[rank_math_breadcrumb]

Pijn in schuine halsspier

Pijn in schuine halsspier: dit is een kwaal die heel vervelend kan zijn. Het kan diverse oorzaken hebben, zowel lichamelijke als psychische. Voordat je iets doet aan pijnlijke spieren in keel of hals is het belangrijk dat je weet waardoor de pijn wordt veroorzaakt. Ga hiervoor naar de huisarts als je de oorzaak niet zelf kunt aanwijzen. Hij of zij kan nader onderzoek doen en je indien nodig doorverwijzen naar een specialist. Maar meestal is dit niet nodig en verdwijnen de klachten na verloop van tijd vanzelf. Soms is medicatie nodig. Dat is vaak het geval als er een onderliggende oorzaak is.

Pijn in schuine halsspier

Pijn in schuine halsspier

Pijn in schuine halsspier: Gespannen halsspieren: dit zijn de symptomen

De symptomen van pijn in schuine halsspier liggen natuurlijk voor de hand. Als je je hoofd probeert te draaien of zelfs maar te bewegen is dat heel pijnlijk. Soms is de pijn zo hevig dat je je hoofd krampachtig in één houding moet houden om zo min mogelijk last te hebben van de spierpijn. Als de oorzaak een ontsteking is dan kan dit gepaard gaan met verhoging of zelfs koorts. Vaak kun je de plek waar de ontsteking zit feilloos aanwijzen omdat die warm en gevoelig is. Dit is niet altijd zo, het hangt af van de oorzaak van de spanning in de halsspieren.

Keelpijn in combinatie met pijn in schuine halsspier

Griep of een andere virusinfectie kan gepaard gaan met gespannen halsspieren. Mensen die een COVID besmetting hebben doorgemaakt geven vaak aan dat dit gepaard ging met flinke spierpijn. Niet alleen in de halsspieren, maar vaak ook in armen of benen. De ontsteking baant zich als het ware een weg door het lichaam. Keelpijn kan ook een symptoom zijn, en door veelvuldig hoesten en moeizaam slikken geeft dit dan pijn in de hals- en keelspieren. Warmte kan verlichting geven omdat de spieren hierdoor ontspannen. Als je naast keelpijn ook last hebt van een verstopte neus kan stomen helpen. De warme stoom zorgt ook voor ontspanning van de spieren.

Verkeerd ademen door verstopte neus en veelvuldig hoesten ⎪ pijn in schuine halsspier

Hierboven werden een verstopte neus en veelvuldig hoesten even aangetipt. Een verstopte neus leidt tot mondademhaling. Mondademhaling leidt tot een hoge borstademhaling. Zo’n hoge ademhaling kan ertoe leiden dat de halsspieren ook onnodig belast worden.

Bij veelvuldig hoesten wordt er teveel koolzuurgas afgeblazen. Dit ontregeld de delicate balans tussen de ademhalingsgassen zuurstof en koolzuurgas. Dit leidt tot een ademhaling buiten de medische norm (verkeerd ademen) en tal van spanningsklachten. 

Veel gapen als gevolg van verkeerd ademen ⎜ pijn in schuine halsspier

Hiervoor las je dat verkeerd ademen ook wel ademen buiten de medische norm wordt genoemd. Andere termen hiervoor zijn disfunctioneel ademen, chronische hyperventilatie, of zwaar ademen. 

Deze manier van ademen gaat samen met veel gapen en zuchten. Ik wil even met je inzoomen om dat gapen. Door veelvuldig te gapen worden de de halsspieren teveel belast. Dat kan leiden tot spanning, verkramping en pijn. Hierdoor lig je s’nachts te woelen in je bed. Vanwege de gespannen halsspieren is het dan lastig om een comfortabele slaaphouding te vinden. Nu begrijp je geleidelijk hoe verkeerd ademen een negatieve spiraal in gang zet. Dit kun je verhelpen door weer op de juiste manier te leren ademen. Hiervoor kun je de online cursus, of de offline cursus overwegen.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Stress kan vervelende lichamelijke klachten geven

Stress heeft verschillende oorzaken. Het kan te maken hebben met hoge werkdruk, maar ook met persoonlijke problemen zoals financiële zorgen, zorgen om de gezondheid of problemen in de relatie tussen partners. Gespannen halsspieren als gevolg van stress treedt soms ook op bij acute stress. Dit merk je bijvoorbeeld als er een strakke deadline is voor een opdracht op je werk en je twijfelt of je die gaat halen. Maar ook als er te veel van je gevergd wordt op de werkvloer kan dit leiden tot pijn in je nek en hals.

Rust nemen is natuurlijk het devies bij stress, maar dat kan niet altijd. Als er sprake is van tijdelijke stress dan kun je de nekspieren masseren om te proberen wat te ontspannen. Steeds meer bedrijven bieden de mogelijkheid tot het inlassen van een powernap op het werk. Ook dit kan helpen om de stress te verdrijven. Als de stress te maken heeft met grotere problemen, zoals een relatiecrisis, dan is het natuurlijk zaak om hier iets aan te doen. Jullie kunnen in relatietherapie gaan bij een psycholoog. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om hulp te krijgen bij financiële problemen.

Medicatie voor pijn in schuine halsspier

Er is bij de drogist medicatie te krijgen voor de behandeling van gespannen hals- en nekspieren. Je kunt kiezen voor de overbekende Tijgerbalsem. Dit middel bestaat al tientallen jaren en is een middel dat verlichting kan bieden. Wees echter voorzichtig met dit middel, het is zeker geen onschuldig zalfje maar een geneesmiddel. Lees dus voordat je het gebruikt de bijsluiter, zoals je dat ook bij andere geneesmiddelen doet.

Daarnaast zijn er andere middelen die helpen bij het bestrijden van spierpijn. Ook deze kun je gebruiken. Als je langer last hebt van gespannen keel- en nekspieren is het advies om een afspraak te maken bij de huisarts. Misschien is er een dieper liggende oorzaak. Soms is het nodig om te worden doorverwezen naar een specialist, bijvoorbeeld als er een spier bekneld zit als gevolg van een trauma. Een trauma kan een ongeval zijn, denk bijvoorbeeld aan een aanrijding of een val.

Regelmatig last van gespannen halsspieren, pijn in schuine halsspier

Als je regelmatig last hebt van gespannen halsspieren dan is het belangrijk om de oorzaak daarvan weg te nemen. Is je houding tijdens werk wel goed? Een verstelbaar bureau en verstelbare bureaustoel voor kantoorwerk zijn heel belangrijk. Als je in een verkeerde houding uren achter een laptop zit kan dit zeker leiden tot spierpijn. Als je thuis werkt, doe dat dan niet aan de keukentafel maar overleg met je werkgever over een goed bureau en goede bureaustoel.

Langdurig autorijden kan ook nekklachten geven. Maak je dagelijks lange ritten, neem dan op tijd een pauze van minstens een kwartier. Als de oorzaak stress is dan is het belangrijk om de reden van de stress weg te nemen. Dit is niet altijd eenvoudig, maar als de pijnklachten door gespannen spieren in nek en hals aanhouden is dat natuurlijk ook heel vervelend.

Gerelateerde blogartikelen

Brok in keel gevoel
Hoofdpijn, nekpijn, hoge bloeddruk
Opgetrokken schouders afleren
Sternocleidomastoideus spier en nekpijn

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537