[rank_math_breadcrumb]

Chronische hyperventilatie symptomen test ⎢Hyperventilatie test

In dit blogartikel leer je meer over de chronische hyperventilatie symptomen test. Dat kun je direct doen via de Nijmeegse vragenlijst, via de chronische hyperventilatie test bij de longarts, of via het meten van de controle pauze.

Chronische hyperventilatie symptomen test: Chronische hyperventilatie diagnose

Na het invullen van de onderstaande lijst weet je of het waarschijnlijk is dat je chronisch hyperventileert. De Nijmeegse vragenlijst is een maatstaf voor ademhalingsklachten.

Nijmeegse vragenlijst
Nijmeegse vragenlijst

Chronische hyperventilatie test: kenmerken chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie kun je ook herkennen door naar de kenmerken te kijken van chronische hyperventilatie. Deze bestaan uit;

 • Via de borst ademen als gevolg van een gespannen middenrif.
 • ‘Hoog’ ademen- soms bewegen de schouders ook mee.
 • Er wordt veel via de mond geademd.
 • De ademhaling is hoorbaar.
 • De adembewegingen via de borst en buik zijn zichtbaar.
 • Veel gapen, zuchten en geeuwen.
 • Diep ademen tijdens het spreken. 

Chronisch hyperventileren test longarts: Chronische hyperventilatie symptomen test ziekenhuis

Voordat deze test wordt afgenomen vul je een lijst in waarin je aangeeft welke klachten je hebt. Vervolgens doet de longarts onderzoek naar je ademhaling via de hyperventilatie provocatie test. Daarbij zul je door een mondstuk ademen terwijl je op een stoel zit. Je neus is daarbij afgesloten met een klemmetje zodat je niet via de neus kunt ademen.

Hyperventilatie provocatie test

Hyperventilatie provocatie test

Het mondstuk is verbonden aan een apparaat dat meet hoeveel koolzuurgas de longen afgeven en hoe snel je ademt. Tijdens het afnemen van deze test zal je gevraagd worden om snel en diep te ademen. Vervolgens krijg je de tijd om daarvan te herstellen. Als er sprake is van hyperventilatie zul je door het doen van deze test hyperventilatie symptomen ervaren. Deze klachten worden vervolgens vergeleken met de klachten die je eerder op de lijst hebt ingevuld. Ik hoor vaak van m’n cursisten dat ze deze test als onprettig ervaren.

Chronische hyperventilatie symptomen test: Verkeerde ademhaling test

De ademtest die hieronder op video staat is ontwikkeld door dokter Buteyko,  de grondlegger van de Buteyko therapie. Met deze hyperventilatie test kun je  hyperventilatie vaststellen. In tegenstelling tot de vorige test wordt bij een juiste uitvoering van de CP test geen stress ervaren. CP betekent Controle Pauze. Via de CP test meet je hoe lang je zonder moeite je ademhaling kunt inhouden.

YouTube video

Chronische hyperventilatie behandeling
Chronische hyperventilatie symptomen test

Nu je de Nijmeegse vragenlijst hebt ingevuld, de kenmerken van chronische hyperventilatie hebt doorgelezen en de controle pauze test gedaan hebt weet je of je hyperventileert. Nu is het aan jou om de afweging te maken of je daar wat aan wilt doen. Als dat het geval is kan ik je de volgende vervolgstappen aanbieden. 

Gratis online training

Een volgende stap kan zijn om de gratis online training te volgen. Het doel daarvan is bewuster te  worden van je ademhaling. Je krijgt ook verschillende tips en adviezen. Via deze training kom je ook wat meer te weten over mij en m’n manier van werken.

Bij het openen via deze website zie je een schermpje waarop je je naam en email adres kunt achterlaten. Als je dat hebt weggeklikt verschijnt dat schermpje morgen weer. Je kunt deze website ook in een andere browser openen. Dan kun je je gelijk aanmelden.

Online Buteyko training

Deze online Buteyko training is voor wie vanuit huis en in eigen tempo de Buteyko Methode wil leren. Na aanmelding krijg je toegang tot een uitgebreide leeromgeving met video’s en geschreven tekst. Buteyko online leren is tegenwoordig prima mogelijk.  Deze training gaat bovendien gepaard met persoonlijke begeleiding.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Individuele Buteyko cursus

In deze Buteyko cursus gaan we samen uitgebreid werken aan jouw gezondheid. Niet iedereen vind het prettig om zoiets online te doen. Via chronische hyperventilatie behandeling vind je ook meer over het programma van deze Buteyko cursus. 

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537