[rank_math_breadcrumb]

Oxazepam afbouwen

Oxazepam wordt voorgeschreven bij hyperventilatie, angst- en spanningsklachten. In dit blogartikel vertel ik m’n persoonlijke ervaring met deze medicatie. Je zult ook lezen over een ondersteunende behandeling tegen je spanningsklachten. Wellicht kan dat er toe leiden dat je oxazepam volledig kunt afbouwen. Zou het niet fijn zijn als je weer op eigen kracht verder kunt?

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Oxazepam is verslavend ⎟ oxazepam afbouwen

Op de website van psychosenet staat dat oxazepam werkt bij kortdurend gebruik, van zo’n twee weken. Om door de meest heftige tijd heen te komen dus. Bij langdurig gebruik kan er gewenning optreden en kunnen er bijwerkingen ontstaan. De bijwerkingen zijn soms ernstiger dan de klacht waar je ze voor neemt.

Mijn ervaring met oxazepam

Zo’n twintig jaar geleden is mij ook oxazepam voorgeschreven. Ik slikte het langer dan een paar weken. Omdat ik er zo suf van werd ging m’n conditie sterk achteruit. Dat vond ik maar niks, want ik haalde veel plezier uit sporten. Dat was m’n leven. Daarom ben ik toen op eigen initiatief gestopt met oxazepam. Mijn leven werd beter, maar ik had nog jaren het gevoel dat ik een terugval voor moest blijven. Daarom leefde ik zo gezond mogelijk. Ik at goed, zorgde voor een goede nachtrust en sportte regelmatig. Dat leven was al veel beter voor mij dan het nemen van oxazepam. Toch liep ik in die tijd nog met veel onrust rond. De oorzaak daarvan rekende ik te veel toe aan een verhaal dat ik voor mezelf creëerde. Pas later kwam ik achter het ontbrekende puzzelstukje. Dat was chronische hyperventilatie. 

YouTube video

Oxazepam ⎢ Chronische hyperventilatie

Bij aanhoudende spanningsklachten is er altijd sprake van chronische hyperventilatie. Dat zul je waarschijnlijk al begrijpen als ik zeg dat een super rustige en ontspannen ademhaling niet samen kan gaan met spanningsklachten. Toch zal ik het verder toelichten, want bij spanningsklachten zul je het volgende herkennen; Er zal sprake zijn van een hoge borstademhaling, je hebt vaak een tekort aan lucht, je ademhaling is hoorbaar, je krijgt het benauwd tijdens het spreken en je moet vaak zuchten en gapen. Dat zijn kenmerken van chronische hyperventilatie. Chronische hyperventilatie veroorzaakt spanningsklachten. Chronische hyperventilatie kun je ook vaststellen via de test onderaan deze pagina.

Oxazepam afbouwen

Oxazepam afbouwen

Oxazepam afbouwen ⎢ leer van mijn fout

Veel mensen hebben moeite met het afbouwen van medicatie. Ik weet nog toen ik dat deed. Dat ging weliswaar om seroxat, dit medicijn heb ik wat langer gebruikt dan oxazepam. Daar was ik meer dan 20 jaar geleden ineens mee gestopt. Ik had al een lage dosis, dus dacht dat dat wel kon. Wat ik nog had kunnen doen was dat pilletje halveren met een mes. Er zit echter niet zo’n ingekerfd streepje in die pil, dus dat ging niet heel handig. Bovendien bood m’n huisarts geen begeleiding. Toen ik stopte begon ik hele rare, stroom achtige prikkels door m’n hersens en m’n lijf te voelen. Dat waren dus ontwenningsverschijnselen. Net als bij het stoppen met seroxat worden bij het stoppen met oxazepam ook ontwenningsverschijnselen gemeld. Van oxazepam had ik waarschijnlijk geen ontwenningsverschijnselen, want dan zou ik dat nog wel weten.

Oxazepam afbouwen met taperingstrips
afbouwschema oxazepam

Stop dus niet op eigen houtje. Voorkom ontwenningsreactie’s door in overleg met je huisarts af te bouwen. Dat kan op een verantwoorde manier via zogenaamde taperingstrips. Via taperingstrips krijg je steeds een kleinere hoeveelheid van je medicijn. Dat maakt het mogelijk om geleidelijk af te bouwen waardoor je minder last, of geen last hebt van ontwenningsverschijnselen. Als je wilt afbouwen raad ik aan om eerst te verdiepen in de website taperingstrips.nl. Vervolgens kun je met je huisarts bespreken dat je via taperingstrips oxazepam, of wellicht andere medicatie wilt afbouwen. Je huisarts kan je dan een recept geven voor taperingstrips met oxazepam. Er is één apotheek in Nederland die deze taperingstrips levert. Dat is de regenboogapotheek Bavel. Helaas vergoeden alleen de verzekeraars DSW en ENO deze strips nog. Wat ook nog handig kan zijn is dat je op de website van  apothekersorganisatie KNMP een oxazepam afbouwschema laat berekenen.

Chronische hyperventilatie verhelpen

Oxazepam behoort tot de benzodiazepines. Benzodiazepines zijn psychotrope middelen met een rustgevende werking. Je gaat er dus rustiger van ademen. Zodra je met deze medicatie stopt kan het zijn dat je weer gaat hyperventileren. Hyperventilatie  veroorzaakt symptomen die je voorheen wellicht nooit gekoppeld hebt aan je ademhaling. Door het verhelpen van chronische hyperventilatie kun je ervoor zorgen dat ze uitblijven. Dat kun je in de gaten houden door jezelf te testen via de  chronische hyperventilatie test

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie symptomen
Angst is een slechte raadgever
Astma door stress
Ontstekingsremmers astma

Wanneer je deze afbeelding in social media opent komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze is afkomstig van Designed by vectorpouch / Freepik

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537