[rank_math_breadcrumb]

Pijn borst⎢druk op de borst ⎢ pijn borstspier ✅ oorzaak en oplossing

Pijn borst. Pijn op de borst hebben is een een veelgehoorde gezondheidsklacht. Een andere benaming is een beklemmend gevoel op de borst, druk op de borst, of borstpijn. Het wordt soms ook beschreven als het gevoel hebben dat er een olifant op je borst zit. Als dit een aanhoudende klacht is wordt er een cardioloog bezocht. In dit blogartikel gaan we het hebben over pijn op de borst waar de cardioloog geen verklaring voor kan vinden. Als eerste wil ik je zeggen dat je in dit geval geen aansteller bent. 

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Pijn borst ⎜Mijn ervaring

Deze borstpijn is echt en beperkt je kwaliteit van leven. Ik kan het zeggen, want ik had hier zelf ook last van. Mijn huisarts deed er nonchalant over. Een beetje denigrerend zelfs. Dat was dan weer frustrerend, want bij de huisarts moet je je kwetsbaar kunnen opstellen. Anders kun je niet geholpen worden. Via de Buteyko Methode heb ik deze klacht en andere klachten verholpen. Gelukkig zijn er ook huisartsen die bewust zijn van het fenomeen chronische hyperventilatie. Dat kan namelijk de oorzaak zijn van pijn op de borst. 

René van den Heuvel

René van den Heuvel

Pijn borst ⎜oorzaak chronische hyperventilatie

Er is een anatomische verklaring voor het feit dat chronische hyperventilatie de oorzaak van pijn op de borst kan zijn. Daarvoor is het belangrijk om eerst te begrijpen wat chronische hyperventilatie is. Hierbij wordt er continu meer geademd dan de medische norm. Wat de medische normen voor een gezonde ademhaling zijn lees je in het blogartikel onderaan deze pagina. De naam daarvan is ademhalingsfrequentie.

Wat er feitelijk gebeurd bij chronische hyperventilatie is dat er continu hoog wordt geademd. Via de borst dus. Bij een gezonde ademhaling is er sprake van een slappe buikademhaling. Het borstgebied is dan ontspannen. Bij chronische hyperventilatie wordt er echter via de bost geademd. Je kunt de adembewegingen in het borstgebied dan duidelijk waarnemen. Sommige mensen ademen zo zwaar dat het borstgebied wel een trampoline lijkt.

Borstademhaling trampoline

Borstademhaling trampoline

Pijn borst ⎜ Hoe ontstaat het?

Het ontstaan van pijn op de borst is anatomisch te verklaren vanuit chronische hyperventilatie. Het is namelijk helemaal niet vreemd als je last hebt van pijn op de borst als je chronische hyperventileert. Daarbij wordt er namelijk:

 • Diep geademd
 • Frequent geademd
 • Veel gezucht
 • Veel gegaapt

Hieronder wordt toegelicht hoe dat kan leiden tot pijn op de borst.

Overbelasting ademhalingsspieren ⎜Pijn borst

Bij een gezonde ademhaling in rust wordt er hoofdzakelijk via de belangrijkste ademhalingsspier geademd. Dat is het middenrif. Bij de bovengenoemde vormen van ademen ben je de hulp ademhalingsspieren aan het overbelasten. Als je deze spieren in rust overbelast, dan kan er chronische hyperventilatie ontstaan. Een symptoom van chronische hyperventilatie is pijn op de borst. Onderaan deze pagina vind je een blogartikel om te testen of er bij jou sprake is van chronische hyperventilatie.

Pijn in borst door diep te ademen ⎜Pijn borstspier

Bij een diepe ademhaling worden de ribspieren via de borstspier naar buiten getrokken. De borstspieren zijn verbonden aan het borstbeen. Als je er een gewoonte van hebt gemaakt om frequent diep te ademen, dan veroorzaken de overactieve borstspieren druk op de borst. Dat kan verergeren naar pijn op de borst. Door te zwaar te fitnessen kun je ook pijn aan de borstspier krijgen. Dat wordt ook ervaren als pijn op de borst.

De hals ademhalingsspieren zijn ook verbonden met het bovenste gedeelte van het borstbeen. Deze spieren worden onnodig geactiveerd door frequent een diepe ademhaling te nemen. Ook op deze manier ontstaat er druk op de borst.

Borstbeen

Borstbeen

Pijn borst  door veel te zuchten

Zuchten is een kenmerk van chronische hyperventilatie. Daarbij wordt er geforceerd uitgeademd. Bij zo’n geforceerde uitademing worden de interne intercostale spieren over geactiveerd. Deze spieren zijn ook verbonden aan je borstbeen. Door veel te zuchten is er sprake van een geforceerde uitademing waardoor onnodig veel druk op het borstbeen ontstaat. Het is logisch om te veronderstellen dat dat ook meespeelt in pijn op de borst klachten. Na een diepe zucht zul je in ieder geval weer diep moeten inademen. Dan zijn we weer bij het vorige kopje dat je gelezen hebt. Daardoor ontstaat er zeker onnodig druk op het borstbeen.

Interne intercostale spieren

Interne intercostale spieren

Pijn borst ⎜ Door veel te gapen

Af en toe gapen is een natuurlijke reactie. Het wordt ook wel eens het stretchen van de longblaasjes genoemd. Leuk, maar als je veel moet gapen heeft dat natuurlijk niet zo’n sterk voorkomen. Los daarvan wordt er bij gapen ook weer veel diep en geforceerd geademd. Dat leidt tot druk op het borstbeen en pijn op de borst.

Chronische hyperventilatie verhelpen

Zoals ik al aangaf is pijn op de borst een symptoom van chronische hyperventilatie. Ik had zelf veel last van deze klacht en heb het verholpen via de Buteyko Methode. De Buteyko Methode heeft mijn gezondheid op verschillende manieren verbeterd. Als je daar meer over wilt weten kijk dan op over mij.

Buteyko ademhaling ⎜Buteyko therapie

Professor Konstantin Pavlovich Buteyko is de uitvinder van de Buteyko Methode. Hij heeft tientallen jaren onderzoek gedaan naar de ademhaling. Daar zijn 40 wetenschappelijke werken uit voortgekomen. Zijn ontdekking was dat chronische hyperventilatie schadelijk is voor de gezondheid. Hij stelde ook vast dat chronische hyperventilatie de onderliggende aandoening van chronische ziekten is. Chronische hyperventilatie is namelijk een vorm van interne stress. Van stress is bekend dat dit een negatief effect heeft op het verloop van chronische ziekten.

Buteyko cursus volgen

De Buteyko Methode kun je leren via een cursus. Mijn naam is René van den Heuvel en als Buteyko therapeut kan ik je helpen om je gezondheid te verbeteren. Door het verhelpen van chronische hyperventilatie kun je pijn op de borst verhelpen. De andere gezondheidsvoordelen zoals meer energie, een verbeterde concentratie zijn de bijwerkingen van de Buteyko Methode. Die krijg je er kado bij. Dat zijn even wat andere bijwerkingen dan van een pil. Je kunt bij mij een individuele Buteyko cursus volgen, of een online training. Op die manier kunnen we samenwerken naar een verbetering van je gezondheid.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Ademhalingsfrequentie
Benauwdheid
Astma door stress
Astma aanval symptomen
Hoge luchtvochtigheidheid astma

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537