De voordelen van buikademhaling

De voordelen van buikademhaling

Tijdens yoga, pilates, meditatie, mindfullness enz wordt er op instructie even door de buik geademd. Soms wordt nog geprobeerd om dat na de les vol te houden. Meestal lukt dit niet. Dat komt omdat de onbewuste ademhalingspatronen het dan weer overnemen. De meeste mensen schakelen weer over op borstademhaling. Via de Buteyko adem methode leer je om je onbewuste ademhalingspatronen opnieuw in te stellen. 

Meer dan 50% van de gezonde mensen ademt door de borst. Van de zieke mensen ademt meer dan 90% door de borst. Dat veroorzaakt een toegenomen ventilatie, ademhalingsfrequentie en minuut volume. Juist bij chronische ziekten zoals astma, copd, kanker, hartaandoeningen, diabetes, chronische vermoeidheid, obesitas en slaap apneu heeft dan geen goede invloed op de leefkwaliteit.

Via borstademhaling wordt er minder zuurstof aan het bloed afgegeven.

De onderste 10% van de longen transporteert meer dan 40 ml zuurstof per minuut. Bij de bovenste 10% van de longen is dat slechts 6 ml zuurstof per minuut. Het onderste gedeelte van de longen is dus veel effectiever dan het bovenste gedeelte. Bij ademen door de buik worden alle longblaasjes verticaal uitgerekt. Zo krijgen zij een frisse toevoer van lucht met hogere zuurstof concentraties. Dat leidt tot een verbeterde zuurstoftoevoer aan het bloed.

Ademen door de borst veroorzaakt lymfatische stagnatie.

Dr. Shields, toonde met zijn studie, “Lymph, lymph glands, and homeostasis” (Shields, 1992) aan dat ademen door het diafragma de ontgiftende werking van de lymfen stimuleert. Er wordt dan een negatieve druk gecreëerd die het lymfevocht door het lymfe systeem heen trekt. Dat zorgt ervoor dat de toxische stoffen in het lichaam veel sneller worden verwijderd.

Het lymfe systeem heeft geen pomp zoals het hart. Lymfeknopen bevinden zich op plaatsen in het lichaam waar druk op staat door het bewegen van lichaamsdelen. Lymfe knopen bevinden zich bijvoorbeeld rond de nek, oksels en liezen. Bij lichamelijke beweging worden de lymfe knopen mechanisch gestimuleerd door het lymfevocht door de kleppen van de lymfen te duwen. De lymfeknopen die verbonden zijn aan onze maag, nieren, lever, alvleesklier, milt, dunne en dikke darm bevinden zich onder het diafragma. Dat zijn in totaal ongeveer 60% van de lymfeknopen.

Bij buikademhaling worden de afvalstoffen afgevoerd uit de vitale organen. Dat gebeurd letterlijk met iedere ademhaling. Bij borstademhaling maak wordt dit gezonde lichaamsproces niet benut. Daardoor kunnen de afvalstoffen zich gaan ophopen. Dat kan tot allerlei klachten leiden zoals vermoeidheid, hoofdpijn en meer. Het lichaam krijgt niet de kans om zich te herstellen. Mede daardoor worden worden verschillende symptomen bij chronische ziekten in stand gehouden, of ze verergeren zelfs.

Juist bij medicatiegebruik is het belangrijk om afvalstoffen goed te blijven afvoeren. Tegenwoordig wordt er veel te veel onnodige medicatie voorgeschreven, hoewel er ook situaties zijn waarin dat echt nodig is. Feit blijft wel dat medicatie chemisch is en daardoor ontstaan er afvalstoffen. Bijwerkingen ontstaan mede doordat die afvalstoffen niet op een goede manier worden afgevoerd. Dat kan dus op een natuurlijke manier. Via ademhaling door de buik. Niet door dagelijks even vijf minuten door de buik te ademen. Dat is niet genoeg. Ik leer je om van buikademhaling een onbewust ademhalingspatroon te maken.

Test om erachter te komen of je door je borst of buik ademt.

Buikademhaling, of borstademhaling?

Buikademhaling, of borstademhaling?

Leg een hand op je buik en de andere kant op je borst. Zoals op het plaatje hierboven. Ontspan volledig zodat de dynamiek van je ademhaling niet verandert. Houd je handen op dezelfde plek en geef ongeveer 30 seconden aandacht aan je ademhaling. Op deze manier kom je erachter hoe je onbewuste ademhaling is. (door de borst, of door de buik). Neem een paar langzame en diepe ademhalingen zodat je je ademhaling meer in detail kan leren voelen.

 

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie symptomen
Snel buiten adem bij inspanning
Astma door stress
Hartoverslagen door stress
Brok in keel wegkrijgen
Extreme vermoeidheid en spierpijn

Bronnen

  • In Yoga: Ramacharaka Y (ed). Nostril vs. mouth breathing. In: The Hindu-Yogi Science of Breath, Waiheke
    Island, New Zealand: Floating Press 1903.
  • Mouth breathing activates the upper chest: Swift AC, Campbell IT, McKown TM. Oronasal obstruction, lung volumes, and arterial oxygenation. Lancet. 1988 Jan;1(8577):73-75
  • Nose breathing imposes: Timmons, Ley (eds.),Behavorial and Psychological approaches

 

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.