doet met een zoutoplossing. Dat schenk je vervolgens in een neusgat terwijl je je hoofd opzij houdt totdat het water uit het andere neusgat stroomt. Vervolgens wissel je van neusgat. Bij het gebruik van een neti pot dringt het water goed door in je neus en bijholten. Dit is een grondige manier om je neus van binnen schoon te krijgen. In het plaatje hieronder zie je dat ik deze oefening voor het eerst in India deed. Daar heb ik me verdiept in ademhalingstechnieken.

Verstopte neus

Verstopte neus

Binnen Yoga zijn er verschillende reinigingstechnieken die kriya’s worden genoemd. De Kriya die ik hier uitvoer maakt gebruik van de neti pot. Een grondige manier om je neus en bijholten te reinigen.

Wakker worden met een verstopte neus

Veel mensen worden wakker met een verstopte neus. Daar is een goede verklaring voor. Aan het einde van de nacht is de droomslaap, ofwel de R.E.M. slaap, het langst. Tijdens deze slaapfase gaan we zwaarder ademen. Als je als gevolg van stress al onnodig zwaar ademt, dan zul je in deze slaapfase ook onnodig zwaar ademen. Dit is dus ondanks het feit dat het normaal is om tijdens de R.E.M. slaap zwaarder te ademen. 

Wakker worden met keelpijn en verstopte neus

Met zwaarder ademen wordt diep en snel ademen bedoeld. De ademhaling kan dan ook hoorbaar zijn. Door deze ademhaling blaas je te veel koolzuurgas uit. Vervolgens raakt de neus verstopt. De longarts Konstantin Pavlovich Buteyko zag dit als verdedigingsreactie van het lichaam op te veel ademen. Een verstopte neus is een poging om meer koolzuurgas vast te houden.

Het gevolg is echter dat je overschakelt op mondademhaling. Daardoor droogt de mond en de keel uit. Omdat de lucht niet wordt gefilterd zoals bij neusademhaling kan er rommel zoals stof en huisstofmijt binnenkomen. Dat kan leiden tot keelpijn en zelfs irritatie en slijmvorming in de keel. Dokter Buteyko zag slijmvorming ook als een verdedigingsreactie van het lichaam om meer koolzuurgas vast te houden.

Wakker worden met verstopte neus en hoofdpijn

Hiervoor las je al dat er tijdens de droomslaap / R.E.M. slaap zwaarder wordt geademd. Ofwel er wordt sneller en dieper geademd. En via de mond. Het gevolg hiervan is dat er te veel koolzuurgas wordt uitgeademd. Koolzuurgas zorgt ervoor dat de bloedvaten kunnen verwijden. Bij een tekort aan koolzuurgas in het bloed zullen de bloedvaten het tegenovergestelde doen. Deze zullen vernauwen. Dat betekent dat bloed niet meer optimaal wordt aangeleverd richting de hersens. 

Daarbij komt nog dat alleen in de aanwezigheid van koolzuurgas zuurstof aangeleverd kan worden aan de cellen. Dat geldt voor alle cellen in het lichaam en dus ook voor de cellen in de hersens. Dit fysiologische mechanisme is in 1904 ontdekt door de Deense wetenschapper Christian Bohr en wordt dan ook het Bohr effect genoemd.

Een verminderde bloedtoevoer naar de hersens en een verslechterde zuurstof afgifte van zuurstof aan de hersen kan een rol spelen bij hoofdpijn. Bij spanningshoofdpijn als gevolg van een hoge bloeddruk bijvoorbeeld, maar ook bij migraine.

Spirituele betekenis verstopte neus

In de wereld van spirituele interpretaties wordt een verstopte neus vaak gezien als meer dan een simpel lichamelijk ongemak; het kan wijzen op geblokkeerde levensenergie en emotionele bagage. Vanuit dit perspectief staat de neus, als het orgaan van geur, symbool voor de manier waarop we ‘de geur van het leven’ inademen, oftewel hoe we spirituele energie en levenservaringen ontvangen. Wanneer onze neus verstopt is, kan dit suggereren dat we moeite hebben om volledig deel te nemen aan het leven of dat we weerstand bieden tegen bepaalde persoonlijke ontwikkelingen. 

Tijdelijke oplossingen

De hierboven genoemde oplossingen zijn meestal slechts tijdelijk van aard. Voor veel mensen is een verstopte neus echter een symptoom van chronische hyperventilatie. Via de chronische hyperventilatie symptomen test kun je vaststellen of er bij jou sprake is van chronische hyperventilatie. In dat geval kun je overwegen om de Buteyko therapie te volgen.

Verwante onderwerpen

Korstjes in neus
Neusspray verslaving
Zelf neusspray maken

Wanneer deze pagina op social media geplaatst wordt komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding is afkomstig van Winter photo created by lyashenko – www.freepik.com

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537