info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Hyperventilatie aanval ⎜Hoe lang duurt een hyperventilatie aanval

 Een hyperventilatie aanval hebben betekent eigenlijk dat je in een toestand van ‘te veel ademen’ verkeert. Tijdens een hyperventilatie aanval adem je maar liefst dubbel zoveel dan wat normaal voor jou is, en soms nog iets sneller. Dit heeft gevolgen voor je lichaam. Enerzijds krijg je meer zuurstof in je lichaam dan gewoonlijk het geval is en daarnaast verlies je meer koolzuurgas dan goed voor je is. Het teveel aan zuurstof levert geen problemen op, maar het verlies van koolzuurgas wel.

In ons lichaam is er een bepaalde zuurgraad aanwezig. Deze wordt bepaald door koolzuurgas. Wanneer er te veel koolzuurgas verloren gaat door het sneller ademen, dan raakt de zuurgraad in het lichaam uit balans. Dit heeft, onder meer, effect op het functioneren van de organen. Door de korte duur van een hyperventilatie aanval is het niet per definitie gevaarlijk, maar gezond is het natuurlijk ook niet.

In Nederland zijn ongeveer 900.000 personen die met regelmaat last hebben van hyperventilatie. Dit is een schattig en vermoed wordt dat het werkelijke aantal hoger ligt. Hyperventilatie kan worden verdeeld in twee varianten, namelijk de hyperventilatie aanvallen en de chronische vorm van hyperventileren.

Hyperventilatie aanval symptomen

Mensen die last hebben van de chronische vorm van hyperventileren merken soms niet dat zij hier last van hebben. Zij hebben een constant benauwd gevoel, maar weten niet dat dit komt door chronisch hyperventileren. Buiten het benauwde, kortademige gevoel ervaren zij vaak geen andere symptomen.

Bij hyperventilatie aanvallen, wat ook wel acute hyperventilatie wordt genoemd, ligt dit anders. Hierbij kun je wel meer symptomen ervaren. De meest voorkomende symptomen zijn:

• Duizeligheid
• Weeïg gevoel in de knieën
• Pijn op de borst
• Hartkloppingen
• Tintelingen in benen en armen
• Strak gevoel rond de mond
• Droge mond
• Transpiratie
• Kortademigheid, benauwd gevoel

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen met een hyperventilatie aanval dezelfde symptomen ervaart. De aanval van hyperventileren verloopt persoonlijk. Dit betekent ook dat de duur van de aanval per persoon sterk kan verschillen. Twijfel je of je te maken hebt met de symptomen van hyperventileren? Dan is het aan te raden om een bezoek aan de huisarts te brengen.

Hyperventilatie aanval

Hyperventilatie aanval

 

Hoe lang duurt een hyperventilatie aanval?

Hoe lang een hyperventilatie aanval precies duurt is niet makkelijk te zeggen. Dit is namelijk heel persoonlijk. Voor het grootste deel van de mensen die deze aanvallen ervaren geldt dat de aanval binnen 10 minuten weer over gaat. Voor een kleiner deel van de mensen die acute aanvallen van hyperventilatie ervaren geldt dat de aanval maximaal 30 minuten duurt. Juist omdat het gevoel van benauwdheid en kortademigheid vaak zorgt voor een paniekerig gevoel lijkt de aanval altijd langer te duren dan in werkelijkheid het geval is.

Wanneer er sprake is van de chronische vorm van hyperventileren, dan heeft men continu last van de klachten. Daarom is er in dit geval geen sprake van een aanval, maar van een constante aanwezigheid van het hyperventileren. Bij een aanval zijn de symptomen in verreweg de meeste gevallen veel heviger dan bij de chronische vorm. Mede hierdoor zijn er mensen die zich niet bewust zijn van het feit dat zij lijden aan chronisch hyperventileren. Zij ervaren meestal niet het paniekerige gevoel dat wel ervaren wordt bij een aanval van hyperventilatie.

Er wordt vaak gedacht dat een hyperventilatie aanval uit het niets komt, maar eigenlijk is dat niet zo. Chronische hyperventilatie gaat namelijk samen met een gevoel van innerlijke onrust, spanning en nervositeit. Als dat je normale staat van zijn is, dan is het niet vreemd dat je snel een hyperventilatie aanval krijgt. Iemand die zich in de basis ontspannen en vredig voelt schiet niet snel in een hyperventilatie aanval. Een hyperventilatie aanvallen komen dus niet uit de lucht vallen. In de meeste gevallen is er dan al sprake van de chronische variant.

Zware hyperventilatie aanval

Laten we vooropstellen dat een hyperventilatie aanval altijd zwaar is voor de persoon die de aanval meemaakt. Het is voor de meeste mensen een zeer beangstigend gevoel. Juist de angst en het gevoel van paniek zorgen ervoor dat de hyperventilatie aanval langer kan duren en hevigere vormen aan kan nemen.

Een aanval is dus eigenlijk altijd zwaar voor de persoon die de aanval doormaakt, maar we kennen wel enkele gradaties. Een aanval kan tot wel een half uur aanhouden. Dergelijke aanvallen worden gezien als zwaarder dan de aanvallen die 10 tot 15 minuten duren. De meeste mensen ademen twee maal sneller dan gewoonlijk, terwijl anderen nóg sneller gaan ademen tijdens de aanval. Hoe sneller de ademhaling en hoe meer ademhalingen per minuut, hoe zwaarder de hyperventilatie aanval is.

In de basis is een aanval van hyperventileren niet gevaarlijk, maar er zijn wel situaties waarin het verstandig is om een huisarts te raadplegen. Neem contact op met je huisarts wanneer je erg veel klachten ervaart, wanneer je je zorgen maakt, wanneer je vermoedt dat de klachten niet horen bij hyperventilatie of wanneer de pijn op de borst niet verdwijnt bij ontspanning.

Astma hyperventilatie aanval

Hiervoor las je dat een hyperventilatie aanval in de basis niet gevaarlijk is. Dat kan anders zijn als er ook sprake is van een chronische aandoening zoals astma. Dan kan een hyperventilatie aanval leiden tot een ernstige astma aanval. Dat hangt dan ook weer samen met de ernstig van de astma.

Moe na hyperventilatie aanval

De meeste mensen voelen zich erg vermoeid na een hyperventilatie aanval. Hier zijn meerdere redenen voor te noemen. Tijdens een aanval van hyperventileren worden de spieren in het lichaam op een verkeerde manier belast. Het hele lichaam wordt eigenlijk op een verkeerde wijze gebruikt en dit zorgt voor extra vermoeidheid van het lichaam.

Het lichaam staat in de zogenaamde ‘vecht of vlucht modus’ tijdens een hyperventilatie aanval. Dit kost het lichaam veel energie, waardoor je na de aanval nog maar weinig energie over hebt. Een aanval zorgt voor extreme inspanning, terwijl er tijdelijk totaal geen gevoel van ontspanning bestaat. Je raakt overprikkeld en dit zorgt voor een gevoel van moeheid dat lang aan kan houden.

Een aanval van hyperventileren zorgt voor het uit balans raken van de pH-waarde in je lichaam. Wanneer deze waarde uit balans raakt, dan wordt je vermoeid. Ook dit verklaart waarom je je na een hyperventilatie aanval erg moe kunt voelen. Vaak houdt het vermoeide gevoel voor de rest van de dag aan.

Wat te doen bij een hyperventilatie aanval?

Zeker wanneer je al eerder een hyperventilatie aanval hebt ervaren weet je hoe het voelt wanneer er een nieuwe aanval ontstaat. Merk je dat er een aanval van hyperventileren aankomt? Start dan direct met ademhalingsoefeningen. Er zijn meerdere ademhalingsoefeningen die je kunt proberen om een aanval te voorkomen. De Buteyko ademhalingsoefeningen bijvoorbeeld. Deze zijn ontwikkeld door de longarts en professor Konstantin Pavlovich Buteyko.

Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk ontspant. Angst en paniek kunnen de aanval namelijk versterken. Probeer rustig te blijven en adem, indien mogelijk in een plastic zakje. Doe dit voor de duur van ongeveer 5 minuten, waarbij je ervoor zorgt dat het zakje zowel de mond als de neus bedekt. Houd bovenop je neus wel wat ruimte tussen de neus en het zakje, zodat er gewoon verse zuurstof in het zakje komt.

Het kan helpen om jezelf af te leiden van de opkomende hyperventilatie aanval. Iedereen kan dit op een eigen manier proberen. Zo zijn er mensen die een aanval kunnen voorkomen door te gaan zingen of door te gaan neuriën. Anderen zijn meer geholpen met het lezen van een boek of het kijken naar een interessante video. Het grote nadeel van deze benadering is dat je nog verder van je gevoel komt af te staan. Dat is nu net een grote reden waardoor je hyperventilatie aanvallen ontstaan. 

Klachten na een hyperventilatie aanval

Na een hyperventilatie aanval kun je verschillende klachten ervaren. Over het algemeen geldt dat de klachten na de aanval erger zijn naar mate de aanval zelf langer heeft geduurd. De meest voorkomende klacht is vermoeidheid. Verreweg de meeste mensen die een aanval van hyperventilatie meemaken voelen zich achteraf erg moe en futloos. Cursisten vertellen me ook dat na zo’n aanval hun hele dag afgeschreven is.

Er zijn meer klachten die vaker voorkomen na het ervaren van een aanval van hyperventileren. Hieronder vind je de meest voorkomende klachten:

• Slapeloosheid
• Rusteloosheid
• Hoofdpijn
• Steken in de borst
• Buikpijn
• Rugpijn
• Concentratiemoeilijkheden
• Paniekerig / angstig gevoel

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen dezelfde klachten ervaart na een aanval van hyperventileren. De aanval zelf is voor iedereen anders en daarmee de klachten achteraf ook. Diverse symptomen komen overeen met de symptomen van andere aandoeningen, waardoor het erg lastig kan zijn om zeker te stellen dat de klachten afkomstig zijn van het hyperventileren. Houden de klachten aan of maak je je veel zorgen over je gezondheid? Dan is het in alle gevallen aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. 

Hyperventilatie test ⎢Chronische hyperventilatie vaststellen

Eerder las je al over professor Konstantin Pavlovich Buteyko. Deze arts heeft een test ontwikkeld waarmee je chronische hyperventilatie kunt vaststellen. Deze test heet de CP test en vind je via de onderstaande video.

Nuance: Medicatie tegen angst, onrust en slaapproblemen kan de CP kunstmatig verhogen. Dit is ook het geval bij het gebruik van corticosteroïden. Je werkelijke CP is 3-10 seconden lager. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid medicatie.

Professor Konstantin Pavlovich Buteyko

De naam van deze man kan niet genoeg genoemd worden. Hij was ook maar een mens, maar wel een heel bijzonder persoon. Hij heeft namelijk iets ontdekt waarmee de gezondheid van mensen over de hele wereld verbetert kan worden. Dat is de Buteyko Methode, die later naar hem vernoemd is. Zijn ontdekking was namelijk dat mensen met chronische aandoening een onderliggende aandoening hebben. Dat is chronische hyperventilatie. Via zijn methode is chronische hyperventilatie te verhelpen. 

De Buteyko Methode leren ⎢ Buteyko therapie

Ik ben René van den Heuvel en beoefen sinds 2014 het mooie vak van Buteyko therapeut. Via deze methode heb ik mijn eigen eigen hyperventilatie verholpen. Het is mijn doel om daar zoveel mogelijk mensen mee te helpen. Dat kan via de individuele Buteyko cursus, of de online cursus.

René van den Heuvel

René van den Heuvel

👇Hieronder kun je een berichtje achterlaten🌱

 

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Afbouwschema oxazepam
Pijn borst
Extreme vermoeidheid en spierpijn
Hartoverslagen door stress
Astma door stress
Pijn in nek schouder stress
Zere onderrug

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Longverzorging via de online Buteyko cursus

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Op jouw moment te volgen en in eigen tijd.
1 op 1 coaching is inbegrepen.
€ 197,-
Meer info

Individuele Buteyko cursus

Dit is de fysieke, offline variant.
Wordt gegeven in de stad Utrecht.
Tarief € 375,-.
Info, of aanmelden:
info@gezondeademhaling.nl.

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.