[rank_math_breadcrumb]

Rhinitis / Hooikoorts

Inleiding Rhinitis (hooikoorts)

Rhinitis is de belangrijkste oorzaak van respiratoire obstructie1 en een belangrijke factor die bijdraagt aan numerieke comorbide stoornissen, waaronder dentofaciale en craniofaciale veranderingen bij kinderen. 234

De meest voorkomende behandeling tegen rhinitis zijn vermijding, decongestiva, corticosteroiden, of inentingen. Hoewel deze behandelingen een therapeutisch voordeel bieden zijn ze alleen effectief zolang de therapie voortduurt.

Hooikoorts verminderen kan ook volgens de ideeen van de inmiddels overleden Russische dokter Konstantin Buteyko. Dit perspectief was gebaseerd op de vooronderstelling dat een ademvolume boven de metabolische behoefte een verstopte neus veroorzaakt. Bij de aanvang van een verstopte neus ontstaat er een gevoel van luchthonger waardoor er overgeschakeld wordt op mondademhaling. Dat veroorzaakt een groter ademvolume en dat maakt de vicieuze circel rond.

De Buteyko Methode is voorzien van een meetinstrument (de CP) om de ademhaling te meten, een ademinhoud oefening om de neus te onstoppen en ademhalingsoefeningen om het ademvolume te resetten naar normale hoeveelheden.

Het doel van een studie uitgevoerd door Dr Adelola et al. van het Department of Otolaryngology aan Limerick University Hospital in Ierland was om de effectiviteit van de Buteyko techniek op de nasale symptomen van patiënten met astma te onderzoeken.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Methode hooikoorts verminderen 

26 vrijwilligers met de diagnose van astma en chronische rhinitis, variërend in de leeftijd 23-60 jaar werden gerekruteerd uit de algemene populatie. De training vond drie weken achter elkaar plaats en werd gegeven door een Buteyko therapeut. De deelnemers werden gedurende drie maanden gevolgd.

Iedere deelnemer voltooide aan het begin van de training en drie maanden na de training een test waarmee de leefkwaliteit gerelateerd aan de nasale symptomen in kaart werd gebracht. Gevalideerde evaluaties bestonden uit de sinonasale uitkomst-test (SNOT)5, neusverstopping symptoom evaluatie (NOSE6) en de visuele analoge schaal.

Resultaten

De studie toonde een significante reductie van nasale symptomen bij astmapatiënten in alle drie de evaluaties. Bijvoorbeeld benauwdheid, slecht reukvermogen, snurken, nasale blokkade of verstopping, moeite met ademhalen door de neus, moeite met slapen, met ademen door de mond, niet in staat om voldoende lucht te krijgen door de neus tijdens het sporten of inspanning, of een gevoel van paniek dat men niet genoeg lucht kan krijgen door de neus.
Deze evaluatie liet een daling van 71% aan rhinitis symptomen bij astma zien in de follow up na drie maanden.                           

Test Baseline meting

Meting na drie maanden

 

Verbetering
Visueel analoge schaal 66.65 18.25 72.60%
Symptoom evaluatie nasale obstructie 12.03 3.46 71.20%
SNOT 22 (Sino Nasale Outcome Test) 44.07 12.34 72.00%

Tafel 1: Pre- en post-test scores van de visuele analoge schaal (VAS), nasale obstructie symptoom                                   evaluatie (NOSE) en de Sinosal outcome test (SNOT-22)

Rhinitis onderzoek

 

 

Meet het ademhalingsvolume met behulp van de adem inhoud tijd. (controle pauze)

Een aantal onderzoekers hebben een omgekeerde evenredige relatie vastgesteld tussen de lengte van de adem inhoud tijd en het ademhalings volume.789 De meting hieronder werd ontwikkeld door de inmiddels overleden Dokter Konstantin Buteyko en staat bekend als de “controle pauze”. Een lage controle pauze is indicatief voor verhoogde ventilatie in rust wat resulteert in symptomen van rhinitis in degenen die daar een genetische aanleg voor hebben. In de afgelopen jaren vond ik altijd dat rhinitis symptomen zoals een verstopte neus, loopneus en neusafscheiding sterk worden gereduceerd zodra de pauze hoger is dan 25/30 seconden. Daarbij heeft iedere vijf seconden verhoging van de controle pauze een vermindering in rhinitis symptomen als gevolg.

CP visueel en grafisch

Meten van de controle pauze

 • Neem een kleine stille ademhaling door de neus en laat een kleine stille uitademing toe door de neus.
 • Sluit je neus met je vingers om te voorkomen dat er lucht in je longen komt.
 • Tel het aantal seconden tot het moment dat je duidelijk een behoefte voelt om weer adem te halen.
 • Wanneer je voor het eerst duidelijk merkt dat je weer wilt ademen kun je onvrijwillige bewegingen voelen in je ademhalingsspieren. Het kan zijn dat je buik een beetje schokt, of dat je nekspieren samentrekken.
 • Je inhalatie aan het eind van de adem hoort kalm te zijn.
 • Laat je neus los en adem er doorheen.

10

Adem inhoud oefening om de neus te deblokkeren

De eerste stap om het ademvolume te normaliseren is het vrijmaken van de neus om vervolgens permanent over te schakelen naar neusademhaling. Chronische hyperventilatie kan door regelmatig te zuchten instand gehouden worden, het is belangrijk om dat tegen te gaan door te slikken, of de adem in te houden. De overstap naar neusademhaling wordt gevolgd door het gebruik van ademhalingsoefeningen die bedoeld zijn om het ademhalings volume te normaliseren.

Neusopener

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Buteyko ademhaling⎟ Buteyko Methode

De Buteyko Methode biedt een therapeutische interventie voor rhinitis en allergische rhinitis. De studie toonde een significante verbetering van nasale symptomen van astma en de levenskwaliteit van de deelnemers. Verder onderzoek is noodzakelijk om de doeltreffendheid van de Buteyko methode vast te stellen voor chronische rhinitis.

Gerelateerde blogartikelen

Allergisch astma
Astma door stress
Neussprayverslaving
Verstopte neus verhelpen
Eczeem
Brok in keel
Slijm in longen
Chronisch hoesten
Kleuren snot
Inhalatiemedicatie

 

 1. Bresolin, P. Shapiro, G. Shapiro, et al. Mouthbreathing in allergic children, its relationship to dentofacial development, Am. J. Orthod. 83 (1983) 334-340.
 2. F.C.P. Valera, L.V.V. Travitzki, S.E.M. Mattar, M.A.N. Matsumoto, A.M. Elias, W. T. Anselmo-Lima, Muscular, functional and orthodontic changes in pre school children with enlarged adenoids and tonsils, Int. J. Pediatr. Otorhinolaryngol. 67 (2003) 761-770.
 3. S. Linder-Aronson, Adenoids: their effect on mode of breathing and nasal airflow and their relationship to characteristics of the facial skeleton and the dentition, Acta Otolaryngol. Suppl. 265 (1970) 1-132.
 4. F.C. Pereira, S.M. Motonaga, P.M. Faria, M.A.N. Matsumoto, L.V.V. Travitzki, A.S. Lima, W. T. Anselmo-Lima, Avaliac, a ˜o cefalome ‘ trica e miofuncional em respiradores bucais, Re v. Bras. ORL 67 (2001) 43-49.
 5. Hopkins C. et al. (2009) Psychometri c validity of the 22-item Sinonasal Outcome Test. Clin. Otolaryngol. 34, 447 – 454
 6. Stewart M.G. et al. (2004) Development and validat ion of the Nasal Obstruction Symptom Evaluation (NOSE) scale. Otolaryngol. Head Neck Surg. 130, 157 – 163
 7. Nishino T. Pathophysiology of dyspnea evaluated by breath-holding test: studies of furosemide treatment. Respiratory Physiology Neurobiology.2009 May 30;(167(1)):20-5
 8. Barnai M, Laki I, Gyurkovits K, Angyan L, Horvath G. Relationship between breath-hold time and physical performance in patients with cystic fibrosis. European Journal of applied physiology.2005 Oct;(95(2-3)):172-8
 9.  Pérez-Padilla R, Cervantes D, Chapela R, Selman M. Rating of breathlessness at rest during acute asthma: correlation with spirometry and usefulness of breath-holding time. Rev Invest Clin.1989 Jul-Sep;(41(3)):209-13
 10. Plaatje CP test en neusopener oefening afkomstig van de Buteyko Clinic

Wil je beter leren ademen?

Contact

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537