[rank_math_breadcrumb]

Sternum⎟verdikking sternum⎟gekneusd sternum

Sternum. Het sternum, beter bekend als borstbeen, is in het midden van de borst gelokaliseerd. Dit platte bot bevat kraakbeenringen die ervoor zorgen dat de ribben en de sleutelbeenderen stevig vastzitten. Eveneens zit de grote borstspier ook vast aan het sternum. Hierdoor hebben mensen de kracht om de arm te buigen.
Daarmee is het sternum een zeer belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam. Dankzij de centrale locatie is het onmisbaar om de belangrijkste organen te beschermen. Al met al bestaat het borstbeen uit drie hoofddelen:

Bovenste gedeelte: Manubrium sterni

Het bovenste gedeelte van het sternum heet het manubrium sterni. Dit stuk heeft een vierkante vorm. Zowel de beide sleutelbeenderen als ook de bovenste ribben zitten hieraan vast. Ook de grote borstspieren en de spieren tussen de hals en de schoudergordel vinden hier hun oorsprong.

Middelste gedeelte: Corpus sterni

Het middengedeelte, de corpus sterni, bestaat uit een aantal verschillende delen. Deze delen noemen we de sternebrae. Deze delen zijn met elkaar vergroeid. Aan het middelste gedeelte zitten de meeste ribben vast. Ze vormen het centrale punt qua stevigheid van het borstbeen.

Onderste gedeelte: processus xiphoides

Vervolgens vormt het onderste gedeelte het laatste stuk van het borstbeen. Dit zwaardvormige uitsteeksel wordt het processus xiphoides genoemd. Dit bestaat grotendeels uit kraakbeen.

Het sternum geeft dus vorm en stevigheid aan het lichaam. Het is er voor verantwoordelijk dat de ribben op de plek blijven zitten en dat de bescherming van de onderliggende organen optimaal is. Maar desondanks zijn er toch een hoop zaken die er mis kunnen gaan met betrekking tot het sternum. Er zijn enkele afwijkingen of ziektes die voor veel ergernis kunnen zorgen. We nemen ze bij deze één voor één met je door.

Sternum

Sternum

Verdikking sternum ⎜Astma ⎜COPD

Een verdikking in het sternum is in veel gevallen zeer storend. Er zijn een hoop verschillende oorzaken die ten grondslag aan een verdikking in het sternum kunnen liggen. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan:

Stress

Stress is een veelgehoorde oorzaak van een verdikking in het sternum. Door te veel stress in het lichaam neemt de spanning toe. Hierdoor kan het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen bijvoorbeeld ontstoken raken, waardoor het gaat zwellen. Zeker wanneer de stress langdurig en herhaaldelijk is, neemt de kans hierop toe.

Luchtweginfectie

Bij een luchtweginfectie kan de infectie ook overspringen naar het borstbeen. Bijvoorbeeld opnieuw door het kraakbeen te infecteren. Dit zet op z’n beurt dan weer uit, waardoor het sternum als geheel verdikt. Je merkt dit dan doordat je pijn hebt bij ademen of hoesten.

Trauma

Daarnaast kan ook een trauma de oorzaak zijn van de verdikking in het sternum. Je kunt bijvoorbeeld verkeerd vallen of op een andere manier een grote kracht op het borstbeen uitgeoefend krijgen. In sommige gevallen kan het lichaam dit niet aan en ontstaat er een verdikking.

Foutieve houding

Wat veel mensen niet weten, is dat zelfs zoiets als een foutieve houding de oorzaak kan zijn van flink wat kwalen. Door te lang en te vaak voorover gebogen te zitten, neemt de spanning op je borstbeen langzaam maar zeker toe. Wanneer dit te lang aanhoudt, kan het te veel worden voor het menselijke lichaam. Er treedt dan weer een verdikking op.

Fysieke inspanning

Verder is er nog de fysieke inspanning. Een paar keer een bepaalde inspanning doen, kan vaak geen kwaad. Maar net als met zoveel andere dingen, is herhaaldelijke fysieke inspanning niet altijd goed. Het zorgt voor overbelasting. En het sternum is hier gevoelig voor.

Ernstige astma COPD

Wat veel mensen dus ervaren bij een verdikking van het sternum, is dat het pijn doet tijdens het hoesten, niezen of diep ademen. Zeker in combinatie met een aandoening als COPD of ernstige astma zorgt dit voor veel problemen
Met zulke aandoeningen ben je vaak namelijk juist genoodzaakt om diep in te ademen. Het helpt dan niet wanneer je qua ademhaling of met hoesten moet inhouden vanwege de pijn op je borst.

Buteyko adem methode ⎜sternum

Het zou natuurlijk fijner zijn als je helemaal niet meer hoeft te hoesten. En dat je minder de noodzaak voelt om een diepe ademhaling te nemen. Dit kun je leren door anders, lees beter,- te leren ademen. Dat is mogelijk via de Buteyko adem Methode, waar je verderop in deze pagina meer over leest.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gekneusd sternum

Daarnaast komt het ook vaak voor dat mensen met een gekneusd sternum te maken hebben. Dit is een vrij gevaarlijke aandoening, vooral omdat het borstbeen zich zo dicht bij het hart bevindt. Het is dan ook belangrijk dat er zo snel mogelijk de hulp wordt ingeschakeld van een professional. Bij een gekneusd borstbeen kunnen er namelijk hartritmestoornissen optreden. Dit wil je het liefst zoveel mogelijk voorkomen.

Pijn gekneusd sternum

Bij een gekneusd sternum is er sprake van een constante pijn op de borstkas.Wanneer het sternum echt flink gekneusd is, ervaar je een vrij constante pijn op de borstkas. Na verloop van tijd wordt deze minder. Het wordt dan aangeraden om de pijn te onderdrukken met pijnstilling. Dit maakt het een stuk makkelijker om de dagelijkse bezigheden weer enigszins op te pakken. Bij een gekneusd sternum komen de volgende vormen van pijn voor:

Extra pijn bij drukken ⎜sternum

Verder zorgt het voor een extra pijnlijk gevoel wanneer je op de borstkas drukt. Zeker wanneer je meer richting het borstbeen zelf toe beweegt. Het advies bij een gekneusd sternum is dan ook altijd om zoveel mogelijk rust te pakken. De pijn is dan een stuk eerder verholpen.

Pijn bij ademhaling ⎜sternum

Evenals bij een verdikking van het sternum doet de ademhaling bij een gekneusd borstbeen ook pijn. Zeker diep ademhalen. Vandaar dat fysieke inspanningen vaak worden vermeden. Zo voorkom je dat je vaak en diep moet ademen. Hoe rustiger je beweegt, hoe minder noodzaak hiertoe is. Het probleem is echter dat veel mensen toch diep blijven ademen, ook al doen ze rustiger aan.

Pijn bij hoesten ⎜sternum

Daarnaast is ook pijn bij hoesten hier weer van toepassing. Door te hoesten neemt de druk op het gekneusde sternum toe. Probeer er daarom altijd op te letten om je niet te verslikken en bovendien niet al te hard te hoesten, tenzij je niet anders kunt.

Natuurlijk behandeling pijn ⎜Buteyko adem Methode

We hadden het eerder al even over de Buteyko adem methode. Deze adem methode is ontwikkeld door Professor Konstantin Pavlovich Buteyko. Via deze adem methode leer je hoe je een diepe pijn veroorzakende ademhaling kunt voorkomen. 

Ontsteking sternum

Het komt ook voor dat het sternum ontstoken raakt. Een ontsteking van het sternum betekent over het algemeen dat het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen ontstoken is geraakt. Dit zorgt voor een zeer pijnlijk gevoel bij eerdergenoemde activiteiten als ademhalen, hoesten of niezen. Een ontsteking is vaak ook de oorzaak van de verdikking die we eerder behandelden. In sommige gevallen kan de ontsteking zo erg zijn, dat er zelfs een rode zwelling bij het borstbeen ontstaat. Al met al zijn er dus een hoop zaken die met het sternum mis kunnen gaan. Het is daarom extra belangrijk om er alles aan te doen om deze aandoeningen te voorkomen. 

Meer info Buteyko Methode ⎜Sternum

Professor Konstantin Pavlovich stond tien jaar lang aan het hoofd van een laboratorium in experimente biologie en geneeskunde. Hij ontdekte dat er bij chronische aandoeningen sprake is van een onderliggende aandoening. Dat is chronische hyperventilatie. Hij ontwikkelde een methode om chronische hyperventilatie te verhelpen. Dat betekent dat je rustig gaat ademen als gewoonte. Zonder pijnlijke diepe ademhalingen. Dan heb je wellicht minder pijnstillende medicatie nodig. Het verhelpen van chronische hyperventilatie versnelt in ieder geval het herstel proces bij een gekneusd, of ontstoken sternum. Chronische hyperventilatie verhelpen brengt namelijk veel rust in het borstgebied en dat is een voorwaarde voor herstel. 

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Buteyko cursus volgen

Ik ben René van den Heuvel en ik oefen als zelfstandige het beroep van Buteyko therapeut uit. Via de individuele Buteyko cursus, of de online cursus kan ik je verder helpen met je gezondheid. Door het verhelpen van chronische hyperventilatie heb ik in 2013 mijn gezondheidsklachten verholpen.

Vanaf dat moment is mijn ademhaling m’n gezondheid gaan dienen i.p.v. het te schaden. Dat wil ik delen. Wil je weten of er bij jou sprake is van chronische hyperventilatie? Kijk dan even onder de gerelateerde blogartikelen. Daar vind je een test waarmee je chronische hyperventilatie kunt vaststellen.

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Sternocleidomastoideus (belangrijk bij nekklachten)
Pijn borst
Ontstoken strottenhoofd
Geïrriteerde luchtpijp ⎜info luchtpijp
Astma door stress
Hartoverslagen door stress
Snel buiten adem 
Extreme vermoeidheid en spierpijn


Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537